|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Jakie wymiary na metkę? |
| Autor |
Wiadomość |
shestiger
Praktyk

Wiek: 35 Dołączyła: 18 Mar 2016 Posty: 52 Skąd: Kluszkowce
|
Wysłany: 25 Marzec 2016, 08:38 Jakie wymiary na metkę?
|
|
|
| Po świętach mam zrobić logo/ wizytówkę oraz metkę i właśnie z tą metką nie wiem jakie wymiary pliku zrobić aby było dobre i jaki format będzie najlepszy, bo pewnie klientka będzie dawała to gdzieś do firmy do wykonania. Przy okazji chciałam zapytać czy oddawanie klientom plików wektorowych w formachie svg to dobry pomysł, czy lepiej dawać w innym? |
|
|
|
 |
s-p-i-n

Pomógł: 192 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1484 Skąd: opolszczyzna
|
Wysłany: 25 Marzec 2016, 10:33
|
|
|
myślę, że nie masz się co przejmować, jak oddasz plik wektorowy z logo to firma, która będzie metkę wykonywać sama już dopasuje wielkość
jeśli jednak klient się uprze żebyś to zrobiła dowiedz się gdzie będą wykonywane metki i od tej firmy ściągnij specyfikację wykonania projektu.
co do formatu oddawania klientowi pliku - lepiej to zapisać do pdf'a lub cdr, chociaż svg myślę że też może być. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 25 Marzec 2016, 10:48
|
|
|
| shestiger napisał/a: | | jakie wymiary pliku zrobić aby było dobre i jaki format będzie najlepszy |
A to nie to samo?
| shestiger napisał/a: | | pewnie klientka będzie dawała to gdzieś do firmy do wykonania |
W taki razie klientka niech się dowie i Ci przekaże te informacje. To nie powinno być Twoje zmartwienie.
| shestiger napisał/a: | | czy oddawanie klientom plików wektorowych w formachie svg to dobry pomysł |
Klientom oddaje się pliki wektorowe (o ile już) w takim formacie, w jakim zechcą. Jak chcą w svg, to proszę bardzo. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 25 Marzec 2016, 13:41
|
|
|
no jesli to jest logo webowe to SVG jak najbardziej pasi,tymbardzie ze z uwagi na to ze to tak naprawde plik tekstowy bardzo dobrze bedzie wspolgrał z flash czy swish,trzeba tylko pamietac zeby robic w RGB w tedy wypluty plik z corela bedzie idealny,mozna oczywiscie zaufac kanadyjczykom i robic w cmyk i niech corel sam przemieli ale to nie jest dobre rozwiazanie ja powiem tak w tym aspekcie nie ufam kanadyjczykom |
|
|
|
 |
shestiger
Praktyk

|
Wysłany: 25 Marzec 2016, 14:44
|
|
|
| bidon184 napisał/a: | no jesli to jest logo webowe to SVG jak najbardziej pasi,tymbardzie ze z uwagi na to ze to tak naprawde plik tekstowy bardzo dobrze bedzie wspolgrał z flash czy swish,trzeba tylko pamietac zeby robic w RGB w tedy wypluty plik z corela bedzie idealny,mozna oczywiscie zaufac kanadyjczykom i robic w cmyk i niech corel sam przemieli ale to nie jest dobre rozwiazanie ja powiem tak w tym aspekcie nie ufam kanadyjczykom |
No ja na ostatnim logo przekonałam się że CMYK mi pozmieniał kolory....
Bidon a jak plik potem idzie do druku to svg też dobre czy jaki polecasz?
btw. Wesołych Świąt chłopaki!! Nie objedzcie się jajkami za bardzo |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 25 Marzec 2016, 15:09
|
|
|
| shestiger napisał/a: | | Bidon a jak plik potem idzie do druku to svg też dobre czy jaki polecasz? |
To... prowokacja? |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 25 Marzec 2016, 15:17
|
|
|
to napewno prowokacja a jesli chodzi o plik to jak ma byc cyfra to bez znaczenia gorzej jak offset ale to nie na dzisiaj wesolych swiat i mokregi dyngusa wszystki zycze |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 25 Marzec 2016, 17:47
|
|
|
Prowokacja ani chybi.
Bidon, każdy niech robi jak uważa, ale ja z pewną taką nieśmiałością pozwolę sobie zauważyć, że jeszcze się święta nie zaczęły, post jest.
Jeśli to jest np. taka metka odzieżowa, to format takiego wynalazku jest mniej więcej taki jaki ma przeciętna wizytówka, ale żadnego przepisu tu nie ma i można sobie wymyślić dowolną wielkość i kształt. Może być składana, albo nie. Najprościej przespacerować się do sklepu i sobie metki pooglądać.
Jeśli ja z tą metką dobrze kombinuję, to z svg mogą się trochę śmiać, to jest format który został wymyślony do wyświetlania grafiki wektorowej, a nie drukowania. Tym bardziej, że w tym formacie raczej nie da się zapisać grafiki w CMYK?
Właśnie, RGB czy CMYK, bić, albo nie bić, oto jest pytanie?
Odpowiedź jest prosta i wymuszona przez technologię która posłuży do materializacji projektu, musisz się dowiedzieć co klient z Twoim projektem zamierza zrobić.
CMYK Ci nie pozmieniał kolorów tylko masz coś źle poustawiane. Przeczytaj znakomity poradnik kolegi Tegrafa.
http://corel.wodip.opole....opic.php?t=4686
Spokojnych, radosnych i zdrowych
Świąt Wielkanocnych Wam życzę. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 25 Marzec 2016, 19:16
|
|
|
| shestiger napisał/a: | | jakie wymiary pliku zrobić aby było dobre i jaki format |
Metka to indywidualna sprawa klienta. Znaczy się może być równie dobrze okrągła, jak sześciokąta czy romboidalna. Tak jak napisał tegraf, klient powinien się tym martwić, czyli tobie podać docelowy rozmiar, technikę i kolorystykę. Bo przecież to może być drukowana na papierze, jak na materiale czy być nawet haftowana. Skąd Ty masz wiedzieć? To tak jakbym Ci powiedział, że "potrzebuje samochodu" i się odwrócił i odszedł. Ilość pytań doprecyzowujących trudno sobie nawet wyobrazić, prawda? A same się cisną na usta. Tak samo jest przy robieniu projektów. Informacja jest kluczem. Jeśli klient jest raczej ociężały umysłowo lub zwyczajnie ma na to wywalone, to niech w najgorszym przypadku skontaktuje Cię z firmą wykonawczą podając jedynie maksymalny rozmiar, jaki mu się widzi. Szczegóły techniczne ustalisz wtedy sama. Pamiętaj jedynie, że niektóre elementy projektu są ustandaryzowane, jak na przykład kody kreskowe - mają swoją określoną wielkość i zasady stosowania, które złamane mogą skutkować niemożnością odczytu (np. kody EAN mają swoją standardową wielkość i nie powinno się ich dowolnie skalować, ale można na przykład je przyciąć na wysokość; ale kod przeskalowany np. poniżej 80% nie może już być przycinany!). Dlatego jeśli metka ma zawierać kod, trzeba o tym pamiętać i może się okazać, że minimalna wielkość zostanie z góry narzucona standardami zawartości
Tegraf wspomniał również o formacie, że dajesz w takim jaki klient chce. Ale znów, jeśli klient ignorant, to standardowo dajesz w PDF, bo to każdy sobie otworzy u siebie na kompie i do druku się nadaje. Bidonik i chezare słusznie stwierdzili, że SVG to format raczej do wyświetlania, niż druku. To w kwestii projektów robionych intencjonalnie do druku (ulotek, wizytówek, plakatów itp.), bo jeśli przekazujesz coś, co ma być potem różnie aplikowane (np. logo) to wtedy dajesz np. CDR + PDF + EPS + np. wysokorozdzielczy JPG i PNG (bez tła). To raczej pokrywa wszystkie potrzeby standardowych aplikacji. |
|
|
|
 |
shestiger
Praktyk

|
Wysłany: 26 Marzec 2016, 07:52
|
|
|
Będę rozmawiać z nią po świętach to powiem, żeby sie doprecyzowała, albo dała namiar na miejsce wykonania tych metek. Służyć maja na pewno do zabawek szydełkowych więc pewnie nie mają być za duże. Shame jak ja Cie kocham...właśnie o dokładną rodzajowość formatów mi chodziło jaką powinnam oddawać i mi to wypisałeś :*
A poradnik zaraz poczytam :D |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.1 sekundy. Zapytań do SQL: 9 |
|
|