grawerowanie |
Autor |
Wiadomość |
Sławekkk
Bywalec Slawek
Wersja CorelDRAW: x7
|
Wysłany: 9 Kwiecień 2016, 11:17
|
|
|
bidon184 napisał/a: | corel domyslnie ustawia wezly z prawej do lewej ,zmien kierunek wezlow na gornej belce w corelu i laser bedzie smigal az milo |
Jakaś mała podpowiedź ? nie wiem co to znaczy górna belka, i gdzie zlokalizuję funkcje kierunku węzła ? |
|
|
|
|
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Kwiecień 2016, 11:41
|
|
|
to moze najpier o ceglach po luku bo tym sie ajo;e,.wiec tak nakrecilem filmik ktory ma pokazac koncepcje pracy z plikami ttf,cegle mozna zrobic w 2d bez problemu jesli taka wola ,nawet 3d ale pokolei przedstawiam moja koncepje w nizej zamieszczonym pliku,zaznaczam ze to szbki filmik bez spuszczania chodzilo mi o pokaz mozliwosci a nie o profesionalizm co do jakosci
http://hostuje.net/file.p...96c45fb11a1a645
PS gorna belka akurat w tym przykladzie to gorny pasek narzedziowy |
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 9 Kwiecień 2016, 12:08
|
|
|
Zmiana kierunku węzłów wpływa tylko na pojedynczy obiekt. Jeżeli chcesz zmienić kolejność wycinania kolejnych obiektów, musisz w Menedżerze Obiektów poukładać je jeden po drugim. Makro być może istnieje, ale ja takiego akurat nie znam. |
|
|
|
|
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Kwiecień 2016, 12:25
|
|
|
tu pozwole sie z kolega nie zgodzic,zmiana kierunku dziala na kazdy aktywny obiekt obojetnie na jakie jwarstwie sie znajduje,czyli Ctrl+A i klikamy zmien kierunek,to taki niuansik ale chyba moim zdaniem dosc istotny,aczkolwiek nie wiem czy w nizszych wersjach niz x6 jest to dostepne |
|
|
|
|
Sławekkk
Bywalec Slawek
|
Wysłany: 9 Kwiecień 2016, 12:47
|
|
|
bidon184 napisał/a: | to moze najpier o ceglach po luku bo tym sie ajo;e,.wiec tak nakrecilem filmik ktory ma pokazac koncepcje pracy z plikami ttf,cegle mozna zrobic w 2d bez problemu jesli taka wola ,nawet 3d ale pokolei przedstawiam moja koncepje w nizej zamieszczonym pliku,zaznaczam ze to szbki filmik bez spuszczania chodzilo mi o pokaz mozliwosci a nie o profesionalizm co do jakosci
http://hostuje.net/file.p...96c45fb11a1a645
PS gorna belka akurat w tym przykladzie to gorny pasek narzedziowy |
jak bym to rysował z 20 min jak nie więcej, a Ty to zrobiłeś w 2 min
Dziękuję za filmik, bardzo mi to pomoże ogarnąć te łuki z cegły.
@Cysorz @bidon184
Więc jak najlepiej to zrobić ? tak by maszyna nie skakała z miejsca na miejsce ? |
|
|
|
|
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Kwiecień 2016, 13:26
|
|
|
powiem tak,ja robie dla klienta w taki sposob jak opisalem i nigdy nie maile zwrotu,zadazylo sie owszem ze klient chcial miec wyoblenie przy wypalaniu laserem to w tedy poprostu zamienialem z spline na poliline ale ogolnie nie mailem problemow typu ze nie zaplace popraw,hym ,to zalezy od maszyn,aczkolwiek Musisz brac pod uwage że Malutki jest bardzo ale to bardzo doswiadzczonym grafikiem ja to przy Nim jestem tylko pryszczem ,ktory ma czelnosc aspirowac do przyjecia go w grona chociazby poczatkujacych grafikow,ale to taka dygresja,a takich magikow ,ktorzy ukrywaja swoje mozliwosci to na naszym forum jest wiecej tylko ciezko z nich wydusic wiedze ,ale jak juz popuszcza fantazje to klekajcie narody i co ciekawe w wiekszosci przypadko pokazuja taki sposob ,ktory jest tak prosty ze czlowiek siwieje ze swojej glupoty |
|
|
|
|
Cysorz
|
Wysłany: 9 Kwiecień 2016, 17:05
|
|
|
Sławekkk napisał/a: | jak najlepiej to zrobić ? |
Zależy jak dużo obiektów masz na stronie. Jeżeli niedużo, to możesz po prostu klikać po kolei te obiekty, które masz do wycięcia w sekwencji: zaznaczasz obiekt -> z klawiatury (bo szybciej) Shift+PgDown -> zaznaczasz następny -> Shift+PgDown (lub od tej pory Ctrl+R czyli "Powtórz") -> zaznaczasz następny itd. No i w zależności od tego, jakie oprogramowanie obsługuje ploter zacznie ciąć od pierwszego lub ostatniego obiektu, ale po kolei.
Możesz też po prostu otworzyć Menedżera Obiektów i tam poprzenosić to ręcznie, ale łatwo się można pogubić. Ja na poniższym zrzucie specjalnie opisałem poszczególne obiekty, żebyś zobaczył różnicę - mój ploter na stronie 1-szej zacznie ciąć od "1" a skończy na "9", na stronie 2-giej będzie ciął "3-5-9-6-1-4-7-2-8", mimo tego, że obie strony wyglądają identycznie...
|
|
|
|
|
Sławekkk
Bywalec Slawek
|
Wysłany: 9 Kwiecień 2016, 20:29
|
|
|
Hhhh ręcznie przydzielać odpada, bo dany projekt ma ponad 400 lub więcej elementów.
W programie lasera tez można to ustawić ale tylko ręcznie :(
No nic, będzie trzeba się przyzwyczaić do takiego skakania. |
|
|
|
|
Cysorz
|
Wysłany: 9 Kwiecień 2016, 22:40
|
|
|
No nie znam niestety innej metody, zresztą nigdy nie miałem takiej potrzeby.
Zawsze możesz jednak zaznaczyć jakąś część obiektów, zgrupować je, poprzestawiać góra/dół - będzie to na pewno szybsze niż każdy po kolei. No i wtedy ploter będzie ciął je "w miarę" po kolei, czyli grupami a chyba to lepsze niż jakby miał skakać od pierwszego do ostatniego i tak dalej... |
|
|
|
|
restauro
Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 574 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7680 Skąd: Gdynia
|
|
|
|
|
Cysorz
|
Wysłany: 10 Kwiecień 2016, 21:02
|
|
|
"Oops! That page can’t be found." |
|
|
|
|
Sławekkk
Bywalec Slawek
|
Wysłany: 10 Kwiecień 2016, 21:06
|
|
|
Nie będę się aż tym tak głowił, w kocu to co narysuję jest tylko raz wypalane, i projekt idzie w odstawkę, co innego jak miałbym to wypalać xxx razy to wtedy musiałbym to poustawiać.
W każdym razie dziękuję za poświęcony czas.
@restauro
Dwa pierwsze linki Error 404 |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 10 Kwiecień 2016, 21:40
|
|
|
Cysorz napisał/a: | "Oops! That page can’t be found." |
Sławekkk napisał/a: | @restauro
Dwa pierwsze linki Error 404 |
Wchodziłem na te linki około południa, jak je restauro wrzucił i działały. Pewno coś zmienili A makra były dobre... Dla grawerów czy "wykrajaczy" - rewelacja. |
|
|
|
|
restauro
|
|
|
|
|
chezare
Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 11 Kwiecień 2016, 22:57
|
|
|
Jeśli chodzi o kolejność cięcia, to oprogramowanie samej maszyny może mieć wpływ na sekwencję wycinania, np. najpierw środki, albo nie po kolei, żeby było dokładniej.
W każdym razie, można o to w jakimś stopniu zadbać przy tworzeniu grafiki i łatwo poprzestawiać kolejność makrem, ale co zrobić np. z taką grafiką
luk.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 229 raz(y) 100.74 KB |
|
|
|
|
|
Cysorz
|
Wysłany: 11 Kwiecień 2016, 23:48
|
|
|
Nic, żaden problem ;)
Zły przykład wybrałeś - można sobie to dowolnie obrócić w programie do cięcia lub ustawić początek współrzędnych i zdecydować, czy mają wtedy być cięte kolumny czy wiersze (że tak to uproszczę).
Zresztą wcale nie chodzi o to, żeby ploter ciął po jak najmniejszej linii oporu, ale żeby nie robił zbyt wielu "pustych" przelotów. Czasami skórka niewarta jest wyprawki...
Mi tam wisi, czy mój ploter zrobi 1000 "skoków" czy 874 :P |
|
|
|
|
chezare
Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 12 Kwiecień 2016, 13:16
|
|
|
Ja też mam to w nosie, nie mam czasu martwić się, czy się ploter nie zmęczy, albo oszczędzać farbę drukarzowi, który i tak nie policzy ani grosza mniej.
Grafikę nie zawsze da się obrócić. jak układam poszczególne elementy, to muszę tak kombinować żeby się zmieścić w dostępnym formacie materiału.
Szczerze mówiąc, gdybym miał do wycięcia setki elementów oddalonych od siebie o parę metrów i ploter wycinał raz z końca, raz z początku, to bym się tym zaczął martwić.
Muszę zrobić eksperyment, bo wydaje mi się, że oprogramowanie plotera którego teraz używam, samo z siebie dba żeby maszyna się nie zmęczyła, a może tylko tak mi się wydaje?
Jak przed wysłaniem grafiki do wycinania wszystko łączę i w programie do wycinania mam tylko jedną figurę, być może to wpływa na to, że maszyna nie jeździ po próżnicy po całym materiale? |
|
|
|
|
Cysorz
|
Wysłany: 12 Kwiecień 2016, 18:32
|
|
|
Nie, kolejność tworzenia węzłów i tak jest zapamiętana - nic to nie pomoże. |
|
|
|
|
yuiop28
Początkujący
Wersja CorelDRAW: CorelDRAW X8
Wiek: 49 Dołączył: 16 Sty 2018 Posty: 1 Skąd: Krosno Odrz
|
Wysłany: 16 Styczeń 2018, 14:23
|
|
|
Witam;
Nie wiem czy dobrze wybrałem temat, jestem nowy proszę o wybaczenie jeżeli źle zacząłem.
Podjąłem się zrobienia mapy na studia ale już na samy początku poległem,
proszę kolegów o pomoc, oto mój problem:
chcę połączyć mapy (3 arkusze w pionie) wyskalowane prawie 1:1 w pdf i tu moje pytania?
1. połączenie map aby łączyły się zgodnie z siatką kartograficzną;
2. możliwość ustawienia linii poziomej i pionowej aby odległości była na kratka mapie miała 1X1 cm;
3. możliwość ustawienia i korygowania, regulacji mapy góra, dół, prawo lewo aby wyrównać siatki do równego kąta żeby jak najlepiej dopasować mapy.
4. wyskalowania mapy gdy być może została źle zeskalowana i dopasować do odpowiedniego rozmiaru;
Wszystko przedstawiłem graficznie na zdjęciu wersja Corel Draw X8
Jeżeli jest ktoś z kolegów skłonny wytłumaczyć jak to zrobić będę zobowiązany i resztę mogę przekazać na meila.
20180116_135228.jpg prtsC |
Pobierz Plik ściągnięto 182 raz(y) 851.53 KB |
|
Ostatnio zmieniony przez yuiop28 16 Styczeń 2018, 15:49, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 16 Styczeń 2018, 15:13
|
|
|
Podaj swoją wersję CorelDraw i gdzie jest to zdjęcie ? |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 16 Styczeń 2018, 16:12
|
|
|
Ustawienia odległości siatki ,linijki ,prowadnic .
Na górnej belce. Narzędzia - Opcje i wybierzesz jedna z tych opcji .Są tam indywidualne ustawienia .
" możliwość ustawienia i korygowania, regulacji mapy góra, dół, prawo lewo aby wyrównać siatki do równego kąta żeby jak najlepiej dopasować mapy. "
Na górnej belce można ustawiać poszczególne elementy z klawiatury , wpisując dane X,Y oraz również odpowiedni kąt lub włączyć przyciąganie do siatki lub obiektu .
Dopasowanie wielkości mozna zrobić przez proporcjonalne rozciagniecie wskaźnikiem myszy za narożny węzeł z wciśniętym klawiszem Shift ,lub wpisując wymiary po wcześniejszym zablokowaniu kłódki (nie zmienią się wówczas proporcje ) |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 17 Styczeń 2018, 18:51
|
|
|