Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Odstepy miedzy literami
Autor Wiadomość
Daanyy07 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X5
  Wysłany: 7 Luty 2017, 13:10   Odstepy miedzy literami

Witam. Szukam w Corelu (X5) mozliwosci ustawienia odstepow pomiedzy literami tekstu. Czy istnieje taka mozliwosc? np zeby odstep pomiedzy kazda litera byl taki sam i wynosil 3 cm?

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 7 Luty 2017, 16:43   

Chyba będziesz musiał zrobić to ręcznie narzędziem Kształt ,chociaż boję się o światło miedzy znakami , gdyby trzymać się dokładnie przykładowej odległości 3 cm.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 7 Luty 2017, 22:55   

nie no mozna ,tylko ze z uwagi kerning jest procentowy to trza by wiedziec jaki jest kernibg ,ale jest prostrza metoda ,poprostu klikasz rozlacz tekst ozdobny,zaznaczasz znak i transformacje polozenie i na osi X dajesz 3 cm potem zastosuj ,no i tak dalej

PS: ocywiscie kerning trza zrobic najpierw na zero :-)

Cysorz 

Wysłany: 7 Luty 2017, 23:28   

Daanyy07 - wciśnij po prostu F10 i rozciągnij myszką tekst (można to także zrobić wpisując ręcznie wartość odległości między poszczególnymi literami z menu pomocniczego, ale to trochę bardziej skomplikowane). Możesz też wcześniej zaznaczyć sobie np. prostokątem lub prowadnicami żądaną odległość i do takich wymiarów próbować go dostosować/PRÓBOWAĆ, bo idealnych odległości nie uzyskasz - zawsze może być (ze względu na zaprojektowany kerning) jakaś różnica, ale będą to w najgorszym przypadku jakieś części milimetra a nie centymetra. Inaczej wygląda "I" a inaczej "W" - nieprawdaż? Można to zrobić dokładniej, ale wymaga to większego zaangażowania - jeżeli będziesz jednak takowego potrzebował, spróbujemy pomóc.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 8 Luty 2017, 19:45   

F10 (lub narzędzie Shape Tool) i ciągniesz za strzałkę - zmieniasz wtedy światło międzyliterowe. A jak ciągniesz z Shiftem, to zmieniasz wtedy tylko długość spacji.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 8 Luty 2017, 20:20   

nie wiem,chyba ja czegos sie nie douczylem,co wy z tym f10,z mojej wiedzy nie da sie ustawic odleglosci z pominieciem kerningu,bez uprzedniego uwolnienia fontu od tegoz kerningu :!: i corel rozumuje tak jak ja ,czyli daje procent odleglosci :!: a procent to tak jak Cysorz prawi to odleglosc ustalona pomiedzy obrazem zapisanym w pliku fontu,ja nie wiem ale kompletnie was nie rozumiem ,chyba ze ja o czyms nie wiem to szybko mi tutaj napisac koledzy :-)

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 8 Luty 2017, 21:13   

Przecież napisaliśmy , że idealnie się nie da .Zresztą to jest bez sensu , dlatego pewnie nie ma takiej opcji .

Daanyy07 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X5
Wysłany: 10 Luty 2017, 00:25   

Dziękuje bardzo za pomoc :)

Odpowiedz do tematu