Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
grawerowanie
Autor Wiadomość
bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 13 Luty 2016, 00:15   

ja mam dwie siostrzenice ,ten twoj obrazek to nie jest w simsach zrobiony?? bo to tski screenik jest :-) tak mi sie skojarzylo hehe :lol:

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 13 Luty 2016, 00:32   

Sławekkk napisał/a:
mnie chodziło o otwarte półkole.

Stary, na to też są sposoby ;-)

Wybierasz narzędzie

Potem z paska opcji wybierasz właśnie Łuk:

No i teraz zależy od ustawień:

albo

a nie tam wymazywanie gumkom ;-)

chezare 

Wysłany: 13 Luty 2016, 00:38   

Ja już o tym napisałem, jak by czytał uważnie to nie musiałby odkrywać Ameryki.

Sławekkk 
Bywalec
Slawek

Wersja CorelDRAW: x7
Wysłany: 13 Luty 2016, 09:40   

bidon184 napisał/a:
ja mam dwie siostrzenice ,ten twoj obrazek to nie jest w simsach zrobiony?? bo to tski screenik jest :-) tak mi sie skojarzylo hehe :lol:

Budynek który zrobiłem jest to dokładnie nastawnia, z tego budynku steruje się szlabanami kolejowymi oraz zwrotnicami.

chezare napisał/a:
Ja już o tym napisałem, jak by czytał uważnie to nie musiałby odkrywać Ameryki.

Tak jest, napisałeś żeby zwracać uwagę na to co klikam i co się uaktywnia wraz kliknięcie.
Lecz teraz patrzę że źle odpisałem Tobie, miałem napisać że będę patrzyć teraz na to co klikam.
Dopiero dziś odpaliłem corela i właśnie pierwsze co popatrzałem na funkcje które się ukazują po kliknięciu koła czy innych narzędzi.

Sławekkk 
Bywalec
Slawek

Wysłany: 7 Kwiecień 2016, 20:42   

Witam mam pytanie, chce sobie zrobić na makiecie kostkę, płytki chodnikowe te o rozmiarze 50cm x 50cm
I teraz pytanie, potrzebuję zrobić łuk, czy jest możliwość zrobienia takiego łuku po zaznaczeniu xxx kostek? czy raczej trzeba ten łuk rysować ręcznie ?

kostka.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 185 raz(y) 1.33 MB

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 7 Kwiecień 2016, 20:51   

Zapomniałeś ? Pliki dołączamy zapisane w wersji 12

Sławekkk 
Bywalec
Slawek

Wysłany: 7 Kwiecień 2016, 20:56   

A bardzo przepraszam już poprawiłem.
Choć nie wiem czy to pomoże ten projekt, chcę tą kostkę owinąć o te dolne półkole, czy tak się da?

Przy okazji pochwalę się moimi pracami.

kostka1.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 218 raz(y) 33.46 KB

restauro 

Wysłany: 8 Kwiecień 2016, 08:47   

Jak na razie nie mam pomysłu jak to zrobić ...
Uzyskujesz super efekty,ciekaw jestem gdzie Ty to wszystko trzymasz ? chyba ,że robisz głownie na zamówienia i od czasu do czasu się rozluźnia.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 8 Kwiecień 2016, 09:01   

moze szybki kadr ? tak na szybkiego zrobilem ,o to chodzilo ?

kostka1a.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 228 raz(y) 28.9 KB

restauro 

Wysłany: 8 Kwiecień 2016, 11:06   

bidon184 napisał/a:
o to chodzilo ?

Niestety nie .O ile dobrze zrozumiałem,chodzi o to ,żeby kostki układały się po formie zewnętrznego obrysu. Podobnie jak tekst do ścieżki.
Jest narzędzie Interakcyjne zniekształcenie ,gdyby stworzyć odpowiedni wzorzec , może by coś z tego było .Możliwe ,że nowszych wersjach programu jest bardziej rozbudowane.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 8 Kwiecień 2016, 11:59   

aaaa taki patent ,no to pojechac po calosci i fonta sobie zrobic,np zamiast litery A wstawic cegle do pliku i jechane :-)

restauro 

Wysłany: 8 Kwiecień 2016, 13:24   

Też o tym pomyślałem ,można spróbować wówczas opcji - Dopasuj tekst do ramki itp.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 8 Kwiecień 2016, 13:34   

dokladnie ,jak ja bym mial robic to bym wzial na tapete Segoe UI WP niesamowity elastyczny Kerning w sensie powtorzen znakow naprawde pieknie sie komponuje np po luku,trza tylko dopasowac wielkosc znaku czyli jesli w pliku fontu jest napisane a wlasciwie wyswietlone prowadnice(strefa) znaku o np 350x700 to taki nalezy zrobic

Sławekkk 
Bywalec
Slawek

Wysłany: 8 Kwiecień 2016, 15:50   

bidon184 napisał/a:
moze szybki kadr ? tak na szybkiego zrobilem ,o to chodzilo ?

Ale fajne iglo Tobie wyszło :) chodzi mi o zewnętrzny łuk z kostki.

@restauro
Mam wielka makietę kolei w skali 1:120 i do niej robię sobie rzeczy.
Makieta ma 260x 140cm i mam ja na poddaszu.

No nic, jak się nie da zrobić tego w prosty sposób to będę musiał narysować to ręcznie.
Jeszcze zrobiłem sobie taki dźwig załadunkowy na serwomechanizmie.
https://www.youtube.com/watch?v=KTP3SgliEgM
Oraz dźwig budowlany
https://www.youtube.com/watch?v=Yn9sEX1mpG8
Makieta jest sterowana cyfrowo.
Jak by ktoś wpadł jak to zrobić będę wdzięczny za podpowiedź.

restauro 

Wysłany: 8 Kwiecień 2016, 17:18   

Robisz to hobbystycznie ? Jeśli tak kosztowna zabawa. Co na to domownicy ,chyba ,że jesteś sobie sam Panem i Władcą .
Odnośnie pomysłu . Pomysł jest , gorzej z realizacją .Bidon proponuje program ,którego niestety nie znam .Trzeba będzie go będzie pomęczyć ( Bidona ) może pomoże ? :mrgreen:

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 8 Kwiecień 2016, 18:33   

moim zdaniem to tez uwazam ze pomysl dobry bo np arkady mozna robic w kilka sekund i to z zachowaniem zdefiniowanych rownych odstepow lub roznych odstepow :-) ,ale userowi chyba sie nie spodobal wiec na sile nie bede przekonywał :-)

PS tak wogle to jak znajde chwilke to zrobie tutorial o plikach fontu i jak robic, spolszczac,dodawac znaki,zdefiniowac wyswietlanie itd,tym bardziej ze jest darmowy program font forge aczkolwiek ma wiele wad to na poczatek powinien starczyc

restauro 

Wysłany: 8 Kwiecień 2016, 19:49   

Kolega na pewno jest zainteresowany ,może trochę przerażony .Niedawno przy naszej pomocy opanowywał podstawy Coreldraw ,a tu nowy program czeka. ;-)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 8 Kwiecień 2016, 20:04   

to jak wyrazi chec to jak najbardziej pomoge,ja tez na tym forum otrzymuje pomoc wiec czas sie jakos odwdzieczyc :-)

restauro 

Wysłany: 8 Kwiecień 2016, 20:35   

Pasjonatów trzeba wspierać .

Cysorz 

Wysłany: 8 Kwiecień 2016, 20:57   

Sławekkk napisał/a:
Witam mam pytanie, chce sobie zrobić na makiecie kostkę, płytki chodnikowe te o rozmiarze 50cm x 50cm
I teraz pytanie, potrzebuję zrobić łuk, czy jest możliwość zrobienia takiego łuku po zaznaczeniu xxx kostek? czy raczej trzeba ten łuk rysować ręcznie ?

Nie jestem do końca pewien, czy o to właśnie Ci chodziło, ale nawet jak nie, to pewnie taka ściąga nie zaszkodzi ;)
Z automatu zrobić tego za bardzo nie można, chociaż można kombinować z metamorfozą, ale to sporo zabawy i nie wiem czy skórka warta by była wyprawki.
Można zrobić to trochę inaczej, jak obrazku poniżej.
Wszystko zrobione w X3, więc może się trochę różnić (po tym jak mi się "sypnął" trial X7, zablokowało mi także X5 :shock: ).

Ogólnie przy tego rodzaju zabawach (i nie tylko) polecam wypróbować opcje z przyciąganiem do obiektów/prowadnic oraz używać dodatkowo przy operacjach klawiszy Ctrl i Shift - niesamowicie potrafi ułatwić to pracę. A jak jeszcze zapamiętasz najpopularniejsze skróty do poszczególnych operacji to takie coś zrobisz w kilkanaście sekund ;).

Sławekkk 
Bywalec
Slawek

Wysłany: 8 Kwiecień 2016, 21:45   

Tak robię to hobbystycznie dla siebie na własną makietę, jak rodzina to znosi ? żona zadowolona że siedzę w domu, a nie z kolegami po knajpkach chodzę.
Jak każde hobby jest kosztowne, lecz laser kupiłem okazyjnie dla własnych potrzeb.
Mało kto buduje takie makiety, a jak już ktoś buduje to kupuje rzeczy z plastiku tak jak ja kiedyś, a teraz mogę sobie sam zrobić na tyle ile mam pomysłu i umiejętności.
Dwa razy zdarzyło mi się pomóc kolegą z forum kolei, i zrobić parę rzeczy, lecz nie zarobkowo.
Na samym początku wstawiłem zdjęcie domku, nad nim siedziałem 10 godzin by narysować oraz posklejać go.
Za to otrzymałem dwa wagoniki z lat 80. wart 30 zł
Taka po prostu wymiana.
Kolejny projekt który robię dla znajomego z forum, to jest estakada kolej z miasta Wrocław.
Na nią już spędziłem prawie 15 godzin i jeszcze jest sporo do zrobienia.
Na fotkach widać autko kostkę chodnikowa oraz ulicę brukową i bar, to właśnie jest ten wiadukt który robię znajomemu.

Ale dzięki takim projektom nabieram wprawy oraz poznaję funkcje corela.

A wracając do tematu, zrobiłem wlot do tunelu lecz sporo czasu spędziłem nad rysowaniem kamienia nad łukiem, tak by było równo, ale i tak nie wyszło za równo.
Też jestem przed rysowaniem kostki chodnikowej po łuku dlatego pozwoliłem sobie poprosić was o pomoc.

Jeśli jest jakiś program w którym mogę to prosto i szybko narysować to nie widzę problemu, podstawy pewnie uda mi się opanować.
Tylko program musi mieć pliki w formacie AI tak by laser co2 umiał je odczytać.

@Cysorz
Tak właśnie chodzi mi o takie łuki z kamienia czy z cegły.
Nie dawno wróciłem z urodzin, więc zaraz zagłębie się w teks z obrazka i dam znać

Sławekkk 
Bywalec
Slawek

Wysłany: 8 Kwiecień 2016, 21:55   

@Cysorz
czy obrazek jest z opisem z corela? chodzi mi czy te łuki można zrobić w corelu ?

@bidon184
Byłbym bardzo wdzięczy za taki turial, pomogło by mi to bardzo szybko ogarnąć te łuki.

@
Cysorz odpaliłem corela i dzięki przyciskowi shift linie zostają przyciągnięte w odpowiednie miejsce, tak że wszystkie są równe :ok
Tylko pominąłem krok C, ze względu że nie mogę zlokalizować tech funkcji ( Przytnij rozmieszczanie kształtowanie przytnij )
Już na tyle pomogłeś że mogę bardzo prosto narysować kamienie wokół tunelu i to przy pominięciu funkcji C
Gdzie znajdę te funkcje? bo jak zwykle nie umiem ich się dopatrzeć :(
Jak zwykle można liczyć na pomoc na tym forum, dlatego każdy post otrzyma podziękowanie.

Narysowałem test, czas rysowania 5 min lecz nie chodzi o czas tylko o dokładność rysunku. :ok
Musze jeszcze dopracować i zwymiarować kamienie do skali 1:120 tak by trzymać się standardu.

test2 łuk.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 178 raz(y) 24.23 KB

Cysorz 

Wysłany: 8 Kwiecień 2016, 23:22   

Sławekkk napisał/a:
@Cysorz
czy obrazek jest z opisem z corela? chodzi mi czy te łuki można zrobić w corelu ?

Tak, wszystko w Corelu i to właściwie już zabytkowym ;). Poradzisz sobie bez problemu, jeżeli tylko się do tego przyłożysz*.
W następnych wersjach Corela (jeżeli chodzi Ci o odwzorowanie szczegółów) możesz dodatkowo włączyć zaokrąglanie narożników o dowolną wartość - służy do tego doker, który można sobie wyciągnąć dla ułatwienia pracy oraz opcja konturu, która tutaj też się może przydać.
Po załączonych zdjęciach widzę, że przykładasz dużą wagę do szczegółów - ja też tak mam i czasami nawet jakieś "śmieszki" z tego powodu słyszę, ale traktuję je bardziej jako docenienie niż lekceważenie ;). A piszę to dlatego, że są w Corelu narzędzia, którymi takie "niedokładności" możesz uzyskać, ale to może później, jak będziesz zainteresowany ;)
"C" to z komendy z górnej belki z menu lub z dokera "Transformacja". Dodatkowo, jeżeli zaznaczysz dwa obiekty to na pasku powinna wyskoczyć m.in. ikonka "Przytnij".

* - Domyślam się, że pewne "hasła" mogą być dla Ciebie niezrozumiałe na razie, ale jeżeli zaczniesz używać tego programu częściej, to po jakimś czasie sam się zdziwisz jakie to wszystko jest proste. A biorąc pod uwagę Twoją pasję, wierzę że to nie będzie z tym problemu :mrgreen: .

Sławekkk 
Bywalec
Slawek

Wysłany: 9 Kwiecień 2016, 08:52   

Z corelem mam styczność dopiero od 7 lutego i prędzej nie używałem takiego programu, po zakupie książek i pomocy was z dnia na dzień rysuję daną rzecz w krótkim czasie.
I z dnia na dzień idzie coraz lepiej, prawie dziennie poświęcam godzinkę na rysowaniu, dlatego takie efekty są w postaci modeli kartonowych.
Tak jak coś robię to wkładam w to sporo pracy i serca, tak by jak najwięcej szczegółów było widać.
Nie było by sensu robić coś co nie miało by to efektu końcowego.
Takie rzeczy co robię nie są dostępne na rynku, dlatego postanowiłem spróbować i samemu sobie to zrobić.
Dziękuje znalazłem ta funkcje przycinania :ok
I kolejne ułatwienie zdobyłem :dances
Takie małe coś ale jak cieszy :dances

Przy okazji zapytam, jak rysuję to często używam kopiuj wklej, lecz jak załaduję projekt do maszyny to maszyna nie wycina kolejno tylko skacze.
Zauważyłem że kolejność rysowania wpływa na pracę lasera.
Znalazłem funkcje ustawienia kolejności, lecz dany projekt ma xxx kresek, i sporo czasu musiałbym poświecić by ustawić kolejność wycinania.
Czy jest może jakaś funkcją która z automatu ustawi ta kolejność ?
Tu na filmie można zobaczyć jak maszyna skocze z jednej strony na drugi, a powinna wycinać od lewej strony do prawej, i tak na przemian aż do dołu, a tak nie jest.
https://www.youtube.com/w...g&nohtml5=False

Jeśli każdy elementowi osobno przydzielę kolejność w corelu, to maszyna tak właśnie wycina.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 9 Kwiecień 2016, 11:02   

corel domyslnie ustawia wezly z prawej do lewej ,zmien kierunek wezlow na gornej belce w corelu i laser bedzie smigal az milo :-)

Odpowiedz do tematu