Problemy z eksportem do PDFa |
Autor |
Wiadomość |
illis
Początkujący
Wersja CorelDRAW: X7
|
Wysłany: 3 Grudzień 2017, 12:06 Problemy z eksportem do PDFa
|
|
|
Witam,
korzystam z corela od przypadku do przypadku, i natknęłam się na problem.
Chciałam opublikować plik do pdfa w celu wydruku, lecz w trakcie tego procesu znikają mi przeźroczystości, cienie i takie inne bajery. Zamieniałam już zgodność na pdf x-3, nie pomogło. Z kolei jak eksportuje do jpg i zaznaczam wysoką jakość pliku, to to wszystko ładnie widać.
Co jeszcze mogę zrobić? Proszę o radę.
Załączam plik z tłem, z którym mam problem.
problem z tłem.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 142 raz(y) 1.68 MB |
|
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 3 Grudzień 2017, 14:02
|
|
|
Część kolorów masz w RGB, część w CMYK - przy zamianie ich w jedną kolorystykę mogą wystąpić różnice.
Samo zapisywanie soczewek i tym podobnych efektów w pliku do druku nie jest najlepszym pomysłem, aczkolwiek Corel potrafi to zrobić naprawdę dobrze i na Twoim miejscu zamieniłbym wszystkie efekty na bitmapę od razu w Corelu. Jeżeli masz dostęp do pełnej wersji Adobe Acrobat lepiej zrobić to w nim, na wygenerowanym pliku pdf. |
|
|
|
|
illis
Początkujący
|
Wysłany: 3 Grudzień 2017, 21:36
|
|
|
Zmieniłam wszystko na CMYK, przekształciłam w mapy bitowe, ale nadal nie wygląda po eksporcie tak jak powinno. Nie mam dostępu do Adobe, ale znalazłam możliwość zainstalowania Adobe Acrobat Pro DC, teoretycznie w 7 dniowej pełnej wersji testowej. Spróbuję tam. |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
Pomógł: 213 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 3 Grudzień 2017, 22:43
|
|
|
Podczas eksportu wybierz inną zgodność, czasem to pomaga (domyślnie jest chyba X-1a):
Projekt jest na tyle skomplikowany, że polecałbym po prostu wyeksportować całość do bitmapy z wysokim DPI, bo tego nie da się sensownie zrobić. Te duże rozbłyski itd. masz na wierzchu i ani ich dać pod spód, ani nic. W przeciwieństwie do Cysorza, ja uważam, że Corel słabo radzi sobie z eksportem przezroczystości i niestety tutaj AI rządzi. No ale co się dziwić, przeciez to ich (Adobe'a) format. |
|
|
|
|
Trurl
Ekspert
Pomógł: 66 razy Wiek: 70 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 952 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 3 Grudzień 2017, 22:55
|
|
|
U mnie się otwiera pusty plik. Podeślij nowy cdr w odpowiedniej wersji. |
|
|
|
|
illis
Początkujący
|
Wysłany: 4 Grudzień 2017, 00:39
|
|
|
Shame napisał/a: | Podczas eksportu wybierz inną zgodność, czasem to pomaga (domyślnie jest chyba X-1a): |
ponownie spróbowałam tej metody, niestety nie działa.
Shame napisał/a: |
Projekt jest na tyle skomplikowany, że polecałbym po prostu wyeksportować całość do bitmapy z wysokim DPI, bo tego nie da się sensownie zrobić. |
Poszłam za Twoją radą i tak właśnie zrobiłam. Jeśli nie znajdzie się inna metoda, to będzie musiało wystarczyć. Dzięki!
Trurl napisał/a: | U mnie się otwiera pusty plik. Podeślij nowy cdr w odpowiedniej wersji. |
załączam jeszcze w wersji 11.
problem z tłem w 11.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 222 raz(y) 397.32 KB |
|
|
|
|
|
Trurl
Ekspert
Pomógł: 66 razy Wiek: 70 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 952 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 4 Grudzień 2017, 10:49
|
|
|
Można też zrobić tak:
1. Eksport jako Enhanced Windows Metafile (emf)
2. Import tego emf
3. Zamiana kolorów na CMYK ((jeśli potrzebujesz CMYKa) - Edit/Find and Replace Objects/Replace a color mode or palette
4. File/Publish to PDF
Idzie, bo próbowałem. |
|
|
|
|
illis
Początkujący
|
Wysłany: 4 Grudzień 2017, 15:04
|
|
|
Dziękuję bardzo za wszystkie podpowiedzi. Bardzo mi pomogliście.
pozdrawiam! |
|
|
|
|
|