"Przyciąganie" kursora do krzywej |
Autor |
Wiadomość |
zyzio
Praktyk
|
Wysłany: 8 Lipiec 2019, 21:14 "Przyciąganie" kursora do krzywej
|
|
|
Witajcie. Mam takie szybkie pytanie a mianowicie czy znacie jakiś tajemny sposób, aby zwiększyć rozmiar obszaru, w którym podczas edycji krzywej kursor będzie oddziaływał na nią w trochę większej odległości?
Zapewne trochę trudno zrozumieć o co chodzi, więc poniżej krótki filmik nagrany z innej okazji, ale doskonale widać, jak czasami kilkukrotnie staram się "złapać" za krzywą, aby nadać jej odpowiednia krzywiznę i nie zawsze się to udaje, po prostu trzeba to robić z dość dużą dokładnością, co potrafi być frustrujące, i bardzo chciałbym, gdyby był dostępny parametr, który określałby minimalną odległość, po osiągnięciu której można by było rozpocząć edycję krzywej:
https://www.youtube.com/watch?v=prIBrnVTUa8
A może dałoby się zrealizować coś w rodzaju "przyciągania kursora" do krzywej przy pomocy makra? Jak myślicie jest to technicznie możliwe?
Z góry dzięki |
|
|
|
|
Artur Miernik
Pomógł: 49 razy Wiek: 52 Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 1608 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 8 Lipiec 2019, 22:19
|
|
|
Bez wchodzenia w ustawienia programu można włączyć/wyłączyć Przyciąganie do obiektów za pomocą kombinacji [alt]+[z].
Reszta w Opcjach programu [ctrl]+[j] przede wszystkim:
Menu: Obszar roboczy / przyciąganie do obiektów
Promień przyciągania [tu wpisujemy ilość pikseli, ja mam 10, ale można więcej]
warto w tej zakładce zaptaszyć wszystko.
Menu: Obszar roboczy / ekran
stawiamy ptaszka przy [×] Włącz tryb śledzenia węzłów.
----Edytowano:-------
Chyba nie o to chodziło, pośpieszyłem się. |
|
|
|
|
zyzio
Praktyk
|
Wysłany: 9 Lipiec 2019, 07:12
|
|
|
Witaj Arturze i dzięki za zainteresowanie.
W rzeczy samej chodzi o inną kwestię a konkretnie o narzędzie "Kształt" i o to, że nie ma możliwości zwiększenia obszaru, w którym kursor będzie reagował na daną krzywą natomiast trzeba bardzo dokładnie w nią celować co nie sprzyja szybkiej pracy, więc pomyślałem, że może jest techniczna możliwość aby przy pomocy makra "przyciągać" niejako kursor dokładnie na krzywą aby uniknąć dokładnego celowania... |
|
|
|
|
Artur Miernik
|
Wysłany: 9 Lipiec 2019, 17:10
|
|
|
Hmm, zawstydzony podjąłem inną drogę i zacząłem ręcznie eksperymentować z wpisami w korelowym pliku settings.ini tam, gdzie mi się wydawało, że poszczególne linie tego dotyczą, ale poległem.
Natomiast, nie twierdzę, że wypróbowałem wszelkie możliwości. Zmieniałem tylko zastane wpisy, a być może trzeba było dodać nowy? |
|
|
|
|
zyzio
Praktyk
|
Wysłany: 9 Lipiec 2019, 17:29
|
|
|
O i to jest bardzo ciekawy trop, sam tez zaraz poszperam w plikach... |
|
|
|
|
Artur Miernik
|
Wysłany: 11 Lipiec 2019, 19:09
|
|
|
Zyziu, daj znać, jeśli dojdziesz do czegoś ciekawego. |
|
|
|
|
zyzio
Praktyk
|
Wysłany: 11 Lipiec 2019, 20:59
|
|
|
Póki co przeszukałem pliki ini, xml ale to raczej podstawowe presety, ustawienia filtrów i obszaru roboczego, nie natrafiłem na żaden wpis związany z ustawieniem narzędzia "kształt" i obawiam się, że skoro nie ma no niego dostępu z poziomu zwykłych ustawień, to ten parametr musi być gdzieś głębiej w kodzie do którego nie ma normalnie dostępu... |
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 11 Lipiec 2019, 21:32
|
|
|
Obejrzałem film. Zauważyłem, że wszystkie nieudane "chwyty" linii odbywały się w momencie, gdy obok kursora nie było symbolu krzywej. Może na to warto zwracać większą uwagę. |
|
|
|
|
zyzio
Praktyk
|
Wysłany: 15 Lipiec 2019, 21:40
|
|
|
tegraf napisał/a: | Obejrzałem film. Zauważyłem, że wszystkie nieudane "chwyty" linii odbywały się w momencie, gdy obok kursora nie było symbolu krzywej. Może na to warto zwracać większą uwagę. |
Trudno nie przyznać Ci racji, natomiast i tu wstyd się przyznać, że dopiero teraz odkryłem, iż narzędzie "Krzywa z 3 punktów" po przytrzymaniu w odpowiednim momencie "Ctrl" tworzy równomierne wycinki okręgów (w X3 nie było takiej możliwości), więc zamiast rysować proste odcinki i potem się męczyć z ich dostosowywaniem można od razu tworzyć idealne łuki bardzo szybko i precyzyjnie :):)
Logo Twittera jest tutaj idealnym przykładem, filmik poniżej:
https://youtu.be/RaQ_rxllsq0 |
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 15 Lipiec 2019, 23:58
|
|
|
No proszę! Zęby na Corelu zjadłem a tego "triku" nie znałem... |
|
|
|
|
restauro
Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 574 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7680 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 16 Lipiec 2019, 08:52
|
|
|
Jest jeszcze jeden .
Podczas przeciągania przytrzymaj klawisz Przesunięcie ( Shift ) .Powstanie krzywa symetryczna . |
|
|
|
|
zyzio
Praktyk
|
Wysłany: 16 Lipiec 2019, 20:32
|
|
|
Owszem, jeśli ktoś zna jeszcze jakieś inne "ukryte" patenty to będe wdzięczny za info :) |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 17 Lipiec 2019, 09:37
|
|
|
Jest ich trochę ,włącz pomoc programu i przejrzyj poszczególne narzędzia . |
|
|
|
|
zyzio
Praktyk
|
Wysłany: 17 Lipiec 2019, 09:49
|
|
|
Z obsługa podstawowych narzędzi to w zasadzie wszystko jest jasne, miałem na myśli różne tricki dla przykładu czasami gdy zaimportujemy jakiś "dziwny" plik svg i chcemy go szybko zrastrować to nie można tego zrobić, ponieważ niektóre obiekty mogą być symbolami, więc zamiast się bawić w ich wyszukiwanie i zamieniać na zwykłe obiekty to można cała taką grupę zamknąć w kadrze , który już bez problemu można zamienić na bitmapę :) |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 17 Lipiec 2019, 13:10
|
|
|
Można również całość eksportować jako png wybierając opcję - Z przezroczystością , lub bez . |
|
|
|
|
|