|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Łącza wewnątrz dokumentu PDF |
| Autor |
Wiadomość |
ulixes3200
Początkujący

Wersja CorelDRAW: x6
|
Wysłany: 12 Kwiecień 2016, 17:06 Łącza wewnątrz dokumentu PDF
|
|
|
Cześć
Robię wielostronicowy dokument, który na górze będzie miał menu w formie zakładek.
Dokument będzie eksportowany do PDF.
Po eksporcie użytkownik klikając zakładki na górze stron powinien się swobodnie przełączać między stronami dokumentu.
Niestety nie mogę sobie z tym poradzić w taki sposób jak bym chciał.
Zakładki się eksportują w formie listy zakładek (spisu treści) w PDFie z lewej strony. To jest ok. Tak mogę się przełączać między stronami.
Ale niestety klikając zakładki na górze stron otwiera się przeglądarka internetowa zamiast odpowiednia strona dokumentu PDF.
W Corelu oczywiście podaję, że jest link jest do strony nr x, a nie do www ale po eksporcie i tak linki starają się otwierać przeglądarkę.
Jak to mogę poprawić. Użytkownik klikając w dokumencie linki powinien przenosić się tylko w obrębie stron a nie wychodzić do www.
Dodam, że jeżeli zrobię łącze http://, to działa prawidłowo. Jeżeli zrobię łącze Zakładka do strony nr, to zawsze link ma początek jak do pliku file://
Pomóżcie proszę. |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 12 Kwiecień 2016, 18:18
|
|
|
Pdf jest w wersji 4, w moim zabytkowym Corelu nazywa się to "PDF for Document Distribution". Formularze, warstwy są bodaj od 6, ale głowy nie dam i nie mam jak sprawdzić.
Standardowo można zrobić link do góry strony. Jak się z jakiegoś elementu grafiki zrobi zakładkę, to pojawia się ona na liście, obok stron.
linki.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 231 raz(y) 40.38 KB |
LINKI.pdf
|
Pobierz Plik ściągnięto 176 raz(y) 133.24 KB |
|
|
|
|
 |
ulixes3200
Początkujący

|
Wysłany: 13 Kwiecień 2016, 09:36
|
|
|
Cześć
Dziękuję.
Wszystko w plikach, które dołączyłeś działa świetnie.
Niestety w moich plikach - nie.
W Corelu pracuję sporadycznie więc może robię coś nie tak. Na ogół działam w Ilustratorze.
1. zrobiłem dokument z trzema stronami
2 Na pierwszej stronie wpisałem testowo str1, str2, str3.
3. Prawy klik na tekście - Łącza internetowe - Początek strony 1 (2, 3)
4. W panelu gdzie pojawiają sie łącza wszystko jest ok Typ łącza - Zakładki, Nazwa Początek strony_1 (2, 3)
Podobnie próbowałem robić łącza w panelu Łącza i zakładki a nie przez prawy klik
Dodałem też zakładkę na ostatniej stronie i do niej linkowałem ale też to nic nie dało.
Zauważ, że w Twoim pliku PDF po wskazaniu linku kursorem, jest "rączka" bez żadnych dodatków. U mnie pojawia się [W]. Być może od www.
Corel w jakiś sposób przy eksporcie zmienia te łącza.
Eksportuję jako "Rozpowszechnianie" zgodność 6.0, próbuję też z najwyższym 9.0 i jest tak samo.
W twoim dokumencie PDF linki się nie wyświetlają po wskazaniu kursorem. U mnie pojawia się ścieżka z file:// na początku, i zawsze STRONA_1 na końcu, mimo, że w CDR łącza prowadzą do kolejnych stron.
Co jeszcze mogę z tym zrobić?
test123.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 210 raz(y) 1.34 MB |
test1234.pdf
|
Pobierz Plik ściągnięto 206 raz(y) 15.53 KB |
|
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 13 Kwiecień 2016, 18:05
|
|
|
| U mnie z Twoim pdf jest to samo, cdr nie mogę otworzyć, mam 12. |
|
|
|
 |
ulixes3200
Początkujący

|
Wysłany: 14 Kwiecień 2016, 11:49
|
|
|
W załączniku ten sam plik w v12
test123_12.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 267 raz(y) 25.58 KB |
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.1 sekundy. Zapytań do SQL: 11 |
|
|