Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
wizytówka
Autor Wiadomość
stary7777
Bywalec

Wysłany: 26 Luty 2016, 11:49   wizytówka

Witam! Chciałbym zrobić podobna wizytówkę, jednak nie wiem jak poradzic sobie z tymi pionowymi i poziomymi kreseczkami. Długa kreskę robiłem za pomoca linii z 2 punktów ale nie moge zmienic koloru. Poza tym chciałbym prosic może o link do tutoriala jak wykonac równo tekst i kreski na dole wizytówki ;)
Będe wdzięczny
Pozdrawiam

na forum.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 211 raz(y) 53.43 KB

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 26 Luty 2016, 12:51   

Rysujesz prostą Krzywymi Beziera .Na górnej belce ustalasz wymiary i grubość konturu , który następnie przekształcasz w obiekt . Jeśli chcesz aby kontur i późniejsze linie były przerywane wybierz Narzędzie : Kontur - Pióro Konturu .Zamianę w obiekt wykonujesz po ustaleniu pożądanych wymiarów.
http://corel.wodip.opole....ie_konturow.htm

http://corel.wodip.opole.pl/

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 26 Luty 2016, 12:56   

stary7777 napisał/a:
Długa kreskę robiłem za pomoca linii z 2 punktów ale nie moge zmienic koloru

Nie możesz ponieważ to jest kontur .Konturowi można nadać kolor ,robisz to lewym klawiszem myszy ,ale bardziej w celu wyróżnienia od innych elementów projektu .

chezare 

Wysłany: 26 Luty 2016, 14:58   

Pionowe i poziome kreski łatwo narysujesz kiedy wciśniesz przy rysowaniu klawisz Ctrl.
Kopię narysowanego obiektu (kreski) zrobisz zaznaczając ją i wciskając klawisz +, przy przeciąganiu kopii w inne miejsce też trzymaj wciśnięty klawisz Ctrl.

stary7777
Bywalec

Wysłany: 27 Luty 2016, 10:16   Goraca prośba - wizytówka

Słuchajcie, z wasza pomocą coś tam próbuję tworzyć. Cienki ze mnie grafik bo chyba umysłu artysty to nie mam ;). Załączam dwa swoje projekty logo ("wizytówka 2016" i 'własne logo" dla mojej firmy doradczej (działalność prawnicza). Zamieszczam też parę zdjęć z netu żeby pokazać Wam o co mi chodzi, tzn chciałbym uzyskać logo dość nowoczesne, myślę, że w barwach czerń, biel szarość. Czy logo mojego autorstwa są waszym zdaniem w miarę ok? jak ewentualnie zrobić inne tło pod imieniem i nazwiskiem (plik z wizytówką) lub zmieniać tło w zmienionych krzywymi czcionkach BP (drugi plik)?
co sądzicie?
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam!

BG_logo.jpg
Inspiracja ;)
Pobierz Plik ściągnięto 233 raz(y) 61.93 KB

5.jpg
Inspiracja ;)
Pobierz Plik ściągnięto 190 raz(y) 114.48 KB

LW-logo.jpg
Inspiracja ;)
Pobierz Plik ściągnięto 170 raz(y) 28.51 KB

161699.jpeg
Inspiracja ;)
Pobierz Plik ściągnięto 231 raz(y) 86.33 KB

logo 2 ver 12.0.cdr
Moja praca
Pobierz Plik ściągnięto 227 raz(y) 23.19 KB

wizytówka projekt Bartek 2016.cdr
Moja praca
Pobierz Plik ściągnięto 227 raz(y) 22.79 KB

LOGO WŁASNE.cdr
Moja praca
Pobierz Plik ściągnięto 236 raz(y) 20.64 KB

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 27 Luty 2016, 18:16   

No to od początku:

1 - wizytówkę wrzuciłeś z tekstem otwartym, zamiast w krzywych. Nie każdy z nas ma takie egzotyki jak Engrez Light albo Champagne&Limousines Bold, których użyłeś i zapewne nie ma zamiaru ich szukać i ściągać/instalować, żeby zobaczyć Twój projekt. Jeśli chcesz się czymś pochwalić to albo zamieniasz teksty na krzywe albo dajesz w PDF.

2 - logo pod nazwą LOGO WŁASNE możesz raczej porzucić. Podejrzewam, że było to pierwsze co zrobiłeś? Jest nieczytelne, i nie wiem czy to miało być "3" czy "B".

3 - logo 2 już lepsze, chociaż nieco trąci gotowcem z jakiegoś vectorstock-u. Nie mniej jednak jakoś pasuje. Postawiłbym na kolorystykę niebiesko-zieloną, jednak zrezygnował z granatowego (nie pasuje) i użył szarego na środek (jakoś kojarzy mi się z szarą strefą, w której radca pomaga poruszać się klientowi, hihi):

4 - Pytanie, czy asymetria była zamierzona? Ma jakiś głębszy sens?

Logo - jeśli nie wynika inaczej z samego projektu - powinno być możliwie symetryczne, czy to osią czy punktem. Z konstrukcji Twojego logo wnioskuję, że część niebieska i zielona miały być takie same.

Wizytówki niestety nie zobaczyłem więc nie mam zdania. Może jak wrzucisz screen albo PDF.

Odpowiedz do tematu