Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
wydłużenie / lustrzane odbicie
Autor Wiadomość
d4nte
Początkujący

Wysłany: 26 Sierpień 2019, 13:46   wydłużenie / lustrzane odbicie

Witam

Jestem początkujący w corelu , staram się codziennie ogarniać coraz więcej i próbuję znaleźć odpowiedź na pytanie jak połączyć 2 obrazy lub obiekty za pomocą opcji (tzn. co do milimetra żeby przylegały do siebie), próbuję zrobić lustrzane odbicie i wydłużenie obrazu lub obiektu i poza ręcznym kombinowaniem nie mogę tego zrobić , a nawet jak ręcznie przeciągnę i w miarę dopasuję 2 takie same obrazy obrócone względem siebie widzę po środku linię po wyeksportowaniu do jpg lub pdfa nawet jak były czarno białe gdzie nie powinno to mieć miejsca. Z góry dzięki za pomoc :-)

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 26 Sierpień 2019, 14:25   

Dołącz może przykładowy plik.

Jest kilka sposobów np. :
Przyciąganie do obiektów (Widok - Przyciągaj do i w rozwijanym menu -Obiektów ) ,wpisanie na górnej belce z klawiatury parametrów pozycjonowania . Musisz również na końcu działań wyłączyć kontur w palecie kolorów (lewy przycisk muszy na prostokącie z krzyżykiem .
Jeśli to obiekt wektorowy ,można również użyć opcji - grupuj ,połącz lub spawaj .

Cysorz 

Wysłany: 26 Sierpień 2019, 22:35   

Spróbuj te obiekty zamienić bezpośrednio pod Corelem na bitmapę, zaznaczając w opcjach wygładzanie, dopiero później eksportuj.
lub
Na jednym z obiektów/zdjęć zastosuj przezroczystość na niewielkim przesunięciem i nałóż go na wierzch - jeżeli na krawędziach nie ma szczegółów powinno to wyglądać dobrze i gładko przechodzić jedno w drugie.

d4nte
Początkujący

Wysłany: 27 Sierpień 2019, 11:05   

Co do linii po środku faktycznie jeśli połączę 2 obiekty/obrazy i przerobię na bmp z szybkiego kadru problem zniknął , jest perfekcyjnie zrobione i nie ma widocznych przejść , dalej mam problem z płynnym połączeniem , zastosowałem przyciągaj do i tj. by to nie działało (przyciąganie jest włączone) , co do parametrów pozycjonowania nie mam za bardzo pojęcia gdzie mogę wpisać , używam Corela 2019. Na tą chwilę jedynie mogę wyrównać 2 obiekty względem siebie do górnej krawędzi za pomocą skrótu 'T' :-)

restauro 

Wysłany: 27 Sierpień 2019, 12:26   

Jeśli masz włączone przyciąganie ,włącz w opcji Widok (na górnej belce ) widok szkieletowy,złap lewym klawiszem myszy Wezeł i wówczas pomału przyciągaj do krawędzi .

węzeł.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 268 raz(y) 80.48 KB

restauro 

Wysłany: 27 Sierpień 2019, 12:35   

Położenie i rozmiar obiektu , znajduje się również na górnej belce .
Do położenie jednego obiektu dodajesz lub odejmujesz (w zależności od potrzeby) znakiem plus ,minus współrzędne przesunięcia ,bądź wpisujesz gotowe wymiary .

położenie.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 254 raz(y) 94.23 KB

d4nte
Początkujący

Wysłany: 29 Sierpień 2019, 13:38   

już wszystko mam :-D dzięki wielkie za pomoc

Odpowiedz do tematu