Corel Draw X7 - kadrowanie nie usuwa bitmapy na wydruku |
Autor |
Wiadomość |
armao
Początkujący
Wersja CorelDRAW: x4
|
Wysłany: 14 Lipiec 2017, 16:34 Corel Draw X7 - kadrowanie nie usuwa bitmapy na wydruku
|
|
|
Przesiadłem się z Corela X5 na X7 i mam problem, którego nie miałem wcześniej. Otóż po kadrowaniu zdjęcie drukuje się w oryginale - załączam zrzuty ekranu z podglądem druku
2.jpg podgląd wydruku po kadrowaniu, dalej chce się drukować całość :/ |
Pobierz Plik ściągnięto 256 raz(y) 348.58 KB |
1.jpg wykadrowane |
Pobierz Plik ściągnięto 241 raz(y) 249.43 KB |
0.jpg przed kadrowaniem |
Pobierz Plik ściągnięto 250 raz(y) 324.93 KB |
|
|
|
|
|
restauro
Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 574 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7680 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 14 Lipiec 2017, 16:57
|
|
|
Zrób to inaczej.
Narysuj prostokąt odpowiadający kadrowi zdjęcia ,ustaw i zaznacz jako część wspólna .Usuń wszystko poza uzyskanym kadrem i drukuj. |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 14 Lipiec 2017, 17:07
|
|
|
Żeby było jasne, czy mówiąc "kadrowanie" masz na myśli to: , czy to ? Pierwsze to Kadrowanie z paska Narzędzi,a drugie to Szybkie Kadrowanie. Jeśli używasz Kadrowania, to może spróbuj z Szybkim Kadrowaniem (rysujesz prostokąt o docelowym rozmiarze kadru, zaznaczasz obrazek, klikasz Menu > Efekty > Szybkie Kadrowanie > Umieść w Ramce... i wskazujesz prostokąt). |
|
|
|
|
restauro
Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 574 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7680 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 14 Lipiec 2017, 17:13
|
|
|
Czyli to samo rozwiązanie, tylko innym sposobem. |
|
|
|
|
armao
Początkujący
Wersja CorelDRAW: x4
|
Wysłany: 14 Lipiec 2017, 17:17
|
|
|
Shame napisał/a: | Żeby było jasne, czy mówiąc "kadrowanie" masz na myśli to: Obrazek, czy to Obrazek? Pierwsze to Kadrowanie z paska Narzędzi,a drugie to Szybkie Kadrowanie. Jeśli używasz Kadrowania, to może spróbuj z Szybkim Kadrowaniem (rysujesz prostokąt o docelowym rozmiarze kadru, zaznaczasz obrazek, klikasz Menu > Efekty > Szybkie Kadrowanie > Umieść w Ramce... i wskazujesz prostokąt). |
Mam na myśli to pierwsze - jest wygodniejsze niż używanie kształtu ponieważ my na szybko klientom kadrujemy jakieś elementy. Np. ktoś przychodzi ze zdjęciami ludzi i mówi: muszę mieć te twarze jak największe na A4. Wcześniej zaznaczałem wokół twarzy rozciągałem równomiernie do szerokości A4 i drukowałem. Teraz najlepiej jak zrobię pdf - PDF wychodzi dobrze... ale to znacznie wydłuża pracę.
Szybkie kadrowanie z menu obiekt działa dobrze, tzn. wydruk jest ok, ale znacznie to wydłuży pracę :/ |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 14 Lipiec 2017, 20:25
|
|
|
armao napisał/a: | znacznie to wydłuży pracę :/ |
No bez przesady. Różnica dwóch kliknięć to tyle zachodu? Masz kolejkę kilkudziesięciu klientów stojących nad tobą, by 2 sekundy zrobiły różnicę?
Po pierwsze, jeśli potrzebujesz szybko prostokąt o wymiarach A4 to zwyczajnie wystarczy podwójne kliknięcie na narzędzie Prostokąt - zawsze dostaniesz obiekt o wymiarach strony (a domyślnie jest A4, więc to własnie dostaniesz). Szybkie Kadrowanie możesz wyciągnąć sobie na pasek narzędzi (sam tak mam) więc nie trzeba włazić nawet w menu.
Poza tym, sposób restauro również jest szybki, identycznie jak twój. Ty, po użyciu Kadrowania musisz 2xLPM żeby zatwierdzić kadrowanie. Restauro proponuje, byś zamienił narzędzie z tą różnicą, że po oznaczeniu wybierasz z paska opcji Część Wspólna. Wychodzi na to samo. |
|
|
|
|
|