Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zakup corela
Autor Wiadomość
Xssen 
Początkujący

Wysłany: 20 Marzec 2018, 21:51   Zakup corela

Witam.
Jestem zainteresowany zakupem jednej z "uboższych" wersji Corla. Interesują mnie
-Corel Draw Graphics Suite Special Edition - https://www.corel.sklep.p...products_id=240
-CorelDRAW Home & Student Suite X8 - https://www.coreldraw.com/en/product/home-student/

Czy mógłby mi ktoś pomóc porównać obydwa produkty. Wiem, że "wersja SE to wersja komercyjna z ograniczonymi funkcjami, a H&S to wersja do użytku domowego" (pomoc suportu Corela) :roll: ,ale mi chodzi o konkretne funkcje itp.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Cysorz 

Wysłany: 21 Marzec 2018, 00:34   

Główny brak to zaawansowane opcje publikowania własnych prac - przede wszystkim takich do drukowania. A jako że jest to program w segmencie DTP i okolicach, taka wersja dyskwalifikuje je znacząco. Można to obejść, ale trzeba się trochę namęczyć.

Xssen 
Początkujący

Wysłany: 21 Marzec 2018, 01:04   

Dzięki za odpowiedź
Czy dobrze rozumiem, że te wersje mogą sprawiać problem z przekazaniem do wydruku? Corela (trailowej wersji 2017) ostatnio używałem głównie do projektowania loga, wizytówek, itp więc mógłby być to dla mnie problem. Więc może zmienię pytanie: jaką wersję byś polecał (czy jedną z wymienionych przeze mnie, czy jakąś "pełną" starszą) w segmencie do 600-700zł?

p.s. Czy Special Edition też jest okrojone z "zaawansowanych opcji drukowania"?

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 21 Marzec 2018, 07:48   

Wyszczególnienie różnic między wersjami na przykładzie X8 .
https://www.youtube.com/watch?v=3N7_Sy32fMU

Xssen 
Początkujący

Wysłany: 21 Marzec 2018, 15:04   

Dziękuję za odpowiedź.
Nie ma tam nic na temat drukowania (czyli zakładam, że te problemy nie występują w wersji SE). Chyba zakupię właśnie wersję SE (starszych wersji jakoś nie mogę znaleźć w internecie). Jednak jakby ktoś jeszcze miał jakieś porady to chętnie przeczytam.

restauro 

Wysłany: 21 Marzec 2018, 18:22   

Ponieważ wersje SE ,to programy okrojone przeznaczone tylko rynek w Polsce ,Słowacji i Czechach , więc różnice w zależności od wersji mogą się różnic i może bym nie ryzykował ze starszymi . Pamiętam ,chyba SE X4 nie miało nawet możliwości korzystania z makr . Polecam kupno programów tylko przez autoryzowanych przez Corela firmach .Może to kilkadziesiąt zł drożej ale spokojny sen.

Xssen 
Początkujący

Wysłany: 22 Marzec 2018, 03:13   

Źle mnie zeozumiałeś. Chodziło mi o starsze wersje pełnego Corla.

restauro 

Wysłany: 22 Marzec 2018, 19:56   

Starsze wersje ?
Może być ciężko .Corel woli sprzedawać najnowsze ,resztówki prawie zostały wyprzedane ,natomiast będące w posiadaniu prywatnym i firmowym najprawdopodobniej zostały lub zostaną uaktualnione.
Zawsze to 50 procent kasy w kieszeni. Trzeba pamiętać także o kolekcjonerach ,zbierających wszystkie możliwe i dostępne wersje, niczym znaczki czy monety.

Millais
Początkujący

Wysłany: 19 Grudzień 2019, 20:49   X7 kupię

Witam
Odświeżam temat:
W pracy mam stanowisko z wersją corela X7. Nie ma opcji, by firma zakupiła nowszy pakiet. Chciałbym mieć na domowym komputerze tą samą wersję ( wiadomo co się dzieje z konfliktem wersji tej firmy). Niestety - co było dla mnie szokiem - nigdzie nie mogę kupić X7PL 64. Oczywiście nie zależy mi na box. Wystarczy legalny klucz. Ktoś, coś?

restauro 

Wysłany: 19 Grudzień 2019, 20:58   

Jeśli w firmie jest pełna wersja ,kup do użytku domowego wersję Home , Różni się głównie brakiem możliwości korzystania z makro oraz profesjonalnych ustawień i funkcji drukarskich ,koszt to około 300zł

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 19 Grudzień 2019, 21:07   

Raczej nie znajdziesz nigdzie.

Wersja X7 to rok 2014, później była jeszcze wersja X8, 2017, 2018 i teraz 2019. Tylko wtórny rynek, ale po ostatnich cyrkach z blokadą przez Corela nielegalnych kopii właśnie wersji X7 i X8 - wszyscy podchodzą do takich ofert jak do gorącego kartofla. Kupisz i... postawisz na półce, jest takie ryzyko.

W grę wchodzą tylko autoryzowani dystrybutorzy, ale X7 na ich oficjalnych stronach nie znajdziesz.
https://www.corel.com/pl/partners/

Może telefon w rękę i zadzwoń do kilku, może gdzieś tam komuś jakaś zakurzone pudełko zostało.

Cysorz 

Wysłany: 20 Grudzień 2019, 01:03   Re: X7 kupię

Millais napisał/a:
/.../ Nie ma opcji, by firma zakupiła nowszy pakiet. /.../

1. Każdy program może być używany na komputerze stacjonarnym i przenośnym - NIE WOLNO tylko tego robić w tym samym czasie, tzn. nie może być użyty naraz na dwóch końcówkach.
2. Możesz także (trochę to upierdliwe, ale jeżeli musisz to możesz to zrobić) łączyć się z komputerem stacjonarnym np. przez Team Viewer czy Any Desk.

Millais
Początkujący

Wysłany: 22 Grudzień 2019, 20:25   

Dzięki za odpowiedzi. Team Viewer i Any desk odpada. Łącza są szybkie, ale ograniczenia programowe pozwalają mi tylko np kopiować pliki, przeglądać, uruchamiać rendery etc. Praca na węzłach to koszmar w zdalnym zarządzaniu.
Przygotowuję też zawodowo opakowania i publikacje, więc wersja home odpada. Trudno. Przesiadka będzie koniecznością.
Łudziłem się, że tak jak niegdyś można było kupić niższą wersję taniej - teraz będzie podobnie. Przyznam, że praktyki firmy Corel od śmieciowych poprawek kolejnych wersji, przez konflikt wersji, do usuwania z rynku i walki z poprzednimi wersjami, dla mnie osobiście jest nieopisanie obrzydliwe.

restauro 

Wysłany: 22 Grudzień 2019, 20:49   

Napisz do Corel Polska ,może będą mogli sprzedać licencję , problemem może być również cena .

Możesz również zadzwonić do partnerów Corela w Polsce ,może gdzieś zawieruszyło się im jakieś pudełko ,lub mają możliwość generowania klucza.

https://www.corel.com/pl/partners/

Odpowiedz do tematu