Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Inny Środek między Grawerowaniem a cięciem
Autor Wiadomość
Radeczek84 
Początkujący
maluski84

Wersja CorelDRAW: x7
Wysłany: 9 Lipiec 2016, 16:32   Inny Środek między Grawerowaniem a cięciem

:-( :-( :-( Witam jestem tu nowy z laserem mam do czynienia od pół roku i dodam ze jest to chinczyk 50 wat programu uzywam corel draw x7 i do lasera coler laser
problem polega na tym ze jak narysuje jakis kontur nap jakies serce i w srodku tego serca tekst do grawerowania to mi zle wycina po robie sobie warstwy ciecie i grawer po ustawiam wszystko na srodku , daje grawer a potem ciecie to mi maszyna zle wycina gdziesz to ciecie ucieka albo w dół albo w prawo lewo zalezy od obiektu czy to serce czy cos innego a jak ułoze kilka takich obiektów to juz całkiem szok podejrzewam ze cos trzeba wyposrodkowac prosze pomużcie

111.jpg
tu podaje przykład ale jak juz z kopiuje te serca zeby laser ich zrobił 6 na raz to ciecie sie przesuwa
Pobierz Plik ściągnięto 224 raz(y) 74.54 KB

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 9 Lipiec 2016, 21:37   

Radeczek84, słyszałeś o interpunkcji i ortografii? Jeśli nie, to polecam. W obiegu jest ładnych kilka książek. Na pewno znajdziesz coś dla siebie.

Nie piszę tego bo jestem "grammar nazi" tylko dlatego, że musiałem twój tekst przeczytać ze cztery razy, żeby mentalnie powstawiać sobie kropki i przecinki, gdyż inaczej całość nie miałaby sensu.

Dodatkowo mogłeś wrzucić zdjęcie jak to wygląda na gotowo, poprzesuwane. Jeśli chodzi o sam problem z brakiem wyśrodkowania to zapewne robi się to przy pomocy oprogramowania maszyn, a nie samego Corela. Nie do końca też czaję, czy masz jedną maszynę która jednocześnie tnie i graweruje (ustawiając moc)? Czy to dwie osobne maszyny?

Radeczek84 
Początkujący
maluski84

Wysłany: 10 Lipiec 2016, 08:43   

sory za te błędy ale szybko pisałem bo czas nagli i dzieciak mi zachorował. Maszyna jest jedna tak jak ta http://ru.aliexpress.com/...a5-714f3bef8b11 a zdjęcie ci podeśle przed i po pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie

Radeczek84 
Początkujący
maluski84

Wysłany: 10 Lipiec 2016, 11:27   

Witam w stawie teraz kilka fotek

zle.png
i tak wygląda efekt końcowy linia ciecia przesunięta na środek tekstu. Dlaczego to laser tak widzi
Pobierz Plik ściągnięto 312 raz(y) 215.65 KB

zzzzz3.png
Gdy już wygrawerowało zamykam warstwę do grawerowania i otwieram do ciecia
Pobierz Plik ściągnięto 281 raz(y) 244.38 KB

zzzz2.png
teraz wstawiam fotkę otwarta już przez coler laser warstwa do ciecia zamknięta i ma grawerować
Pobierz Plik ściągnięto 268 raz(y) 269.29 KB

zzzzz.png
tutaj mam gotowy projekt
Pobierz Plik ściągnięto 298 raz(y) 254.48 KB

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 10 Lipiec 2016, 11:58   

Radeczek84 napisał/a:
Witam w stawie teraz kilka fotek

W stawie? W jeziorze też są? :mrgreen:

No dobra, odnośnie problemu, to nie jestem pewien, ale mam wrażenie, że obiekt jest za każdym razem środkowany w pionie. A spróbuj zrobić coś takiego: linię cięcia skopiuj na warstwę grawerunku, tylko zrób ją bez konturu i niczego. Zgrupuj wtedy całość do graweru. W ten sposób teoretycznie powinieneś mieć obiekty o tych samych wymiarach. Bo grawer jest mniejszy (niższy) niż cięcie. Jeśli będziesz miał je jednakowej wysokości to środkowanie w pionie powinno dać ten sam efekt. Jednego tylko nie wiem - czy taka wirtualna krzywa (bez konturu i wypełnienia) również zostanie przez grawer wykonana, czy pominięta? :-| Sprawdź.

Radeczek84 
Początkujący
maluski84

Wysłany: 10 Lipiec 2016, 15:30   

Witam jak dam wszystko do grawerowania to zrobi tak jak ma być tylko później jak wycina po tej lini grawerowanej to jest ciut szersze. To coś musi być z centrowaniem czy wyśrodkowaniem gdzieś kiedyś znalazłem tą opcje. Skrót klawiszy możne ty wiesz

Radeczek84 
Początkujący
maluski84

Wysłany: 10 Lipiec 2016, 16:50   

już chyba wiem, trzeba zgrupować obiekty ctrl+G a później każdy obiekt klawisz P i będzie w środku teraz tylko zostaje sprawdzić na maszynie

chezare 

Wysłany: 10 Lipiec 2016, 18:25   

Z laserami miałem tyle do czynienia, że widziałem parę razy jak coś było wycinane.
Jeśli dobrze zrozumiałem, to grawerowanie i wycinanie jest realizowane w dwóch krokach?
Jeśli tak, to moja propozycja rozwiązania problemu jest taka jak w załączniku.

Grafika do wycinania i do grawerowania, musi mieć jakiś wspólny element.
Mało tego, ten wspólny element musi być w miejscu od którego głowica lasera startuje.
Skopiuj kształt wycinany na warstwę z grafiką do grawerowania, tak będzie najprościej.

graw.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 232 raz(y) 67.39 KB

Odpowiedz do tematu