Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamiast białego drukuje szary
Autor Wiadomość
mikag 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: x7
Wysłany: 13 Czerwiec 2016, 19:51   Zamiast białego drukuje szary

Witam,

już od dłuższego czasu szukam rozwiązania takiego problemu:
Często w swoich rysunkach używam białego wypełnienia do ukrycia tego co jest pod spodem.
Sęk w tym że po wydruku pole które miało być białe jest zadrukowane jasnym szarym.
Wiem że to można gdzieś w ustawieniach zrobić, bo już raz do tego doszłam, ale Corel został przeinstalowany, potem nowa wersja do x7 do tego Designer i pamięć mnie zawiodła i nie mogę sobie tych ustawień przypomnieć. Może ktoś coś wie na ten temat? Z góry bardzo dziękuję za pomysły, podpowiedzi.

A i to raczej nie zależy od drukarki bo sprawdzałam to na trzech różnych drukarkach różnych firm.

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 13 Czerwiec 2016, 20:10   

http://corel.wodip.opole....opic.php?t=4686

mikag 
Początkujący

Wysłany: 13 Czerwiec 2016, 20:20   

Dziękuję za linka, ale jakoś nie widzę tam dla siebie rozwiązania, ja drukuje tylko czarno białe wektorowe rysunki na swojej drukarce.

Ale jutro przestudiuję całość, bo dzisiaj to już okulary nawet nie pomagają.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 13 Czerwiec 2016, 23:29   

Link do cdra (w niskiej wersji) + link do pdfa (jeśli druk jest z niego) znacznie ułatwiłoby znalezienie rozwiązania.

mikag 
Początkujący

Wysłany: 14 Czerwiec 2016, 09:29   

Link do CDRa : https://1drv.ms/u/s!AqrsHd5lbuIvuFVsuXcrMe2wfIy-

Link do PDFa: https://1drv.ms/b/s!AqrsHd5lbuIvuFZsuTyvac3C2_Xh

Numer jest taki że jak drukuję z Corela to górny prostokąt jest szary, a jak zrobię z niego PDF to z PDFa drukuje normalnie, na biało, czyli kartka nie jest zadrukowana.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 14 Czerwiec 2016, 09:54   

No to właściwie sama sobie odpowiedziałaś. Z pdfa - ok, z Corela - źle.

O ile pdfa można jakoś przeanalizować i zbadać (codziennie miliony ludzi drukuje z pdfa), tak z drukiem wprost z Corela jest - nie pierwszy raz zresztą - coś nie tak. Ale tu o pomoc trudniej. To wiedza tajemna i zarezerwowana dla Corelowych programistów, przynajmniej tak wynika z oglądu tego forum i innych.

Chyba należy się pogodzić z faktem, że druk z Corela... nie działa. Ot, tak po prostu. Mniej stresu.

mikag 
Początkujący

Wysłany: 14 Czerwiec 2016, 09:59   

No raczej nie uznałabym tego za odpowiedź. Mało to pocieszające zwłaszcza że program niemało kosztuje. I wiem że jest możliwość ustawienia tak aby i z corela dobrze drukowało. Tylko niestety tak jak pisałam po zmianie wersji nie mogę dojść do tego co trzeba zmienić.

mikag 
Początkujący

Wysłany: 15 Czerwiec 2016, 12:58   

Taką o to dostałam odpowiedź od Corela:

Przykro mi poinformować ale nie prowadzimy pomocy z obsługi programu, tylko i wyłącznie problemy techniczne ze swojej strony mogę zasugerować przeprowadzenie następujących kroków:
Proszę wyłączyć wszystkie uruchomione na komputerze programy, a następnie:
-wciskamy na klawiaturze jednocześnie klawisz z symbolem Windows oraz klawisz R
-w okienko wpisujemy %temp% i klikamy OK
-w folderze który się otworzy zaznaczamy wszystkie pliki i usuwamy je ( jeśli nie da się usunąć jakiś plików - ignorujemy to) i zamykamy folder TEMP
-ponownie wciskamy na klawiaturze jednocześnie klawisz z symbolem Windows oraz klawisz R
-w okienko wpisujemy %appdata% i klikamy OK
-odszukujemy folder "COREL" i otwieramy go
-odszukujemy folder "Messages" i otwieramy go
-zaznaczamy wszystko i usuwamy
-następnie wracamy do folderu „Corel” odnajdujemy folder o nazwie naszego produktu i usuwamy go w ten sposób przywracamy ustawienia fabryczne
-zamykamy folder
-na pulpicie odszukujemy "kosz" i opróżniamy jego zawartość. Po tych operacjach uruchamiamy CorelDRAW.
Proszę pamiętać że do prawidłowego funkcjonowania oprogramowania Corel wymagane jest posiadanie zainstalowanych najnowszych aktualizacji systemu operacyjnego oraz zainstalowanie wszystkich dostępnych aktualizacji oprogramowania Corel.
Pozdrawiam
Corel.com

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 15 Czerwiec 2016, 13:00   

Pomogło?

mikag 
Początkujący

Wysłany: 15 Czerwiec 2016, 13:02   

Jeszcze nie sprawdziłam bo pracuje, a jak Corel się mi teraz wywali to nie będzie dobrze. A Corel lubi przy różnych zmianach wywalić się tak sobie dla kaprysu.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 15 Czerwiec 2016, 19:09   

Tak zanim go "wywalisz", sprawdź jeszcze, czy problem występuje gdy: wypełniasz kolorem białym cmyk, białym rgb czy też to zupełnie obojętne.

mikag 
Początkujący

Wysłany: 16 Czerwiec 2016, 08:16   

tegraf, POMOGŁO!!! :) dzięki wielkie. Kolor musi być ustawiony na RGB! i wtedy nie drukuje białego jako szary. Jeszcze raz dzięki!

Odpowiedz do tematu