Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak się pozbyć zbędnych czcionek w dokumencie
Autor Wiadomość
Stawe 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X5, X6
Wysłany: 7 Marzec 2017, 10:12   Jak się pozbyć zbędnych czcionek w dokumencie

Często w tworzonym dokumencie CorelDraw można we "Właściwościach dokumentu" zobaczyć, że plik zawiera kilka czcionek nigdzie nie zastosowanych w bieżącym dokumencie.
Przykładowo: cały dokument piszę czcionką Segoe UI a widzę we Właściwościach jeszcze Arial, Meiryo, Kozuka Gothic itd. Czy jest jakiś sposób żeby usunąć te czcionki z dokumentu?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 7 Marzec 2017, 13:46   

raczej nie bo te fonty sluza do otwarcia wogle pliku wrazie jakiejs awari,ale to nie jest osadzany calu font tylko znaki jakich sie uzywalo i sa tak skompresowane ze ich plik wazy wlasciwie zero,ogolnie chodzi o to ze we wlasciwosciach powinny byc 3 fonty niezalezne niz uzyte ,pierwszy podstawowy ,czyli ten ktory podswietla sie automatycznie przy pisaniu i dwa o podobnej tabeli kodowej

Stawe 
Fachowiec

Wysłany: 7 Marzec 2017, 22:46   

No nie wiem... nie chodzi tu o wielkość pliku. Czasem te czcionki np. usunięte podczas zmian dokumentu, przechodzą dalej i podczas kolejnego otwarcia pliku na innym komputerze zaczynają robić problem przy otwieraniu. Nie wiadomo czy odmowa ich użycia lub zastosowanie jakiś zamienników nie wpłyną na wygląd dokumentu. Lepiej byłoby mieć dokument "czysty" - wiodący tylko użyte czcionki, bo poza Timesem czy Arialem może pojawić się problem. Zastosowanie komendy "zamień na krzywe" likwiduje wszystkie czcionki, nawet te, których nigdzie nie widać. Powinna być jakaś opcja (może jest ukryta) wyrzucania z dokumentu niepotrzebnych fontów.

Cysorz 

Wysłany: 9 Marzec 2017, 00:46   

Masz domyślnie ustawiony jakiś STYL, który wymaga tego, żeby coś takiego się działo.
Można to naprawić, używając pliku, który kiedyś tutaj wrzuciłem - nazywa się bodajże "changeclol", ale nie chce mi się tego szukać.
Zadziała to na wszystkie dokumenty tworzone na nowo, w starych styl jest zaszyty na stałe.

Stawe 
Fachowiec

Wysłany: 9 Marzec 2017, 11:10   

Dzięki za informacje. Znalazłem program, zainstalowałem. Dwa dokumenty Corela które sprawdzałem zawierają 4-5 czcionek. Ja użyłem w pracy tylko jedną.
Po zainstalowaniu wspomnianego programiku zapisałem te dwa dokumenty ponownie pod inną nazwą. Nic się, niestety nie zmieniło.
To jest problem z gatunku tych co nie bolą ale denerwują...

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 9 Marzec 2017, 11:25   

Zaznacz i skopiuj dokument ,otwórz nowe okno ,wklej i zapisz wpisując inną nazwę .

Stawe 
Fachowiec

Wysłany: 9 Marzec 2017, 11:38   

Zrobiłem tak. Dokument pod nową nazwą ma to samo. Tzn cały jest zrobiony Segoe UI a we Właściwościach Dokumentu mamy dodatkowo Meiryo, Batang i Arial.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 9 Marzec 2017, 13:25   

Stawe napisał/a:
Często w tworzonym dokumencie CorelDraw można we "Właściwościach dokumentu" zobaczyć, że plik zawiera kilka czcionek nigdzie nie zastosowanych w bieżącym dokumencie.

Pytanie: ta lista to wykaz fontów, które są "zastosowane" w dokumencie (czyli są teksty nimi napisane) czy lista fontów "użytych" - kiedykolwiek, nawet jeżeli aktualnie nie ma tekstów nimi napisanych?

Sytuacja druga może powstać np. w momencie, gdy piszemy coś Arialem, a później zamieniamy na Timesa. Jeżeli lista zawiera fonty "zastosowane", to powinna zawierać jeden wpis, jeżeli "użyte" - to dwa wpisy.

Być może jest to niefortunne tłumaczenie z angielskiego. Jak to jest w angielskiej wersji Corela?

Stawe 
Fachowiec

Wysłany: 9 Marzec 2017, 13:36   

To wygląda tak jak w załączniku. Na stronie jest tylko i wyłącznie Segoe UI. Nikt przede mną nic tam tymi czcionkami nie pisał. Może w Wordzie, ale wątpię.

wlasciwosci.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 229 raz(y) 23.89 KB

restauro 

Wysłany: 9 Marzec 2017, 13:44   

Podeślij nam fragment tego dokumentu .

Stawe 
Fachowiec

Wysłany: 9 Marzec 2017, 14:44   

Zmieniłem tekst i obrazki w omawianym dokumencie. Tworzyłem w X6 zapisałem w X3. No i nadal to samo, tzn Właściwości Dokumentu pokazują więcej niż 1 czcionkę.

test.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 190 raz(y) 116.51 KB

marak 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Wysłany: 9 Marzec 2017, 22:28   

Stawe, od lat w X4 mam dokladnie to samo co Ty. Już się do tego przyzwycziłem.
Listy stylów mam oczywiście wyczyszczone.
Sprawdzałem u kilku kolegów. Do v11 tego nie było. W X4 i X5 wszyscy moi znajomi to mają.
Ale nie sprawia to raczej problemu. Przenosiłem plik na inny komputer gdzie nie ma Seque itd i nic złego się nie działo. Ta lista właściwości jest u mnie generalnie skopana. Np. Jeśli narysuję 2 obiekty, jeden w CMYKu drugi w Pantone to we właściwościach mam 2 obiekty z których 1 CMYK, 1 Pantone i 1 RGB. Podobnie mapy bitowe. Dostaję plik od klienta gdzie jest 100 bitmap. Sprawdzam we właściwościach 80 CMYK, 20 RGB. Daję wyszukaj bitmapy RGB. Otrzymuję komunikat: "Żadnych obiektów nie znaleziono". I trzeba ręcznie sprawdzać która informacja jest prawdziwa.

Stawe 
Fachowiec

Wysłany: 10 Marzec 2017, 10:03   

Dziękuję za solidarność :) ja nie robię z tego tragedii ale pracuję z Corelem od epoki lodowcowej i słyszałem o ludziach którzy próbowali bez powodzenia sugerować jakieś zmiany producentowi. Niestety program jest coraz bardziej elegancki ale jednocześnie coraz bardziej "zamknięty". To jest zresztą ogólna tendencja. Użytkownik ma spory problem z dostosowaniem programu do swoich potrzeb bo program (producent) wie lepiej. Na szczęście najważniejsza cecha każdego programu - stabilność, jest zachowana albo nawet lepsza.

restauro 

Wysłany: 10 Marzec 2017, 11:55   

Jest prosty sposób ,zdaję sobie jednak sprawę ,że może być uciążliwy ,szczególnie przy bardziej skomplikowanych tekstach. Wystarczy przed zmianą kroju zapisać tekst w notatniku .

Stawe 
Fachowiec

Wysłany: 10 Marzec 2017, 13:47   

Często tak robię gdy są problemy z tekstem. To nie kłopot. Tu chodzi jednak o czcionki "zastane" w dokumencie. Nigdy nie pisałem czcionką Meiryo czy Batang. Nawet nie bardzo wiedziałem o ich istnieniu.
Podejrzewam (ale nie potrafię udowodnić), że przeszły z Worda. Dokument Corela tworzyłem od nowa, dokument Worda (docx) dostałem z zewnątrz.
Ja dyskutuję na temat "czy jest możliwość posprzątania" w dokumencie Corel Draw.

restauro 

Wysłany: 10 Marzec 2017, 14:45   

Rozumiem Twój problem .Napisałem tylko ,że w przyszłości może przenosić tekst z Worda do notatnika i dopiero później do CorelDraw.
Przeglądam w wolnych chwilach fora Corela , może ktoś znalazł rozwiązanie ?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 10 Marzec 2017, 15:24   

cyli wyszlo na to co napisalem na poczatku :-) ,sa trzy sposoby wlasciwie,mozna wywalic wszystko co corel zapamietuje uzywajac mojego postu z faQ,ale po pewnym czasie sie to znow pojawi,mozna zmienic powiazanie dll,ale to nielegalne,legalne i na dluzsza mete jest zrezygnowanie z beatstremu czyli font navigatora w tedy program nie bedzie zaszywal podobnych tablic kodowych,tylko nie wiem po co to robic

Odpowiedz do tematu