Jedna cyfra zostaje czarna |
Autor |
Wiadomość |
Madol1
Praktyk
Wersja CorelDRAW: X8
|
Wysłany: 5 Lipiec 2018, 13:04
|
|
|
Pilif1 napisał/a: | To co pisałem wcześniej - K Cytat: | rawędzie są nie pozamieniane na krzywe |
Różne wersje corela różnie czytają taką krawędź. Różne, urządzenia - drukarki czy lasery również różnie czytaja taką krawędź. To co pisałem jeszcze wcześniej Cytat: | nie zaszkodzi wszystkich krzywych o danym kolorze/przeznaczeniu scalać ze sobą gwoli czystości pracy. | też ma koniec końców znaczenie. Kontur dodany do krzywej jest tylko konturem "abstrakcyjnym" dopiero gdy go zamienisz na krzywą jest już pełnoprawną krzywą i jest już inaczej zapisywana.
A jeszcze inny temat to twój plik. Mój corel nie poradził sobie z całością twojego pliku więc popracowałem nad jednym z twoich zdań z plakatu.
Kilka krzywych z dodanymi konturami. Wsio na siebie zachodziło. Po wyczyszczeniu wszystkiego i zostawieniu jednej krzywej okazało się że nadal dodanie konturu 1mm nie przyniosło efektu. Musiałem osobno każdą literę potraktować inteligentym wypełnieniem i dopiero tak - od nowa zrobiona krzywa zaczęła działać. I kontury się ładnie dodawało i dał się je po tym zamienić na krzywe. I wyciąć i dopiero po tym zaczęło działać.
Gdzieś na którymś etapie coś dziwnego robisz :) |
Fajne stwierdzenie coś dziwnego.
Poza wrzuceniem grafiki, wrzucenie tekstu, dodanie konturu czy obrysu nic wiecej nie jest robione |
|
|
|
|
Pilif1
Początkujący
Wersja CorelDRAW: 7
|
Wysłany: 5 Lipiec 2018, 13:24
|
|
|
Cytat: | Fajne stwierdzenie coś dziwnego.
Poza wrzuceniem grafiki, wrzucenie tekstu, dodanie konturu czy obrysu nic wiecej nie jest robione |
Tak, coś dziwnego gdyż raz kiedyś dostałem od klienta prostokąt w corelu - tak 4 węzły, krzywa zamknięta bez konturu. I mój laser jej nie przeczytał. Dopiero gdy ów prostokąt wypełniłem kolorem - to moją nową krzywą laser przeczytał. Dokładnie tak samo jest z twoimi krzywymi. Coś dziwnego.
Cytat: | Poza wrzuceniem grafiki, wrzucenie tekstu, dodanie konturu czy obrysu nic wiecej nie jest robione
|
Masz dajmy na to pogrupowane dość przypadkowo rzeczy, masz wrzuconą soczewkę, masz niepozamieniane kontury na krzywe, pod krzywymi masz wpakowane czarne tło tylko po to by na czarnym tle dodać kontur czarny.
Moim zdaniem jest tutaj na pierwszym miejscu brak konsekwencji i przejrzystości pracy. Pisałem wcześniej byś napisał krok po kroku co robisz gdyż może łatwiej było by znaleźć co powoduje u ciebie błędy. Dodam tylko, że powinieneś sobie dokleić w Corelu okna dokowane>menedżer obiektów. I teraz wyobraź sobie że w menedżerze obiektów PO skończonej pracy powinieneś mieć porządek - każdy kolor to pojedyncza zamknięta krzywa. Bez konturów. Co więcej - gdy nie ma tła to można jeszcze nie mieć białej warstwy. Jeszcze większy porządek. |
|
|
|
|
magdaproject
Początkujący
Wersja CorelDRAW: x6
|
Wysłany: 16 Sierpień 2018, 12:55
|
|
|
Witam wszystkich !
Mam problem z funkcją "zamień obiekty/zamień kolor" w corelu draw x6 . Niestety nie mogę znaleźć podobnego tematu nigdzie , dlatego kieruję się tutaj.
Mój problem polega na tym, że przy używaniu funkcji : Edycja - znajdź i zamień obiekty - zamień kolory , nie raz nie wszystkie kolory chcą mi się zamienić . Głównie pojawia się problem przy zmianie koloru na tekście bądź cyfrach . Czy ktoś miał już taki problem ? Znajdzie się jakaś dobra duszyczka i mi pomoże ? :) |
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 16 Sierpień 2018, 19:54
|
|
|
Na czym konkretnie polega ten problem? Napisz trochę dokładniej - czy dotyczy to tekstu akapitowego czy ozdobnego? Chcesz zmienić kolorystykę na całym "bloku" tekstu czy też tylko na jego fragmencie? Czy ta zamiana zawsze szwankuje czy tylko w niektórych przypadkach? Im więcej podasz informacji, tym będzie łatwiej znaleźć problem... |
|
|
|
|
magdaproject
Początkujący
|
Wysłany: 20 Sierpień 2018, 10:22
|
|
|
Dotyczy to głównie tekstu ozdobnego.
Tak, chcę zmienic kolor na całym tekście, który jest w konkretnym kolorze. To znaczy :
Mam jakiś napis w kolorze 300 pantone i chcę zmienić ten kolor (znajdujący się na tym tekście praz na innych obiektach nie będących tekstem) na kolor biały CMYK. I na wszystkim zmienia mi się kolor oprócz tekstu. Tekst zostaje nadal w pantonie. Jedynie jak zamienię na krzywe to wtedy mogę zmienić kolor.
Tylko że problem trochę bardziej się komplikuje , bo w jednym pliku występuję ten problem a w innym nie. Także odpowiadając na pytanie- tak, tylko w niektórych przypadkach szwankuje.
Także nie wiem czy to problem w jakiś ustawieniach dokumentu ? Czy to możliwe ?
Już kombinowałam w menedżerze obiektów- odblokowywałam warstwy , któe były zablokowane do druku - typu prowadnice (co na chłopski rozum nie powinno mieć nic wspólnego) i RAZ mi to pomogło i tekst zienił kolor po ponownej próbie zmiany |
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 23 Sierpień 2018, 18:58
|
|
|
magdaproject napisał/a: | Jedynie jak zamienię na krzywe to wtedy mogę zmienić kolor. |
Czyli problem dotyczy "właściwego" tekstu, winę więc upatrywałbym w nieprawidłowym działaniu polecenia "znajdź i zamień" lub złym zaznaczeniem opcji tamże (nie bez powodu pytałem czy tylko na części czy na całości tekstu).
Inna sprawa, że X6 to wersja sfuszerowana, podobnie jak wersja X4, z których to Corel wycofał się rakiem. Rok wydania to 2012, więc system operacyjny to max. Windows 7 - może używasz nowszego i nie ma kompatybilności? |
|
|
|
|
magdaproject
Początkujący
|
Wysłany: 28 Sierpień 2018, 10:49
|
|
|
Cysorz napisał/a: | magdaproject napisał/a: | Jedynie jak zamienię na krzywe to wtedy mogę zmienić kolor. |
Czyli problem dotyczy "właściwego" tekstu, winę więc upatrywałbym w nieprawidłowym działaniu polecenia "znajdź i zamień" lub złym zaznaczeniem opcji tamże (nie bez powodu pytałem czy tylko na części czy na całości tekstu).
Inna sprawa, że X6 to wersja sfuszerowana, podobnie jak wersja X4, z których to Corel wycofał się rakiem. Rok wydania to 2012, więc system operacyjny to max. Windows 7 - może używasz nowszego i nie ma kompatybilności? |
Używam własnie Windows 7 - także może faktyczni wina wersji X6. Dziękuje za próbę pomocy , może kiedyś uda mi się to rozwikłać ! |
|
|
|
|
restauro
Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 574 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7680 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 28 Sierpień 2018, 11:09
|
|
|
Sprawdź czy masz zainstalowane aktualizacje programu -
https://www.coreldraw.com...l#cdgs-previous
Można sprawdzić również , czy wszystko jest w porządku z Microsoft .NET Framework 3,5
Nie napisałaś czy problemy pojawiły sie od poczatku po instalacji CorelDraw ,czy po jakimś czasie ? |
|
|
|
|
magdaproject
Początkujący
|
Wysłany: 24 Wrzesień 2018, 10:40
|
|
|
restauro napisał/a: | Sprawdź czy masz zainstalowane aktualizacje programu -
https://www.coreldraw.com...l#cdgs-previous
Można sprawdzić również , czy wszystko jest w porządku z Microsoft .NET Framework 3,5
Nie napisałaś czy problemy pojawiły sie od poczatku po instalacji CorelDraw ,czy po jakimś czasie ? |
Dziękuje za radę, być może spróbuje zainstalować tą aktualizację.
Problem pojawił się po jakimś czasie użytkowania. |
|
|
|
|
restauro
Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 574 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7680 Skąd: Gdynia
|
|
|
|