Sprawdzenie projektu + pomoc w przekształceniu CDR na DXF |
Autor |
Wiadomość |
ArczeX
Początkujący
|
Wysłany: 8 Maj 2020, 10:59 Sprawdzenie projektu + pomoc w przekształceniu CDR na DXF
|
|
|
Witam serdecznie wszystkich
Na potrzeby zaprojektowania kilku tarcz przysiadłem się do Corel'a, jestem mocno początkujący więc wykonałem projekt sądząc że wszystko jest OK i wysłałem do kilku firm z usługą cięcia laserem jako .cdr niestety wszystkie firmy wymagają formatu CAD .dxf po przekształceniu na ów format za pomocą "eksportuj..." dostałem odpowiedź że niestety plik jest nieodpowiedni gdyż zawiera linie spline a nie zawiera wymaganych polilinia i tutaj gorąca prośba do szanownego grona forumowiczów jak ugryźć ten problem ? jak dobrze dokonać zmiany pliku corel (.cdr) na CAD (.dxf) aby były te polilinie ?
Oraz prosił bym o sprawdzenie czy oryginalny plik z Corel'a nadaje się w ogóle na laser ?
Plik DXF.rar po przekształceniu z Corel'a brak Polilini |
Pobierz Plik ściągnięto 245 raz(y) 11.82 KB |
Plik CDR.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 268 raz(y) 46.97 KB |
|
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 8 Maj 2020, 15:36
|
|
|
Jeśli używasz Corela w wersji maks. X6 to możesz użyć DXFToolPro w wersji testowej (30 dni), która dodaje plugin do Corela, gdzie masz możliwość eksportowania do DXF w odpowiedni sposób.
Inny pomysł to eksport projektu do AI i dopiero eksport z niego lub innego programu. |
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 8 Maj 2020, 18:45
|
|
|
Corel potrafi importować/eksportować *.dxf, jednakże czasami taki plik wyświetla się nieprawidłowo.
Tutaj masz dwa pliki: https://fromsmash.com/kZRmxp6IvE-dt
Plik "x7" prawidłowo działa w Corelu, rozwala natomiast w Inkscape.
Plik "Inkscape" też otwiera i zapisuje *dxf, ale przy eksportowaniu może wystąpić przeskalowanie.
Masz też sporo stron pozwalających przeprowadzić konwersję on-line i za darmo (wpisz w wyszukiwarkę np. cdr2dxf), np.: https://cloudconvert.com/cdr-to-dxf ale tego nie mam jak sprawdzić - Corel również otwiera przeskalowany. |
|
|
|
|
ArczeX
Początkujący
|
Wysłany: 9 Maj 2020, 22:14
|
|
|
Dzięki wielkie za pomoc próbowałem wielu sztuczek zapis do AI z AI do DXF przez liczne konwertery online... i niestety sukces w 50% gdyż elipsy zostały zapisane jako spline albo poline składające się z kresek jedyne DXFTool Pro był wstanie poradzić sobie z tym problemem i przekształcił elipsy czy też okręgi w polilinie składające się z łuków.
Dzięki za pomoc |
|
|
|
|
|