Corel x7 a x8 i narzędzie nóż |
Autor |
Wiadomość |
kasiulek1981
Początkujący
|
Wysłany: 28 Marzec 2017, 18:28 Corel x7 a x8 i narzędzie nóż
|
|
|
Przepraszam z góry, że zakładam nowy temat, jeśli coś podobnego było, ale pracodawca nagle zadał pytanie i muszę dziś odpowiedzieć.
Potrzebuję narzędzia Nóż. Jesienią testowałam przez miesiąc wersję Corela X8, w której to narzędzie było zmieniane/poprawiane. Teraz się zastanawiam, czy Nóż w wersji X7 spełni moje oczekiwania? Pracodawca musi w kwartalnych kosztach przewidywanych wpisać kupno tego programu, a wiadomo, że wersja x7 jest tańsza niż x8.
Czy w X7 narzędzie Nóż jest dobre? Będę w Corelu rysować szablony ubrań. Robiłam to na testowej wersji X8 i świetnie mi szło. Potem te szablony muszę rozcinać w różny sposób na różnej wielkości elementy, które muszą pozostać elementami zamkniętymi, przesuwać je względem siebie wokół konkretnych punktów, obracać itp. Mam nadzieję, że wyjasniłam w miarę jasno i proszę o wyrozumiałość.
Założyłam przed chwilą konto i mam nadzieję znaleźć tu niejedną radę, gdyż będę na tym programie pracować
pozdrawiam serdecznie wszystkich |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 28 Marzec 2017, 19:16
|
|
|
Nie. W X7 i wcześniejszych wersjach Nóż ssie. I to mocno. Jedno z bardziej beznadziejnych narzędzi. Faktycznie w X8 BARDZO je poprawili. |
|
|
|
|
restauro
Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 574 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7680 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 28 Marzec 2017, 19:20
|
|
|
Chociaż napisali tylko - Ulepszenie
Jesli w firmie jest nawet najstarsza komercyjna wersja programu CorelDraw , wystarczy kupić tylko uaktualnienie.
" Aby zakupić uaktualnienie*, należy posiadać licencjonowaną poprzednią wersję pakietu CorelDRAW Graphics Suite. Do uaktualnienia nie są uprawnieni posiadacze wersji akademickiej/edukacyjnej, Home and Student, OEM i wersji nie do odsprzedaży (NFR).
*Uwaga: Zakup uaktualnienia do wersji CorelDRAW Graphics Suite X8 nie obejmuje dostępu do CorelDRAW Upgrade Program "
CorelDRAWGraphicsSuiteX8.A.pdf
|
Pobierz Plik ściągnięto 176 raz(y) 467.81 KB |
|
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
|
Wysłany: 28 Marzec 2017, 19:45
|
|
|
Restauro słusznie prawi - macie jakiegoś Corela, to zarzućcie update i gitara. Cena nawet niższa (o jakieś 500 zł) niż za box Iks-Siódemki |
|
|
|
|
kasiulek1981
Początkujący
|
Wysłany: 28 Marzec 2017, 19:58
|
|
|
Bardzo Wam dziękuję czyli dobrze czułam, by się upierać przy ósemce. Czy firma ma starą wersję, to nie wiem, ale przekazałam info o ewentualnym update. |
|
|
|
|
Kornel
Początkujący
Wersja CorelDRAW: X8
|
Wysłany: 30 Grudzień 2017, 15:02
|
|
|
Panowie i Panie gdzie szukać narzędzia "nóż". U mnie go nie ma. CorelDraw X8. Po rozwinięciu narzędzia "kadrowanie" pojawia się:
- kadrowanie
- usuwanie segmentów wirtualnych
- gumka
Nie ma w tych narzędziach "noża"
Doradźcie coś wielkie dzięki.
corel zrzut.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 180 raz(y) 333.32 KB |
|
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 30 Grudzień 2017, 16:17
|
|
|
Klnij na krzyżyk w kółku na dole narzędzi i dodaj. |
|
|
|
|
Kornel
Początkujący
|
Wysłany: 30 Grudzień 2017, 16:31
|
|
|
restauro napisał/a: | Klnij na krzyżyk w kółku na dole narzędzi i dodaj. |
Restauro dziękuję za odpowiedź. Ale próbowałem już tak zrobić i tam też nie ma noża. W załączniku zdjęcie. Gdzie ten nóż może być?
Bez tytułu.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 233 raz(y) 367.58 KB |
|
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 30 Grudzień 2017, 16:50
|
|
|
Kornel napisał/a: | nie ma noża |
Jesli nie znajdziesz .
Wciśnij klawisz F8 i trzymająć otówrz program CorelDraw (powrót do ustawień fabrycznych )
nóż.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 233 raz(y) 234.39 KB |
|
|
|
|
|
Kornel
Początkujący
|
Wysłany: 30 Grudzień 2017, 17:51
|
|
|
Zrobiłem jak mówisz: F8, odpaliłem CorelDraw. Pojawiło się pytanie czy chcę wrócić do ustawień fabrycznych --- TAK. Niestety w dalszym ciągu nie ma noża. Ani na pasku, ani na dole w opcji dodawania. Nie mam pojęcia dlaczego
Restauro sorry, ale co tam zrobiłeś za pomocą spawanie i przycinanie? Widzę te linie, ale nie wiem co mają na celu
ps. Dzięki za cierpliwość i opanowanie jestem zielony. |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 30 Grudzień 2017, 18:50
|
|
|
Nie wiem dlaczego nie ma noża ?
Nowy obraz (3).jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 229 raz(y) 357 KB |
|
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
|
Wysłany: 31 Grudzień 2017, 00:52
|
|
|
Nie mam X8 (poniżej screen z X9, czy jak wolą Kanadyjczycy, 2017), ale może uda ci się znaleźć: Menu > Narzędzia > Opcje > Dostosowywanie > Polecenia > Przybornik > Nóż.
Możesz go sobie wyciągnąć na pasek narzędzi. |
|
|
|
|
Kornel
Początkujący
|
Wysłany: 2 Styczeń 2018, 13:29
|
|
|
Shame dzięki za zdjęcie. Zrobiłem jak u Ciebie, ale też nie ma. Co ciekawe raz na kilkanaście otworzeń programu Corel pojawia się ten nieszczęsny nóż.
Jest nóż.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 248 raz(y) 347.94 KB |
Brak noża.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 229 raz(y) 334.48 KB |
Bez nazwy-1.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 229 raz(y) 426.66 KB |
|
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 2 Styczeń 2018, 15:07
|
|
|
W takim razie włóż płytę z programem i wybierz opcję Napraw. |
|
|
|
|
Trurl
Ekspert
Pomógł: 66 razy Wiek: 70 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 952 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 4 Styczeń 2018, 10:22
|
|
|
Pracuję w Corelu już bez mała 30 lat. Zaczynałem od archaicznego CorelDraw2 i zwykłych Windowsów instalowanych z dyskietek. W ostatnich wersjach pojawił się nóż - narzędzie, którego nigdy nie używałem, bo wszystko da się zrobić bez niego. Powiedzcie mi, proszę, jak działa to narzędzie i jak nim się posługiwać. Teraz mam Corela X5 i nijak nie mogę się zorientować, o co chodzi z tym nożem. Czy ułatwia on pracę? |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 4 Styczeń 2018, 10:39
|
|
|
Przytrzymujesz na węźle i przesuwasz z wciśniętym lewym klawiszem myszy ,od jednej do do drugiej strony, tak jak gdybyś chciał rysować .
nóż.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 168 raz(y) 23.91 KB |
|
|
|
|
|
Trurl
Ekspert
Pomógł: 66 razy Wiek: 70 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 952 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 4 Styczeń 2018, 11:16
|
|
|
Cytat: | Przytrzymujesz na węźle |
O tym właśnie nie wiedziałem. Dziękuję, nóż nareszcie działa. |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 4 Styczeń 2018, 11:18
|
|
|
Aby rozdzielić obiekt Na poczatek
1 . W przyborniku kliknij narzędzie Nóż .
2 . Umieść narzędzie Nóż nad konturem obiektu w miejscu, w którym chcesz rozpocząć cięcie.
Przy odpowiednim ustawieniu narzędzie Nóż będzie skierowane do góry.
3 . Kliknij kontur, aby rozpocząć cięcie.
4 . Umieść narzędzie Nóż nad konturem obiektu, w miejscu, w którym chcesz zakończyć cięcie, i kliknij ponownie.
Można również
Rozdzielić obiekt wzdłuż odręcznie rysowanej linii
Wskaż miejsce rozpoczęcia cięcia i przeciągnij wskaźnik do miejsca jego zakończenia.
Rozdzielić obiekt wzdłuż krzywej Beziera
Trzymając naciśnięty klawisz Przesunięcie, kliknij w miejscu, w którym chcesz rozpocząć cięcie obiektu, przeciągnij uchwyt sterujący do miejsca, w którym chcesz umieścić następny węzeł i kliknij. Kontynuuj klikanie w celu dodania do linii większej liczby segmentów prostych. Aby dodać segment zakrzywiony, wskaż miejsce, w którym chcesz umieścić węzeł i przeciągnij wskaźnik w celu ukształtowania krzywej. Jeżeli chcesz ograniczyć ruch krzywej do skoków co 15 stopni, przytrzymaj klawisze Przesunięcie + Ctrl.
Rozdzielić obiekt na dwie podścieżki
Kliknij przycisk Zachowaj jako jeden obiekt na pasku właściwości.
Rozdzielić obiekt, zachowując tylko jedną z jego części
Kliknij kontur obiektu w miejscu, w którym chcesz rozpocząć cięcie, a następnie wskaż miejsce, w którym chcesz cięcie zakończyć. Naciśnij klawisz Tab wymaganą liczbę razy, aż zaznaczona będzie tylko część obiektu, którą chcesz zachować, a następnie kliknij.
*
Domyślnie obiekty są rozdzielane na dwa odrębne obiekty, a ścieżki zostają automatycznie zamknięte.
Po zastosowaniu narzędzia Nóż do wybranego obiektu staje się on obiektem złożonym z krzywych. |
|
|
|
|
|