Importowanie plików SVG do CORELA |
Autor |
Wiadomość |
Ola628
Początkujący
|
Wysłany: 3 Lipiec 2017, 07:32 Importowanie plików SVG do CORELA
|
|
|
Witam,
Potrzebuje informacji ta temat importowania plików SVG.
Pracuję nad platformową sprzedażową gdzie klient będzie nie tylko zamawiał towar ale będzie mógł zaprojektować coś na tych produktach.
Projekty przez przeglądarkę zapisują się w formacje SVG.
Aby pościć do realizacji potrzebuje za importować ten projekt do CORELA.
Problem mój polega na tym że przy imporcie zniekształca mi projekt (każdy projekt inaczej; np. tekst nie pośrodku a po prawej, wielu kolorową grafikę wektorową zamienia na jeden kolor, czcionki zamienia na arial i dużó innych dziwnych rzeczy się dzieje z tymi plikami).
W Corel 14 i x6 mniej więcej jeszcze otwiera tak jak powinno być.
W innych wersjach CORELA projekt rozwalony.
W załączniku przykład jak ma wyglądać projekt a jak jest przy imporcie.
Moje pytanie polega na tym czy da się jakoś zrobić aby SVG otwierał się w CORELU dobrze w rożnych wersjach.
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
2017-07-03_08h28_41.png
|
Pobierz Plik ściągnięto 260 raz(y) 155.79 KB |
|
|
|
|
|
restauro
Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 574 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7680 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 3 Lipiec 2017, 08:35
|
|
|
Otwórz w darmowym w Inkscape i zapisz jako pdf . |
|
|
|
|
Ola628
Początkujący
|
Wysłany: 3 Lipiec 2017, 10:57
|
|
|
restauro napisał/a: | Otwórz w darmowym w Inkscape i zapisz jako pdf . |
no właśnie tak nie mogę robić.
potrzebuję otworzyć w corelu i od razu puścić do realizacji |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 3 Lipiec 2017, 12:14
|
|
|
Dlaczego nie możesz zapisanego w Inkscape ( SVG to rozszerzenie programu inkscape ) pliku pdf otwierać w CorelDraw ? |
|
|
|
|
Ola628
Początkujący
|
Wysłany: 3 Lipiec 2017, 12:47
|
|
|
restauro napisał/a: | Dlaczego nie możesz zapisanego w Inkscape ( SVG to rozszerzenie programu inkscape ) pliku pdf otwierać w CorelDraw ? |
Po prostu takie wytyczne mam od prezesa. tak to w sumie pdf też rozwala w corelu (wymiary).
Projekty powinny od razu iść na maszyny bez żadnych poprawek graficznych czy technicznych. Żeby pościć na maszynę muszę mieć to w corelu.
To chodzi o czas. Bo otwieranie w innym programie, zapisywanie w pdf i otwierania w corelu zajmuje trochę czasu.
trochę ciężki temat. ja już od kilku miesięcy próbuje różnymi sposobami to zrobić. ale dalej nie tak jak powinno |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 3 Lipiec 2017, 12:57
|
|
|
Powiedz że to często ,nie jest możliwe . |
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 3 Lipiec 2017, 13:08
|
|
|
W Corelu to nawet pliki stworzone w Corelu otwierają się czasem z błędami lub nie otwierają wcale, a co dopiero jakieś egzotyczne formaty.
Nawet jeżeli zdecydujesz się na ciąg svg>pdf>corel - to i tak bez ponownej akceptacji przez klienta się nie obędzie. Ryzyko przekłamań jest za duże.
Przedsięwzięcie ambitne, ale chyba skazane na porażkę.
A dlaczego nie można "puścić na maszynę" wprost z Inkscape? |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 3 Lipiec 2017, 13:10
|
|
|
Napisz jaką masz wersję CorelDraw . Im starsza , tym większe prawdopodobieństwo problemów . |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 3 Lipiec 2017, 16:57
|
|
|
Ola628 napisał/a: | Pracuję nad platformową sprzedażową gdzie klient będzie nie tylko zamawiał towar ale będzie mógł zaprojektować |
A dlaczego rozpatrywać problem w kontekście błędów Corela? Może raczej rzeczona platforma badziewnie te pliki zapisuje/eksportuje? Kiedyś się z tym spotkałem, że coś co można narysować w online'owym programie graficznym jest tak zapisywane, że ni cholery potem tego normalnie otworzyć. Metadane idą za okno, co potem powoduje błędy skali (nie te jednostki), grubości krzywych itd.. Może raczej warto się przyjrzeć temu cudu i jego algorytmom zapisu?
Ot, pomysł
A żeby nie pozostawiać bez odpowiedzi tematu, to faktycznie ciekawe, że: darmowy Inkscape - nie, SVG>PDF>CDR - nie...
Ola628 napisał/a: | To chodzi o czas. Bo otwieranie w innym programie, zapisywanie w pdf i otwierania w corelu zajmuje trochę czasu. |
To po prostu bzdura (szefa, nie Twoja). Ile czasu zajmuje proponowana przez restauro operacja (zakładając, że działałby bez zarzutu)? Bo wydaje mi się, że jakieś 30 sekund do minuty. To aż tyle? Przerabiacie w firmie 400 projektów dziennie, że ta minuta robi różnicę? Na forum było parę takich tematów, gdzie skrócenie czasu pracy o 2 kliknięcia było sprawą tak kluczową, jakby od tego miała zależeć, bez mała, przyszłość i dobrobyt ojczyzny! Ergonomia - jasne! Ale albo wyciąga się z zanadrza grubą kasę, aby ktoś zoptymalizował to "na miarę", albo jeśli ma się węża w kieszeni, gra się takimi kartami, jakie bozia rozdała. Czasem inaczej się nie da. |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 3 Lipiec 2017, 18:27
|
|
|
Najlepiej dołącz jakiś plik ,będziemy mogli go prześwietlić . |
|
|
|
|
Ola628
Początkujący
|
Wysłany: 4 Lipiec 2017, 10:55
|
|
|
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Mam nadzieje że z waszą pomocą uda mi się ten problem jakoś rozwiązać.
Jeżeli chodzi o to jaką mam wersję CORELA mam rożne na filmie od 14 do x8. Na każdym komputerze w sumie jest inny.
W załączniku przesyłam podgląd do jednego z projektu. Jak mam być a jak otwiera się w różnych wersjach.
Na tym przykładzie widać jak rozjeżdża się projekt ale proszę wziąć pod uwagę że to jedne z przykładowych problemów.
Nie da się tak wszystkim przypadków opisać.
Występują problemy również:
- z czcionkami (np. projekt ma trzy napisy, 2 z których napisane są jedną tą samą czcionką, przy imporcie do corela 1 z 2 napisów otwiera się ok a drugi napisany tą samą czcionką otwiera się jako arial.
- przesuwanie napisów bardziej w lewo czy w prawo przy tym załażeniu że napis ma być po środku
- z grafikami wektorowymi np. klient w projekcie używa 6 różnych postaci wektorowe, każda postać składa się z różnych kolorów. a przy imporcie otwiera się wszystko na pomarańczowo.
- i takich przypadków dużo
A dlaczego nie można "puścić na maszynę" wprost z Inkscape?
To by było pewnie zbyt skomplikowane bo mamy sporo komputerów oraz musieliśmy zrobić zmiany w organizacji swojej pracy. ale nie oduczam to rozwiązanie. spróbuje zrobić tak. i zaproponować na spotkaniu z prezesem jako jedno z kilku rozwiązań :)
A dlaczego rozpatrywać problem w kontekście błędów Corela? Może raczej rzeczona platforma badziewnie te pliki zapisuje/eksportuje?
W sumie to samo pytanie zadałam programiście który tworzy dla nas ten system. Dostałam odpowiedź że inaczej nie da się. i że on to testuje i to jest wino w 99% Corela Od kilku miesiącu pisaliśmy dodatkowe kody który pomogą rozwiązywać jakieś problemy ale na początku tym problemów z importem było mało. ale później okazało się ze przy każdym zamówieniu coś jest nie tak (z 10 z 8 jest do poprawy). a założenie prezesa jest takie aby projekty od razu szły na maszynę.
przykład importu.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 367 raz(y) 1.56 MB |
|
|
|
|
|
Ola628
Początkujący
|
Wysłany: 4 Lipiec 2017, 13:29
|
|
|
restauro napisał/a: | Otwórz w darmowym w Inkscape i zapisz jako pdf . |
Testowałam taki sposób dziś.
Nie będzie tak że svg otwieram w Inkscape zapisuje w pdf i otwieram do corela.
Przy imporcie do corela zniekształca wymiar i niektóre grafiki |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 4 Lipiec 2017, 13:31
|
|
|
Może AI będzie lepszy?
Niestety Nie ma złotej recepty.To są inne programy i inne formaty zapisu ,nie zawsze w kompatybilne. Nawet CorelDraw w wersjach poniżej X5 miewa problemy z nowszymi wersjami i ich zapisem . |
|
|
|
|
Ola628
Początkujący
|
Wysłany: 4 Lipiec 2017, 13:53
|
|
|
restauro napisał/a: | Może AI będzie lepszy?
Niestety Nie ma złotej recepty.To są inne programy i inne formaty zapisu ,nie zawsze w całoci kompatybilne. Nawet CorelDraw w wersjach poniżej X5 miewa problemy z nowszymi wersjami i ich zapisem . |
dzięki za info
testowałam dziś w innych programach i lipa |
|
|
|
|
Artur Miernik
Pomógł: 49 razy Wiek: 52 Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 1608 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 4 Lipiec 2017, 14:03
|
|
|
Wygląda na to, że prezes Oli jest zwolennikiem zarówno CorelDraw, jak i technologii SVG. To podobnie jak i ja. Jednak fakty są następujące: - Ani Corel, ani Illustrator nie zostały stworzone z myślą o SVG, one mają jedynie dodaną taką możliwość, lepszą, lub gorszą, nic więcej, a same są szeroko zakrojonymi narzędziami ogólnoprojektowymi.
- Programem, który od podstaw powstał jako kompletny demonstrator języka SVG jest darmowy Inkscape i nic nie realizuje obsługi SVG lepiej od niego.
- Nawet poszczególne przeglądarki internetowe obsługuję tę technologię w różnorakim stopniu i z błędami i każda z nich, bez wyjątku, robi to gorzej od Inkscapea. Nawet zacny Firefox.
- To znaczy, że zarówno do wstępnej, bo wizualnej weryfikacji poprawności generatora SVG tworzonego przez Waszego programistę, jak i poprawności filtrów eksportu/importu programów takich jak CorelDraw, należy użyć Inkscapea. Bo… widać od razu.
- Natomiast, jako analizę porównawczą dającą pewność, warto czasem posiłkować się różnicowym porównaniem kodów SVG/CSS wychodzących z oprogramowania Waszego programisty z tymi generowanymi przez filtr eksportu/importu CorelDraw. Jednak jest to żmudne, podczas gdy porównanie wizualne w Inkscape przynosi efekty natychmiastowe.
Zatem dobrze by było, gdyby pan prezes zechciał wziąć te fakty pod rozwagę.
Warto zwrócić uwagę na to, że CorelDraw to oprogramowanie zamknięte, więc nie wiemy, co namodzili programiści w kodzie filtrów eksportu/importu SVG. A że namodzili, to pewne, bo widać, ze zmiana wytycznych nastąpiła na przełomie wersji 16 i 17 (patrz Twój załącznik). Wyraźnie widać, że stara wersja nie radzi sobie z niektórymi gradacjami barw oraz z przezroczystościami. Za to nowa wersja nie radzi sobie z niczym.
Nie wiemy też, czy czasem gdzieś nie pomylił się Wasz programista — nie myli się ten, kto nic nie robi.
Czyli zagadka do rozwikłania może brzmieć:
- być może pomylił się programista firmowy,
- choć pewniejsze, że pomylili się programiści Corela,
- ale nie można wykluczyć, że pomyłki są i tu i tu.
Zacząć trzeba od sprawdzenia, czy kod SVG, który dostaje Corel nie ma skrzyżowanych znaczników SVG. A pewnie nie ma, zatem czeka Państwa śledzenie tego, co się da, a czego się nie da. Jeśli chodzi o metodę śledzenia błędów i możliwości filtra eksportu/importu SVG w CorelDraw, po pierwsze użyłbym zamiast testu zbiorczego osobnych plików testowych na poszczególne efekty i atrybuty SVG, od pozycjonowania różnego typu obiektów począwszy, przez formatowanie tekstu, na gradacjach i przezroczystościach skończywszy. Zapewne okaże się, że to samo zapisane inną składnią może być wyświetlane prawidłowo. Przykładowo: może być tak, że stylowanie przy obiekcie (inline) będzie przechodziło, ale już te same style CSS umieszczone jako deklaracje na początku pliku SVG, lub dowiązane spoza niego — niekoniecznie. |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 4 Lipiec 2017, 16:18
|
|
|
Ot, wypowiedziała się nauka w osobie Artura Może jednak byśmy dostali parę przykładowych plików SVG (najlepiej wraz ze screenem jak to powinno wyglądać)? Tutaj ludzie mają pełen przekrój wersji Corela, to może razem coś rozkminimy? |
|
|
|
|
Artur Miernik
Pomógł: 49 razy Wiek: 52 Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 1608 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 4 Lipiec 2017, 19:56
|
|
|
To chyba nic nie da. Choć z plikiem zawsze lepiej.
PS. na pewno nie nauka, co najwyżej samouka. |
|
|
|
|
Ola628
Początkujący
|
Wysłany: 5 Lipiec 2017, 08:31
|
|
|
Załączniku plik svg |
|
|
|
|
Ola628
Początkujący
|
Wysłany: 5 Lipiec 2017, 08:32
|
|
|
[quote="Artur Miernik"]Wygląda na to, że prezes Oli jest zwolennikiem zarówno CorelDraw, jak i technologii SVG. To podobnie jak i ja. Jednak fakty są następujące: [list][*]Ani Corel, ani Illustrator nie zostały stworzone z myślą o SVG, one mają jedynie dodaną taką możliwość, lepszą, lub gorszą, nic więcej, a same są szeroko zakrojonymi narzędziami ogólnoprojektowymi.
...
dziękuję za tyle pomocnej informacji.
Przyda się:)
na razie cały czas testuje i próbujemy metodami błędów coś wykombinować |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 5 Lipiec 2017, 11:48
|
|
|
Ola628 napisał/a: | Załączniku plik svg |
Chyba gdzieś się zapodział ? |
|
|
|
|
Ola628
Początkujący
|
Wysłany: 5 Lipiec 2017, 12:02
|
|
|
[quote="restauro"] Ola628 napisał/a: | Załączniku plik svg |
Chyba gdzieś się zapodział ?[/quote
Okazało się że tutaj nie da się dodać plików svg do załącznika |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 5 Lipiec 2017, 12:30
|
|
|
Dołączyłem do bazy, już można dodawać rozszerzenia SVG
wolf.svg
|
Pobierz Plik ściągnięto 274 raz(y) 13.06 KB |
|
|
|
|
|
Ola628
Początkujący
|
Wysłany: 10 Lipiec 2017, 10:00
|
|
|
dodałam plik
svg.svg
|
Pobierz Plik ściągnięto 302 raz(y) 847.93 KB |
|
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 10 Lipiec 2017, 10:11
|
|
|
Mój SVG
Otwarty w Inkscape , zaznaczony - Obiekt - Rozdziel grupę i zapisany jako czysty svg.
Czysty format svg otwarty w X7
Czysty format svg otwarty w X7.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 360 raz(y) 75.31 KB |
czysty.svg
|
Pobierz Plik ściągnięto 344 raz(y) 1.05 MB |
|
|
|
|
|