Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak ułożyć/powielić plik w rozmiarze wizytówki na 10m2
Autor Wiadomość
Vivre
Początkujący

Wysłany: 22 Sierpień 2016, 08:56   Jak ułożyć/powielić plik w rozmiarze wizytówki na 10m2

Hej wszystkim.
przegladalam forum i nie trafiłam na taki wątek . Jesli juz sie kiedys gdzies tam pojawił to prosze nie usuwać tego tematu tylko przekierowac mnie gdzie to się znajduje. :yes

Mianowicie chodzi mi o ułożenie 'wizytówek' ( bo taki maja rozmiar pliki) na 10m2 materiału . Wiadomo, że ręcznie ułożyć ponad 2200 wizytówek jedna przy drugim nie wchodzi w gre , bedzie to super czasochłonne. Będę wdzięczna za każdą pomoc :)

P.S. Może to głupie pytanie ale proszę o wyrozumiałość :poklon :cry

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 22 Sierpień 2016, 10:31   

Zobacz ten wątek:
http://corel.wodip.opole....204d70b4e#66951

i odpowiedź Bidona.

Ale poprawność tej operacji (choć teoretycznie to proste) zależy od wielu czynników.
Czy te pliki mają spady? Czy potrzebujesz znaczniki cięcia do każdego? Czy jeden, ten sam plik czy też mieszanka z różnych? Jakieś dodatkowe znaczniki? Co ma być wynikowym plikiem z takiego montażu - pdf? Jaki ma rozmiar arkusz? Itp.

Generalnie Corel jako program do impozycji sprawdza się tak sobie.

Vivre
Początkujący

Wysłany: 22 Sierpień 2016, 11:19   

Plik jeden i ten sam. Spady, cięcia są.
Problem tworzy się w momencie kiedy chcę to wydrukować na 10m2 materiału a pliczek ma wymiary wizytówki(9cmx5cm) xD
Ręcznie oczywiście da się to zrobić ale to dużo czasu zajmie i roboty. Czy są jakieś metody, które pozwolą mi na pomnożenie i następnie ułożenie tego jeden przy drugim, tak aby weszło ich jak najwięcej?

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 22 Sierpień 2016, 11:27   

Są. Czytałaś podany wcześniej wątek?

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 22 Sierpień 2016, 12:05   

tegraf napisał/a:
Czytałaś podany wcześniej wątek?

Dodam ,że pierwszą połowę wątku , druga mniej merytoryczna , to już tylko przyjacielska rozmowa.

Vivre
Początkujący

Wysłany: 22 Sierpień 2016, 12:19   

Tak, czytałam i patrzyłam ale tam jest podane na przykładzie kilku elementów a ja mówię tu o tysiacach xD

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 22 Sierpień 2016, 12:28   

Jeden, kilka, kilkadziesiąt czy tysiące - zasada ta sama.
Chociaż przy tysiącach to może być problem.

Przy dużych liczbach pojawiają się problemy, których nie ma przy mniejszych ilościach.
Zwłaszcza w Corelu.

Raczej szukałbym jakiegoś specjalizowanego narzędzia do impozycji, tym bardziej, jak robota tego typu będzie cykliczna. Jak jednorazowa, to dołącz plik, podaj dane o arkuszu (wymiary) to Ci pomogę. Dla specjalizowanego narzędzia to pewnie jakieś 2 minuty roboty.

Vivre
Początkujący

Wysłany: 22 Sierpień 2016, 12:35   

No właśnie sobie już zrobilam, ręcznie xD Szef gonił, nie mogłam czekać... :roll:
Utworzyłam ten wątek, żeby się po prostu dowiedzieć czy jestem niedouczona czy corel to słaby program do tego typu rzeczy :) :oops:
A właśnie, jaki program do tego polecacie? :hm

I ogólnie dziękuję bardzo za pomoc! :) :yes :poklon

chezare 

Wysłany: 22 Sierpień 2016, 12:46   

Sprawa jest prosta, zarówno kiedy chodzi o rozłożenie użytków na tak dużym arkuszu, jak i wykorzystanie Corelowej impozycji.
Zacznijmy od tej drugiej opcji (ile razy można o tym pisać? :-)
W dokumencie masz mieć stronę wielkości wizytówki (90x50 mm) i jedną wizytówkę.
Drukuj, ustawiasz parametry drukowania, rozmiar strony, jakość, itd, i klikasz podgląd wydruku (ja mam arkusz A4, ty większy, ale robisz dokładnie tak samo).

Jak chcesz drukować z np. pdf, to instalujesz jakąś wirtualną drukarkę, typu pdfCreator, są takich programików setki i zamiast na drukarce Twoje wizytówki wylądują w pliku.

Teraz sytuacja w której chcesz rozłożyć samodzielnie wizytówki na dużym arkuszu.
Wcale nie wymaga to jakiejś gigantycznej pracy, a cała operacja zajmie minutę.
W takiej sytuacji dodajesz znaczniki cięcia, tak żebyś miała kompletny użytek.
Ustawiasz go dajmy na to w lewym górnym rogu arkusza, zaznaczasz wszystko i z wciśniętym klawiszem Ctrl przeciągasz w prawo, jak jest tam gdzie powinien, klikasz prawym przyciskiem myszy żeby zrobić kopię. Teraz wciskasz Ctrl+R żeby wypełnić cały wiersz (polecenie powtarza ostatnią operację).
Zaznaczasz wiersz wizytówek i znowu z Ctrl przeciągasz do dołu, na końcu klikając prawym przyciskiem myszy, żeby zrobić kopię. Znowu Ctrl+R żeby powielić wiersze. Sposobów na powielenie użytku w Corelu jest dosyć sporo, ja opisałem tylko jeden z nich.
Ciekawy jestem jak będziesz cięła wydrukowane wizytówki i jaką jakość będą miały wydrukowane na wielkoformatowej drukarce? :-)
Ostatnio zmieniony przez chezare 22 Sierpień 2016, 12:52, w całości zmieniany 1 raz  

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 22 Sierpień 2016, 12:51   

Generalnie - zgoda co do zasady. Ale duże liczby (rozmiary) i nowe problemy się kłaniają.
Zrób to samo na arkuszu 5x2 m - mówię o rozwiązaniu z drukarką.

chezare 

Wysłany: 22 Sierpień 2016, 12:54   

W arkuszu 5x2 m zrobię to tak samo, nawet spróbowałem, to jakieś 20 s roboty (rozłożenie użytku). :-)
Jak koleżanka chce precyzyjnie rozkładać użytki, to zamiast powielania może użyć duplikowania obiektu.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 22 Sierpień 2016, 12:59   

To nie jest rozwiązanie z drukowaniem.

chezare 

Wysłany: 22 Sierpień 2016, 13:01   

Temat dotyczy rozłożenia użytków na dużym arkuszu, czyli masz rację, ale ja o rozkładaniu cały czas piszę. :-) Być może błędnie założyłem, że chce to później drukować, może chce zobaczyć jak wygląda 2 tys. wizytówek obok siebie? :-)
Może też nie ma jednej tylko 100 różnych, ale to też jest robota na chwilę.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 22 Sierpień 2016, 13:10   

Pewnie chce drukować i nie o wizytówki tu chodzi, tylko coś o rozmiarze wizytówki.

Nie mam Corela, ale w wariancie z drukowaniem do pliku czuję podskórnie, że pojawią się problemy:
- z ustaleniem arkusza o takim rozmiarze;
- ze zwykłą "zwiechą" Corela, który się wysypie przy próbie wygenerowania np. pdfa lub druku;
- z poprawnością takiego montażu, ale bez dostępu konkretnego pliku trudno powiedzieć coś więcej.

chezare 

Wysłany: 22 Sierpień 2016, 13:48   

Widzisz, o pdf XXL nie pomyślałem, 5x2 m to raczej nie jest zapora, ale jak by było 7x1,5, to będzie lipa. Dałem się złapać w Twoją pedeefową pułapkę. :-) .
Wizytówek też się uczepiłem, a są w "…".
Przypuszczam, że chodzi o jakieś naklejki. Jeśli tak, to koleżanka będzie miała znacznie większy problem z ich wycięciem, niż rozłożeniem.

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 22 Sierpień 2016, 14:52   

Gdyby to było takie proste ,programy do impozycji, nie miałyby racji bytu.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 22 Sierpień 2016, 15:10   

To jest proste tylko z daleka i przy takich teoretycznych rozprawkach. Diabeł tkwi w szczegółach.
Problemy pojawią się już przy pierwszym montażu - w praktyce.

chezare 

Wysłany: 22 Sierpień 2016, 15:45   

Programy do impozycji są dla ludzi, którzy nie potrafią złożyć czterostronicowej ulotki i tych co taką robotę mają przez kilka godzin dziennie.
Może koleżanka nas jeszcze oświeci dokładniejszymi informacjami, a póki co to będę uważał, że to jest prosta robota i żadnych zasadzek po drodze nie ma. Dla mnie to nie jest teoria, zrobiłem takich rzeczy setki (naklejki drukowane na folii i wycinane po konturze).

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 22 Sierpień 2016, 16:27   

Bo ty Chezare, to stary wyga jesteś.

Choć akurat uważam, że przykład koleżanki za pomocą programu do impozycji zrobię 10x szybciej niż Ty w Corelu. Albo 20x.

Cysorz 

Wysłany: 22 Sierpień 2016, 18:08   

Obydwoje Panowie macie rację ;)
Ale zróbmy to inaczej: Vivre załącz po prostu tutaj taki plik/pliki (lub daj linka) i podaj docelowy rozmiar arkusza. Zrobimy to w momencie ;)

agucha1712
Praktyk

Wysłany: 22 Sierpień 2016, 19:00   

o ile Ci corel nie siądzie to ja bym to po prostu zrobiła w ten sposób:
- ustaliła ręcznie rozmiar owego wymiaru strony
- zaznaczyła opcje : przyciągaj do obiektów i do strony
- umieściła pierwszy obiekt w lewym górnym rogu strony
- kopiowała obiekty przy uzyciu prawego klawisza myszki (za każdym kolejnym razem zaznaczając wczesniej skopiowane obiekty)
- zrobiłabym najpierw poziom a później tym samym sposobem pion
jeśli ustalisz wymiary strony to mogłabys wyliczyc ze wzoru ciągu gemetrycznego ilosć kliknięc którą bedziesz musiala poswięcic ;p

Vivre
Początkujący

Wysłany: 23 Sierpień 2016, 09:15   :)

Haha, nie myślałam, ze temat będzie cieszyć się takim zainteresowaniem ;) :shock:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Chodziło o naklejki o wymiarze 9x5cm, wszystkie takie same. W załączniku mam je rozłożone w prostokącie 150x100 ze wzgledu na szerokość rolki z papierem zeby było jak najmniej śmieci :)
Jesli chodzi o zacinanie sie corela.... kiedy byłam bliska złożeniu 10m2 zacinał się tak niesamowicie, że każda jedna operacja, nawet ta najmniejsza trwała grubo ponad 8 sek.. TRAGEDIA
W końvu się wkurzyłam i ułożyłam to tak, żeby było można to wydrukować kilka razy, na szczęście szef sie na to zgodził :) Współczuję chłopakom, którzy to wycinają i to bardzo ale to juz nie moj interes :) Ja na miejscu szefa jak w wiekszosci takich zleceń wysłałabym to do drukarni, która się tym zajmuje :)

Vivre
Początkujący

Wysłany: 23 Sierpień 2016, 09:16   

tam się nie załączył ten pliczek wiec podsyłam nowy z zrzutem ekranu xD

Przechwytywanie.JPG
Pobierz Plik ściągnięto 262 raz(y) 176.8 KB

chezare 

Wysłany: 23 Sierpień 2016, 09:37   

Jest tak jak myślałem, choć nie na folii, tylko na papierze.
Ja żeby nie teoretyzować, zrobiłem wczoraj taki eksperyment na arkuszu 2x5 m, tyle tylko że zrobiłem znacznie bardziej skomplikowany obrazek, żeby Corel miał kłopot. Rozłożenie użytków zajęło mi nie więcej jak 20 sekund i to nie dlatego, że jestem taki szybki, tylko dlatego, że to dwa czy trzy kliknięcia myszą i wciśnięcie parę razy pary klawiszów, jak ktoś ma czarną klawiaturę, to klawiszy. :-)
Zabytkowa 12 nie miała z tym żadnego kłopotu, czego byłem niemal pewien, bo wcześniej robiłem takie rzeczy nie raz, choć na trochę mniejszym arkuszu, ze względu na rozmiar materiału i precyzję plotera.
Jeśli chodzi o rekordy, to kiedyś, też w związku z jakimś forumowym problemem zrobiłem dokument, który miał 50 tys. stron i Corel przeżył, choć przyznam, że w kilku przypadkach eksperymenty zakończyły się reinstalacją programu. :-)
Ostatnio zmieniony przez chezare 23 Sierpień 2016, 09:39, w całości zmieniany 1 raz  

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 23 Sierpień 2016, 09:39   

Vivre napisał/a:
tam się nie załączył ten pliczek wiec podsyłam nowy z zrzutem ekranu xD

Jeżeli tak wygląda ten montaż, to jest zrobiony źle.

Odpowiedz do tematu