Zakup corela |
Autor |
Wiadomość |
Xssen
Początkujący
|
Wysłany: 20 Marzec 2018, 21:51 Zakup corela
|
|
|
Witam.
Jestem zainteresowany zakupem jednej z "uboższych" wersji Corla. Interesują mnie
-Corel Draw Graphics Suite Special Edition - https://www.corel.sklep.p...products_id=240
-CorelDRAW Home & Student Suite X8 - https://www.coreldraw.com/en/product/home-student/
Czy mógłby mi ktoś pomóc porównać obydwa produkty. Wiem, że "wersja SE to wersja komercyjna z ograniczonymi funkcjami, a H&S to wersja do użytku domowego" (pomoc suportu Corela) ,ale mi chodzi o konkretne funkcje itp.
Z góry dziękuję za odpowiedź. |
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 21 Marzec 2018, 00:34
|
|
|
Główny brak to zaawansowane opcje publikowania własnych prac - przede wszystkim takich do drukowania. A jako że jest to program w segmencie DTP i okolicach, taka wersja dyskwalifikuje je znacząco. Można to obejść, ale trzeba się trochę namęczyć. |
|
|
|
|
Xssen
Początkujący
|
Wysłany: 21 Marzec 2018, 01:04
|
|
|
Dzięki za odpowiedź
Czy dobrze rozumiem, że te wersje mogą sprawiać problem z przekazaniem do wydruku? Corela (trailowej wersji 2017) ostatnio używałem głównie do projektowania loga, wizytówek, itp więc mógłby być to dla mnie problem. Więc może zmienię pytanie: jaką wersję byś polecał (czy jedną z wymienionych przeze mnie, czy jakąś "pełną" starszą) w segmencie do 600-700zł?
p.s. Czy Special Edition też jest okrojone z "zaawansowanych opcji drukowania"? |
|
|
|
|
restauro
Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 574 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7680 Skąd: Gdynia
|
|
|
|
|
Xssen
Początkujący
|
Wysłany: 21 Marzec 2018, 15:04
|
|
|
Dziękuję za odpowiedź.
Nie ma tam nic na temat drukowania (czyli zakładam, że te problemy nie występują w wersji SE). Chyba zakupię właśnie wersję SE (starszych wersji jakoś nie mogę znaleźć w internecie). Jednak jakby ktoś jeszcze miał jakieś porady to chętnie przeczytam. |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 21 Marzec 2018, 18:22
|
|
|
Ponieważ wersje SE ,to programy okrojone przeznaczone tylko rynek w Polsce ,Słowacji i Czechach , więc różnice w zależności od wersji mogą się różnic i może bym nie ryzykował ze starszymi . Pamiętam ,chyba SE X4 nie miało nawet możliwości korzystania z makr . Polecam kupno programów tylko przez autoryzowanych przez Corela firmach .Może to kilkadziesiąt zł drożej ale spokojny sen. |
|
|
|
|
Xssen
Początkujący
|
Wysłany: 22 Marzec 2018, 03:13
|
|
|
Źle mnie zeozumiałeś. Chodziło mi o starsze wersje pełnego Corla. |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 22 Marzec 2018, 19:56
|
|
|
Starsze wersje ?
Może być ciężko .Corel woli sprzedawać najnowsze ,resztówki prawie zostały wyprzedane ,natomiast będące w posiadaniu prywatnym i firmowym najprawdopodobniej zostały lub zostaną uaktualnione.
Zawsze to 50 procent kasy w kieszeni. Trzeba pamiętać także o kolekcjonerach ,zbierających wszystkie możliwe i dostępne wersje, niczym znaczki czy monety. |
|
|
|
|
Millais
Początkujący
|
Wysłany: 19 Grudzień 2019, 20:49 X7 kupię
|
|
|
Witam
Odświeżam temat:
W pracy mam stanowisko z wersją corela X7. Nie ma opcji, by firma zakupiła nowszy pakiet. Chciałbym mieć na domowym komputerze tą samą wersję ( wiadomo co się dzieje z konfliktem wersji tej firmy). Niestety - co było dla mnie szokiem - nigdzie nie mogę kupić X7PL 64. Oczywiście nie zależy mi na box. Wystarczy legalny klucz. Ktoś, coś? |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 19 Grudzień 2019, 20:58
|
|
|
Jeśli w firmie jest pełna wersja ,kup do użytku domowego wersję Home , Różni się głównie brakiem możliwości korzystania z makro oraz profesjonalnych ustawień i funkcji drukarskich ,koszt to około 300zł |
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 19 Grudzień 2019, 21:07
|
|
|
Raczej nie znajdziesz nigdzie.
Wersja X7 to rok 2014, później była jeszcze wersja X8, 2017, 2018 i teraz 2019. Tylko wtórny rynek, ale po ostatnich cyrkach z blokadą przez Corela nielegalnych kopii właśnie wersji X7 i X8 - wszyscy podchodzą do takich ofert jak do gorącego kartofla. Kupisz i... postawisz na półce, jest takie ryzyko.
W grę wchodzą tylko autoryzowani dystrybutorzy, ale X7 na ich oficjalnych stronach nie znajdziesz.
https://www.corel.com/pl/partners/
Może telefon w rękę i zadzwoń do kilku, może gdzieś tam komuś jakaś zakurzone pudełko zostało. |
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 20 Grudzień 2019, 01:03 Re: X7 kupię
|
|
|
Millais napisał/a: | /.../ Nie ma opcji, by firma zakupiła nowszy pakiet. /.../ |
1. Każdy program może być używany na komputerze stacjonarnym i przenośnym - NIE WOLNO tylko tego robić w tym samym czasie, tzn. nie może być użyty naraz na dwóch końcówkach.
2. Możesz także (trochę to upierdliwe, ale jeżeli musisz to możesz to zrobić) łączyć się z komputerem stacjonarnym np. przez Team Viewer czy Any Desk. |
|
|
|
|
Millais
Początkujący
|
Wysłany: 22 Grudzień 2019, 20:25
|
|
|
Dzięki za odpowiedzi. Team Viewer i Any desk odpada. Łącza są szybkie, ale ograniczenia programowe pozwalają mi tylko np kopiować pliki, przeglądać, uruchamiać rendery etc. Praca na węzłach to koszmar w zdalnym zarządzaniu.
Przygotowuję też zawodowo opakowania i publikacje, więc wersja home odpada. Trudno. Przesiadka będzie koniecznością.
Łudziłem się, że tak jak niegdyś można było kupić niższą wersję taniej - teraz będzie podobnie. Przyznam, że praktyki firmy Corel od śmieciowych poprawek kolejnych wersji, przez konflikt wersji, do usuwania z rynku i walki z poprzednimi wersjami, dla mnie osobiście jest nieopisanie obrzydliwe. |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 22 Grudzień 2019, 20:49
|
|
|
Napisz do Corel Polska ,może będą mogli sprzedać licencję , problemem może być również cena .
Możesz również zadzwonić do partnerów Corela w Polsce ,może gdzieś zawieruszyło się im jakieś pudełko ,lub mają możliwość generowania klucza.
https://www.corel.com/pl/partners/ |
|
|
|
|
|