Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
indd >cdr
Autor Wiadomość
dj_maras 
Ekspert

Wysłany: 19 Wrzesień 2017, 10:34   indd >cdr

Bardzo proszę o przerobienie do corela :)

https://www.dropbox.com/s...Nwr_-1MNea?dl=0

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 19 Wrzesień 2017, 12:00   

To prawie niewykonalne. Jedyna szansa to publikowanie pdfa z InDesign, zamian fontów na krzywe w Acrobacie i wtedy - może - powiedzie się import do Corela.

Ale zanim da się opublikować pdfa z InDesign, to:
- musisz znaleźć kogoś, kto ma w miarę nową wersję, która to otworzy (to zdaje się jest CS6).
- musisz mieć dostęp do wszystkich plików zlinkowanych w tej pracy. W Indesign - odwrotnie niż w Corelu - pliki graficzne są tylko linkowane, fizycznie pozostając na swoich miejscach gdzieś na dyskach (najczęściej), a w pracy widoczny jest tylko podgląd o mniejszej lub większej rozdzielczości. Pobierane są tylko w momencie generowania pdfa. Ja nie widzę nigdzie folderu z grafikami do pobrania.
- to zdaje się jest też wersja na Maca. Powinno się otworzyć w Windows, po zainstalowaniu wszystkich fontów, ale ryzyko przeskładania tego na nowo po otwarciu jest duże.

Hobo74
Początkujący

Wysłany: 19 Wrzesień 2017, 18:15   

Jeżeli nie wiesz, co jest w środku w pliku InDesigna, to dołączam byle jak zrobionego pdf-a (sorry za jakość, ale musiałem zmieścić się w 2 MB). Fontów nie instalowałem, więc są podmienione na Myriad. Brakuje wszystkich 281 podlinkowanych do pliku InDesigna grafik.

Moim zdaniem, wciąganie tego do Corela, jest nie tyle niewykonalne, co zupełnie bezcelowe. Można się oczywiście uprzeć i strona po stronie zaciągnąć to do Corela, ale to będzie jeden wielki śmietnik.

Jeżeli już koniecznie chcesz/musisz rzeźbić coś takiego w Corelu, to moim zdaniem powinieneś robić to od zera – porządnie, na czystych stronach, definiując swoje style, wzorując się jedynie na katalogu w wersji angielskiej. Może w ten sposób coś z tego wyjdzie… Oczywiście musisz najpierw poprosić zleceniodawcę o tekst i wszystkie grafiki w normalnej rozdzielczości.

ctlg productos_EN_min.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 1171 raz(y) 1.94 MB

Cysorz 

Wysłany: 19 Wrzesień 2017, 19:08   

To wszystko co powyżej to prawda, ja dorzucę jeszcze to, że fonty nie mają "zaszytych" wszystkich znaków tylko osadzony podzestaw, czyli gdzieś tam - gdzieś tam może czegoś brakować.
Pełniejszy raport (i część tekstów zamienionych na krzywe) masz ::tutaj::.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 19 Wrzesień 2017, 21:05   

dj_maras, ten dokument *.indd jest niekompletny - brakuje mu linków.
Zrób tak:
Otwórz plik źródłowy w InDesignie i wykonaj akcję File/Package (Plik/Pakiet). Dzięki temu skompletujesz wszystkie pliki (wraz z fontami) potrzebne do edycji tej pracy i przyślij wszystko na Forum.
Otwierałem ten plik w InDesignie - to jest 48 stron formatu 190x250. Jedyne wyjście, to zrobić w InDesignie porządnego pedeefa z podpiętymi fontami i zaimportować go do Corela.

:-)

dj_maras 
Ekspert

Wysłany: 19 Wrzesień 2017, 21:41   

PANY!!!!
wielkie dzięki za info... dostałem od klienta ten plik.. koleś zielony zupełnie... ja w sumie też w indd :)

ale że klient to mój znajomek to próbowałem tutaj.

jeszcze raz dzięki za interwencję..

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 20 Wrzesień 2017, 10:23   

dj_maras, skoro dostałeś plik od klienta, to powiedz mu, że praca jest niekompletna i że nic z nią nie zrobisz, dopóki nie zrobi tego, o czym pisałem wyżej, a co zacytuję niżej:
Cytat:
Otwórz plik źródłowy w InDesignie i wykonaj akcję File/Package (Plik/Pakiet). Dzięki temu skompletujesz wszystkie pliki (wraz z fontami).

Odpowiedz do tematu