CorelDraw X7 - jak zmienić kolor desenia wektorowego? |
Autor |
Wiadomość |
ZetMat
Początkujący
|
Wysłany: 20 Listopad 2019, 21:20 CorelDraw X7 - jak zmienić kolor desenia wektorowego?
|
|
|
Witam,
Posiadam taki szablon jak w załączniku z 1 krzywą której mogę zmienić kolor, i na nią nałożona jest dodatkowa krzywa w postaci desenia wektorowego, którego już nie mogę zmienić koloru, ponieważ przy zmianie koloru desenia wektorowego, cały deseń znika i pozostaje tylko prostokąt bez wzoru o kolorze który wybrałem.
Jak zmienić kolor desenia wektorowego? Chciałbym móc zmieniać bądź edytować jego kolor wpisując odpowiednie wartości CMYK.
Czy jest taka opcja w CorelDraw X7 bądź innym Corelu? Jeśli tak, to jak to zrobić?
Pozdrawiam serdecznie i czekam na pomoc, męczę się z tym już od tygodnia.
Mat.
szablon-czerwony.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 196 raz(y) 21.72 KB |
|
|
|
|
|
restauro
Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 574 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7680 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 20 Listopad 2019, 21:39
|
|
|
W soczewce koloru raczej nie zmnienisz ,musisz to zrobić w tle.
Okno - Okno dokowania - Menedżer obiektów
Przesuń kolor z palety kolorów. na Krzywa na warstwie 1 (bez napisu soczewka )
zielony.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 202 raz(y) 26.62 KB |
Obrazek1.png
|
Pobierz Plik ściągnięto 239 raz(y) 106.34 KB |
|
|
|
|
|
ZetMat
Początkujący
|
Wysłany: 20 Listopad 2019, 21:47
|
|
|
To wiem jak to zrobić. Mi chodzi jak zmienić kolor desenia wektorowego. Chcę np. aby ten deseń wektorowy miał żółty kolor lub inny, który ustalę poprzez wpisywanie odpowiednich wartości CMYK. |
|
|
|
|
ZetMat
Początkujący
|
Wysłany: 20 Listopad 2019, 21:53
|
|
|
Nie ma żadnej opcji aby zmenić kolor desenia wektorowego w soczewce? Jest to dla mnie bardzo ważne. Czy istnieje jakaś możliwość aby stworzyć opcję zmiany koloru desenia wektorowego z pliku, który załączyłem w 1 poście? |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 20 Listopad 2019, 21:56
|
|
|
To jest wypełnienie deseniem wektorowym .Sprawdz czy da się tam zmienic klor .
2.png
|
Pobierz Plik ściągnięto 250 raz(y) 89.83 KB |
|
|
|
|
|
ZetMat
Początkujący
|
Wysłany: 20 Listopad 2019, 22:16
|
|
|
Ale jak to sprawdzić? Posiadam tylko ten plik co załączyłem w 1 poście od znajomego parę lat temu i chciałem go teraz wykorzystać. Nie wiem jak sprawdzić czy się da zmienić kolor desenia wektorowego dlatego napisałem tutaj o pomoc w zmianie koloru.
Możesz mnie naprowadzić łopatologicznie jak zmienić kolor wypełnienia desenia wektorowego w pliku z 1 posta? |
|
|
|
|
ZetMat
Początkujący
|
Wysłany: 20 Listopad 2019, 22:34
|
|
|
Okej, chyba sobie poradziłem i powiem jak:
Skopiowałem warstwę krzywej z deseniem wektorowym i wkleiłem samą tę warstwę w nowym oknie. Zapisałem pod rozszerzeniem AI.
Otworzyłem ponownie w CorelDraw X7, zaznaczyłem wszystko i zespawałem w jedną wielką krzywą.
Tak powstała krzywa, w której mogę zmieniać kolory.
Czy to dobry sposób? Nie spowoduje błędów w krzywych? Proszę sprawdzić mój plik z załącznika w formacie CDR i AI.
Pozdrawiam.
paski AI.7z
|
Pobierz Plik ściągnięto 184 raz(y) 1.58 MB |
paski.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 201 raz(y) 93.36 KB |
|
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 21 Listopad 2019, 10:51
|
|
|
Krzywe to krzywe ,nie spowoduje błędów .Zauważyłem tylko ze duplikat nie pokrywa się z oryginałem ,jeśli to problem ?
W bazie powinieneś mieć to wypełnienie Deseniem wektorowym , musisz poszukać i to będzie najlepsze rozwiązanie .
Miałem nadzieję że uda się usunąć soczewkę , ale niestety nie da się ,albo nie potrafię cofnąć tej opcji .
"Aby soczewka była widoczna tylko w miejscach, w których zachodzi na inne obiekty, zaznacz pole wyboru Usuń przód "
Edytowanie soczewek
Chcąc zmienić sposób, w jaki soczewka wpływa na obszar znajdujący się pod nią, można ją poddać edycji. Można na przykład zmienić punkt odniesienia soczewki oznaczony w oknie rysunku znakiem X, aby wyświetlić dowolny fragment rysunku. Punkt odniesienia to środek obszaru widocznego przez soczewkę. Soczewkę można umieścić w dowolnym miejscu okna rysunku, lecz widoczny będzie przez nią tylko obszar wokół punktu odniesienia. Przykładowo, w przypadku soczewki Powiększenie punkt odniesienia może posłużyć do powiększenia części mapy.
Soczewkę można także wyświetlić tylko tam, gdzie nakłada się ona na inne obiekty lub tło. Po zastosowaniu tej opcji efekt soczewki nie jest widoczny w miejscach, w których soczewka przykrywa puste miejsca (białe pole) w oknie rysunku.
Zamrażanie bieżącego widoku soczewki umożliwia przesunięcie jej bez zmiany obszaru widocznego przez soczewkę. Ponadto zmiany dokonywane na obszarach pod soczewką nie mają wpływu na widok w soczewce.
Aby edytować soczewkę Na początek
1 . Zaznacz obiekt.
2 . Kliknij kolejno Efekty Soczewka.
3 . Zaznacz pole wyboru Punkt odniesienia w oknie dokowanym Soczewka.
Aby soczewka była widoczna tylko w miejscach, w których zachodzi na inne obiekty, zaznacz pole wyboru Usuń przód.
4 . Kliknij przycisk Edytuj, aby wyświetlić znacznik punktu odniesienia.
5 . Przeciągnij znacznik punktu odniesienia na nowe miejsce w oknie rysunku.
6 . Kliknij przycisk Koniec.
Aby zamrozić bieżący widok soczewki, zaznacz pole wyboru Zamrożenie.
7 . Kliknij przycisk Zastosuj.
*
Pole wyboru Usuń przód nie jest dostępne dla soczewek typu Rybie oko i Powiększenie. |
|
|
|
|
ZetMat
Początkujący
|
Wysłany: 21 Listopad 2019, 11:43
|
|
|
Jak to sprawdziłeś że duplikat nie pokrywa się z oryginałem? Oczywiście to żaden problem dla mnie, tylko z ciekawości się pytam.
Mam ostatnie pytanie - czy da się ustawić w Corelu Draw X7 grubość liter bądź cyfr? To znaczy - piszę liczbę czy cyfrę, potem mogę ustawić grubość poszczególnej cyfry czy litery w milimetrach czy pikselach. Jest taka możliwość? Jeśli tak, to jak to zrobić? |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 21 Listopad 2019, 12:35
|
|
|
ZetMat napisał/a: | Jak to sprawdziłeś że duplikat nie pokrywa się z oryginałem? |
Nałożyłem na siebie i były różne grubości i przesunięcia ,ale robiłem to z doskoku i i mogłem się pomylić -sprawdź.
ad2)
Zaznacz tekst ,następnie - Obiekt - wybierz opcję Rozłącz tekst …….
i możesz zmieniać wielkość, krój , grubość i kolor poszczególnych liter.
TEKST.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 177 raz(y) 1.07 MB |
A1.png
|
Pobierz Plik ściągnięto 236 raz(y) 79.72 KB |
|
|
|
|
|
|