położenie tekstów w indeksie górnym |
Autor |
Wiadomość |
drukarz69
Początkujący Pozdrawiam, Mariusz
Wersja CorelDRAW: X5
|
Wysłany: 12 Grudzień 2018, 16:05 położenie tekstów w indeksie górnym
|
|
|
Czy jest możliwe w Corelu X5 ustawienie w stylach tekstu własnego przesunięcia pionowego znaków tylko w indeksie górnym. Chodzi o to, że domyślnie znaki w indeksie górnym są mocno przesunięte w górę, a chciałbym, żeby się mniej więcej pokrywały z górną linią tekstu. Ręczne przesuwanie jest bardzo pracochłonne.
Mariusz |
|
|
|
|
restauro
Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 574 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7680 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 12 Grudzień 2018, 18:04
|
|
|
Możesz po zaznaczeniu położenia na osi Y dopisać do wartości pożądane przesuniecie ze znakiem plus lub minus .Wówczas zaznaczone znaki przesuną się w górę lub w dół o dodaną wartość .
Obrazek1.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 229 raz(y) 61.03 KB |
|
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 12 Grudzień 2018, 20:25
|
|
|
Teraz wyobraź sobie restauro, że masz np. kilkudziesięciostronicowy dokument z dziesiątkami tysięcy liter i setkami znaków zindeksowanych .
Miałem kiedyś coś takiego przy raporcie, który też miał taką objętość i też się nad tym głowiłem, bo ręczna robota nawet nie wchodziła w rachubę. Poszedłem na łatwiznę: przerobiłem sobie wtedy po prostu font w jakimś edytorze przesuwając te indeksy (tylko i wyłącznie indeksy, reszty fontów nie ruszałem) - zajęło mi to raptem kilka minut. Może to obejście problemu a nie rozwiązanie, ale skuteczne... |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 12 Grudzień 2018, 20:48
|
|
|
Wszystko zależy od skali problemu , jeśli są to pojedyncze elementy , można zgrupować i przesuwać ,jeśli poważniejszy problem , przerobić font.
Możliwe również, że jest jakieś makro .Sprawdzę w wolnej chwili ,może jutro ? |
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 12 Grudzień 2018, 23:23
|
|
|
No tego na razie nie wiemy - jeżeli drukarz69 napisze coś więcej to pewnie będzie jaśniej. Na razie ma dwa podane rozwiązania, może mu się przyda. Przy przesuwaniu pojedynczych znaków proponowałbym jednak zamiast wklepywania w okienku wartości za każdym razem, ustawić sobie skok przesunięcia - na pewno jest to dużo wygodniejsze, bo wymaga tylko jednego kliknięcia w strzałkę. |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 13 Grudzień 2018, 08:36
|
|
|
Zobaczymy ,jeśli kolega się odezwie .
Nie ma potrzeby ciągłego wklepywania ,wystarczy CTRL + C , V na górnej bece . |
|
|
|
|
drukarz69
|
Wysłany: 13 Grudzień 2018, 10:03
|
|
|
Dziękuję wszystkim za poradę. Jak napisał chyba cysorz, ręczna robota to rzeźba w g.... Proszę o radę, jakiego prostego edytora fontów użyć, żeby zmienić położenie indeksów.
Mariusz |
|
|
|
|
Trurl
Ekspert
Pomógł: 66 razy Wiek: 70 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 952 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 13 Grudzień 2018, 10:23
|
|
|
drukarz69, łamanie tekstów w Corelu jest nieporozumieniem. Jeśli z jakichś względów musisz użyć Corela (np. ilustracje itp.), to zrób tak:
Złam tekst w jakimś przyzwoitym programie edycyjnym (Quark, InDesign, czy ostatecznie CorelVentura. Odradzam MSWord) na stronie o wymiarach pasujących do pracy corelowej. zrób jego korektę i wyeksportuj go jako eps albo ps, albo pdf, pamiętając o dołączeniu wszystkich fontów (download fonts). Zrób to, jeśli trzeba, na pojedynczych stronach. Tak przygotowane pliki zaimportuj do Corela, w którym przygotujesz całą resztę.
Jeśli w tekście są indeksy, to zdecydowanie polecam InDesigne'a.
P.S. Gdybyś miał kłopoty z tym edytorem, to daj znać, chętnie pomogę.
|
|
|
|
|
drukarz69
|
Wysłany: 13 Grudzień 2018, 11:14
|
|
|
Jeśli chodzi o InDesign, tam położenie indeksów można poprawić niejako z automatu. Jednak przy pracach typu gazetki produktowe (łatwość szparowania ilustracji), dużo łatwiej mi się pracuje w Corelu. Rozwiązanie typu edycja fontu chyba jest najlepszym rozwiązaniem.
Mariusz |
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 13 Grudzień 2018, 12:36
|
|
|
Edycja fontu jest najgorszym rozwiązaniem z możliwych.
1: Co chcesz poprawiać? Położenie i wielkość cyfr od 0 do 9? Będziesz musiał gdzieś wstawić ich kopię (w inne miejsca kodowe), bo inaczej pozbędziesz się możliwości ich normalnego użycia.
2: Jak zrobisz gdzieś kopię (pod innymi kodami) cyfr 0-9 ( zmniejszoną i przesuniętą do indeksu górnego), to podczas pisania będziesz musiał posługiwać się kodami typu Alt+0cośtam do ich wstawiania, bo z klawiatury ich nie uzyskasz. Będziesz musiał zapamiętać 10 sekwencji po 4 znaki. Super.
3. Jak do edycji fontu użyjesz jakiegoś taniego i badziewnego oprogramowania, to z dużym prawdopodobieństwem uszkodzisz - utracisz - zniekształcisz (wybierz co Ci pasuje) wszystkie zaawansowane funkcje typograficzne wbudowane w font. Może być niespodzianka przy otwieraniu starszych prac.
Wyjściem mocna kawa i pracochłonna dłubanina w Corelu. Albo mniej pracochłonna w czymś, co się do łamania tekstów nadaje. |
|
|
|
|
drukarz69
|
Wysłany: 13 Grudzień 2018, 13:47
|
|
|
Po przeanalizowaniu wszystkich opcji, postanowiłem ustawić sobie wielkość przesunięcia na kursorze i będę ręcznie dłubał. Zawsze to lepsze niż wpisywanie za każdym razem wielkości przesunięcia. Mogli by tak swoją drogą w Corelu zrobić w opcjach procentową wielkość przesunięcia indeksów. Tak jak w InDesignie.
Dzięki wszystkim. |
|
|
|
|
Trurl
Ekspert
Pomógł: 66 razy Wiek: 70 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 952 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 13 Grudzień 2018, 15:15
|
|
|
drukarz69, czemuś się uparł na łamanie tekstu w Corelu? Toż to rzeźba w kale i efekt daleki od pożądanego. Ile masz tego tekstu? |
|
|
|
|
drukarz69
|
Wysłany: 13 Grudzień 2018, 15:43
|
|
|
Tu nie chodzi o klasyczne łamanie tekstu. Robię gazetkę produktową, wyszparowane zdjęcie, 2-3 wiersze opisu, cena w kółeczku. Do tego kilkakrotne poprawki ze strony klienta (to przesuwamy w lewo, to trochę w górę itp.). Robienie tego w dwóch programach (grafika w Corelu, teksty w Indyku) mija się z celem i łatwo popełnić błędy. A niestety klientowi nie podobał się wygląd groszy w cenach.
Mariusz |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 13 Grudzień 2018, 16:25
|
|
|
Poszczególne litery ,cyfry w tekście możesz łatwo przesuwać góra ,dół ,lewa ,prawa narzędziem Kształt , łapiąc za prostokąt przy znaku .
przesuniecie.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 264 raz(y) 72.59 KB |
|
|
|
|
|
Animisiewasz
Początkujący
Wersja CorelDRAW: 2018
|
Wysłany: 2 Styczeń 2019, 14:44
|
|
|
Najłatwiej stworzyć nowy character style. Najpierw ustawić żądane cyfry na superscript, odpowiednio procentowo przesunąć je w dół i zapisać styl. Potem wystarczy tylko nadawć ten styl odpowiednim cyfrom. Sprawdziłem że działa w 2018 ale z tego co pamiętam to od wersji X5 był zmieniony silnik tekstowy więc pewnie też powinno działać w tej wersji.
Przy okazji witam i pozdrawiam użytkowników forum. |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 2 Styczeń 2019, 18:08
|
|