Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: restauro
7 Sierpień 2016, 18:44
Problem instalacja X3 na Windiws 10
Autor Wiadomość
alexsob 
Początkujący


Wiek: 45
Dołączył: 02 Sie 2016
Posty: 2
Skąd: Kraków
Wysłany: 3 Sierpień 2016, 00:04   Problem instalacja X3 na Windiws 10

Nie wiem czy to już koniec Corela ale na Windows 10 nie można zainstalować X3.
czy znacie jakiś sposób na instalacje w tym systemie?
 
 
alexsob 
Początkujący


Wiek: 45
Dołączył: 02 Sie 2016
Posty: 2
Skąd: Kraków
Wysłany: 7 Sierpień 2016, 14:22   

Ups....
 
 
bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 7 Sierpień 2016, 15:16   

jak koniec Corela,ja nie wiem instalujecie sobie w10 jakis system z kosmosu i macie pretensie do Corela ze nie jest kompatybilny ,no blagam,chcesz miec Corela na w10 to zakup Corela dedykowanego na ten system ,stac cie na konia to musi cie tez stac na bat
 
 
restauro 



Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 561 razy
Dołączył: 25 Lis 2009
Posty: 7252
Skąd: Gdynia
Wysłany: 7 Sierpień 2016, 15:47   

Da się zainstalować X4 to najprawdopodobniej i X3 pójdzie.
 
 
s-p-i-n 


Pomógł: 192 razy
Dołączył: 26 Lut 2007
Posty: 1483
Skąd: opolszczyzna
Wysłany: 7 Sierpień 2016, 16:31   Re: Problem instalacja X3 na Windiws 10

alexsob napisał/a:
Nie wiem czy to już koniec Corela ale na Windows 10 nie można zainstalować X3.
czy znacie jakiś sposób na instalacje w tym systemie?


Aby zainstalować Corela na Windows 10, należy ręcznie uruchomić instalatora z wiersza poleceń (jako administrator) poleceniem:

MSIEXEC.EXE /i "F:\CorelX3\CGS13\setup.msi" TRANSFORMS="F:\CorelX3\CGS13\1045.MST" SETUPEXEDIR="F:\CorelX3\CGS13"

gdzie: F:\CorelX3 wskazuje na folder instalacyjny.

Po zainstalowaniu aplikacji należy doinstalować pozostałe moduły uruchamiając pliki z foldera CGS13:

PL.MSI - polski język

FONTNAV.MSI - BitStream Font Navigator

Jeżeli w wyniku instalacji zawiesi się Windows 10 (przestanie np. działać menu start) należy:

PPM kliknij na ikonę menu start i daj uruchom > wpisz regedit > gdy uruchomi się rejestr klikasz PPM na
HKEY_CLASSES_ROOT > dajesz uprawnienia > w zabezpieczeniach dodajesz pozycję Wszystkie pakiety aplikacji + ustawiasz uprawnienia na odczyt

dodatkowo polecam zainstalowac te service packi

http://speedy.sh/HARm9/SP-Corel.zip
 
 
restauro 



Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 561 razy
Dołączył: 25 Lis 2009
Posty: 7252
Skąd: Gdynia
Wysłany: 7 Sierpień 2016, 18:48   

Przesunąłem temat do FAQ .
 
 
ABC123
Początkujący


Dołączył: 25 Paź 2018
Posty: 1
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25 Październik 2018, 21:00   

Pod tym linkiem
https://community.coreldraw.com/talk/coreldraw_graphics_suite_x4/f/coreldraw-x4/51500/install-coreldraw-graphics-suite-x4-on-windows-10-fresh-install

ktoś to też rozkminił.
U mnie x3 poszedł na win 10
 
 
pixayz 
Początkujący


Wersja CorelDRAW: X3
Dołączył: 08 Gru 2018
Posty: 1
Skąd: Piaseczno
Wysłany: 8 Grudzień 2018, 14:52   Re: Problem instalacja X3 na Windiws 10

s-p-i-n napisał/a:

MSIEXEC.EXE /i "F:\CorelX3\CGS13\setup.msi" TRANSFORMS="F:\CorelX3\CGS13\1045.MST" SETUPEXEDIR="F:\CorelX3\CGS13"


U mnie to zadziałało, Corel X3 działa, jednak zablokowalo sie Menu Start, znalazłem takie rozwiązanie gdyby ktoś miał ten problem:

"menu start zepsuła instalacja Corela X3. Problem polegał na tym, że zmienione zostały uprawnienia w rejestrze. Żeby je naprawić należy:

1. klikasz prawym przyciskiem myszy na menu start
2. wybierasz Uruchom
3. wpisujesz: regedit
4. prawym przyciskiem myszy kliknij na HKEY_CLASSES_ROOT i wybierz UPRAWNIENIA...
5. na liście powinna między innymi znajdować się pozycja WSZYSTKIE PAKIETY APLIKACJI, z uprawnieniami odczytu. Jeśli nie ma to kliknij DODAJ i wpisz WSZYSTKIE PAKIETY APLIKACJI. Następnie zaznacz ODCZYT - ZEZWALAJ.

U mnie brakowało tego wpisu, bo usunął go Corel (który jest niezgodny z Win10!). " (znalezione w necie)
 
 
pmichals 
Początkujący


Wersja CorelDRAW: X3
Dołączył: 28 Sty 2019
Posty: 4
Skąd: Warszawa
Wysłany: 28 Styczeń 2019, 23:53   Re: Problem instalacja X3 na Windiws 10

Zainstalowałem pomyślnie CorelaX3 na W10 i nawet udało mi się, dzięki poniższej instrukcji przywrócić, działanie menu start. Ale za to pojawił się problem z drukowaniem i nie umiem sobie z tym poradzić.
Objawy są następujące: plik wysyłany jest na drukarkę i na moment pojawia się w kolejce drukowanie, ale sam fakt następuje. Nie drukuje też strony testowej.




======================
Aby zainstalować Corela na Windows 10, należy ręcznie uruchomić instalatora z wiersza poleceń (jako administrator) poleceniem:

MSIEXEC.EXE /i "F:\CorelX3\CGS13\setup.msi" TRANSFORMS="F:\CorelX3\CGS13\1045.MST" SETUPEXEDIR="F:\CorelX3\CGS13"

gdzie: F:\CorelX3 wskazuje na folder instalacyjny.

Po zainstalowaniu aplikacji należy doinstalować pozostałe moduły uruchamiając pliki z foldera CGS13:

PL.MSI - polski język

FONTNAV.MSI - BitStream Font Navigator

Jeżeli w wyniku instalacji zawiesi się Windows 10 (przestanie np. działać menu start) należy:

PPM kliknij na ikonę menu start i daj uruchom > wpisz regedit > gdy uruchomi się rejestr klikasz PPM na
HKEY_CLASSES_ROOT > dajesz uprawnienia > w zabezpieczeniach dodajesz pozycję Wszystkie pakiety aplikacji + ustawiasz uprawnienia na odczyt

dodatkowo polecam zainstalowac te service packi

http://speedy.sh/HARm9/SP-Corel.zip[/quote]
 
 
restauro 



Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 561 razy
Dołączył: 25 Lis 2009
Posty: 7252
Skąd: Gdynia
Wysłany: 29 Styczeń 2019, 09:02   

Strona testowa drukarki raczej niewiele ma wspólnego z CorelDraw , do wydruku nie musi chyba być nawet podłączona do komputera .

Może problem jest ze sterownikami urządzenia .
Jaka to drukarka?

Spróbuj wydruku na drukarce wirtualnej .
 
 
pmichals 
Początkujący


Wersja CorelDRAW: X3
Dołączył: 28 Sty 2019
Posty: 4
Skąd: Warszawa
Wysłany: 29 Styczeń 2019, 22:34   

Dziękuję za odpowiedź!
Drukarka HP seria 3700. Usunąłem i zainstalowałem ponownie, ale nie pomogło.
Problem pojawił się bezpośrednio o instalacji Corela. Gdzieś przeczytałem, że Corel miesza w plikach dll odpowiedzialnych za drukowanie i tym się zasugerowałem...
/Drukowanie na wirtualnej Microsoft nie działa - generuje wadiwy plik pdf. Na Bullzip jest OK./



restauro napisał/a:
Strona testowa drukarki raczej niewiele ma wspólnego z CorelDraw , do wydruku nie musi chyba być nawet podłączona do komputera .

Może problem jest ze sterownikami urządzenia .
Jaka to drukarka?

Spróbuj wydruku na drukarce wirtualnej .
 
 
restauro 



Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 561 razy
Dołączył: 25 Lis 2009
Posty: 7252
Skąd: Gdynia
Wysłany: 30 Styczeń 2019, 09:50   

HP ma narzędzie diagnostyczne drukarki ,ciekaw jestem co Ci podpowie .
Narzędzie Print and Scan Doctor do systemu Windows

https://support.hp.com/pl-pl/drivers/selfservice/hp-deskjet-3700-all-in-one-printer-series/8954253

Dograj wszystkie poprawki i uaktualnienia X3 , jeśli to nie pomoże

możesz spróbować włożyć płytę z programem i wybrać opcję Napraw .
 
 
pmichals 
Początkujący


Wersja CorelDRAW: X3
Dołączył: 28 Sty 2019
Posty: 4
Skąd: Warszawa
Wysłany: 30 Styczeń 2019, 17:04   

Skorzystałem z narzędzia diagnostycznego HP. Nie zidentyfikowało żadnych błędów.
Usunąłem i zainstalowałem na nowo sterowniki - bez zmian.
Natomiast aplikacja HP łączy się z drukarką (wyrównuje głowice, drukuje diagnostykę wydruku). Z tego poziomu możliwe jest też skanowanie, ale nie drukuje strony testowej.

Płyty do drukarki nie było :( Już nie dolączają.
 
 
restauro 



Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 561 razy
Dołączył: 25 Lis 2009
Posty: 7252
Skąd: Gdynia
Wysłany: 30 Styczeń 2019, 17:20   

pmichals napisał/a:
Płyty do drukarki nie było

Może niezbyt precyzyjnie wyraziłem się o tej płycie .
Myślałem o płycie z CorelDraw ,może jeśli system jest zainstalowany ruszy i będzie można wybrać opcję napraw.
Jest szansa że jeśli brakuje plików dll zostaną doinstalowane . Szukałem trochę w Internecie info na temat Twojego problemy ,niestety nic , jak dotąd nie znalazłem .
 
 
pmichals 
Początkujący


Wersja CorelDRAW: X3
Dołączył: 28 Sty 2019
Posty: 4
Skąd: Warszawa
Wysłany: 30 Styczeń 2019, 23:11   

Po ostatniej aktualizacji systemu problem zniknął, jak ręką odjął :)
Bardzo dziękuję za rzeczowe wsparcie i pomoc!
 
 
restauro 



Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 561 razy
Dołączył: 25 Lis 2009
Posty: 7252
Skąd: Gdynia
Wysłany: 31 Styczeń 2019, 08:39   

Super ze problem się rozwiązał .Najgorsze jest takie szukanie przyczyny po omacku.

Wiemy teraz przynajmniej ,że przyczyna była raczej w windowsie .
 
 
Tomy M. 
Początkujący
123


Dołączył: 31 Paź 2011
Posty: 10
Skąd: JG
Wysłany: 4 Kwiecień 2019, 01:03   Re: Problem instalacja X3 na Windiws 10

Cytat:
======================
Aby zainstalować Corela na Windows 10, należy ręcznie uruchomić instalatora z wiersza poleceń (jako administrator) poleceniem:

MSIEXEC.EXE /i "F:\CorelX3\CGS13\setup.msi" TRANSFORMS="F:\CorelX3\CGS13\1045.MST" SETUPEXEDIR="F:\CorelX3\CGS13"

gdzie: F:\CorelX3 wskazuje na folder instalacyjny.



FOLDEREM INSTALACYJNYM nazywamy folder w którym docelowo znajdą się pliki programu więc ten opis jest trochę mylący.

Rozumiem że w tym opisie FOLDER INSTALACYJNY to folder w którym znajduje się kopia zawartości plików z płyty CD/DVD???

U mnie to nie działa :(

Uruchamiam konsolę CMD w trybie administratora... wklejam całą ścieżkę, zmieniam tylko H: na E: bo instaluję z pendriva (katalog instalki leży na E: nazwany prawidłowo "CorelX3"

Wyskakuje błąd: "Nie można otworzyćpakietu instalacyjnego. Sprawdź czy pakiet istnieje i czy masz do niego dostęp... czy jest to prawidłowy pakiet WINDOWS...tralala"
 
 
Tomy M. 
Początkujący
123


Dołączył: 31 Paź 2011
Posty: 10
Skąd: JG
Wysłany: 4 Kwiecień 2019, 01:30   

EDIT: Już działa. Co prawda nie działało z linii poleceń ale zadziałało gdy utworzyłem skrót na pulpicie z tym poleceniem :)
 
 
laskun 
Początkujący


Wersja CorelDRAW: X3
Wiek: 33
Dołączył: 21 Maj 2020
Posty: 1
Skąd: Lublin
Wysłany: 21 Maj 2020, 01:14   

Witam. Numer z wierszem poleceń pozwolił mi zainstalować, po ponownym uruchomieniu menu start faktycznie przestało działać, ale zmiany w rejestrze sprawiły, że Windows przestał się uruchamiać - tylko czarny ekran i kursor. Szczęśliwie system udało się przywrócić z kopii zapasowej sprzed instalacji.
Spróbuję chyba jednak z wirtualną maszyną.
 
 
restauro 



Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 561 razy
Dołączył: 25 Lis 2009
Posty: 7252
Skąd: Gdynia
Wysłany: 21 Maj 2020, 12:39   

Już dawno sobie odpuściłem instalację starszych niż X7 wersji CorelDraw.
Każda wieksza aktualizacja Windows10 może diametralnie zmienić zależności , między programem oraz systemem .Później zaczyna się wyszukiwanie problemów ,oraz próba znalezienia rozwiązania od początku.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
         
Strona wygenerowana w 0.17 sekundy. Zapytań do SQL: 13