Przesunięty przez: JarekDRAW 11 Wrzesień 2008, 05:30 |
Proszę o pomoc - jak wykonać tło w ukośne paski? |
Autor |
Wiadomość |
agnesina
Początkujący
|
Wysłany: 28 Sierpień 2008, 15:06 Proszę o pomoc - jak wykonać tło w ukośne paski?
|
|
|
Witam serdecznie wszystkich :)
Jestem początkującą użytkowniczką Corela, znam jako tako podstawy, interesuje mnie jak wykonać taki efekt jak TUTAJ
Czy ktoś z Was umiałby mi wytłumaczyć, jak zrobić takie ukośne pasy? Będę dozgonnie wdzięczna :) |
|
|
|
|
freeminder
Praktyk
|
Wysłany: 28 Sierpień 2008, 15:18
|
|
|
Rysujesz pionowy prostokąt o wysokości kartki. Lewym klawiszem klikasz w biały kolor, prawym klawiszem klikasz w krzyżyk na górze nad kolorami (to oznacza, że nie będzie koloru ramki). Teraz klikasz w pasek tak, aby dookoła pokazało się osiem małych, czarnych kwadratów. Naciskasz CTRL i chwytasz za lewy-środkowy kwadracik. Przenosisz go na drugą stronę obiektu tak, aby było wyraźnie widać drugi prostokąt. Klikasz prawy klawisz myszki i już masz drugi prostokąt. Teraz naciskasz odpowiednią ilość razy CTRL+R. Chwytasz wszystkie prostokąty i kwadracikami z boków ustalasz sobie ich wspólna szerokość.
Teraz musisz przytrzymać CTRL i kliknąć w drugi, czwarty, szósty... itd. Nadajesz im kolor szary lewym klawiszem.
Jeszcze raz zaznaczasz wszystko (trzymając lewy klawisz myszy "otaczasz wszystkie prostokąty). Naciskasz CTRL+G - prostokąty będą zgrupowane.
Teraz klikasz dwa razy w ikonę prostokąta na lewym przyborniku. Powstanie kolejny prostokąt o wielkości kartki. Chwytasz swoją grupę pasków prawym klawiszem i kierujesz się do brzegu kartki. Gdy pojawi się celownik - puszczasz prawy klawisz i wybierasz (Kadruj wewnątrz / Power Clip Inside). Paski będą widoczne tylko do brzegu ramki. Klikasz prawym na kartce i wybierasz Edytuj zawartość. Klikasz w paski 2 razy, tak aby na brzegach pokazały się strzałki. Obracasz sobie dowolnie (trzymając CTRL co 15 stopni). Potem w lewym dolnym rogu klikasz "Zakończ edycję tego poziomu".
I już. W razie gdyby paski były zbyt krótkie, robisz jeszcze raz edycję zawartości i rozciągasz je.
Musi działać : ) |
|
|
|
|
agnesina
Początkujący
|
Wysłany: 28 Sierpień 2008, 15:21
|
|
|
Ogromnie dziękuję! Zabieram się do pracy :)
Później napiszę czy się udało :) |
|
|
|
|
Joanna Suska
Praktyk jska
Pomogła: 16 razy Wiek: 47 Dołączyła: 12 Lip 2007 Posty: 92 Skąd: 3miasto
|
Wysłany: 28 Sierpień 2008, 15:24
|
|
|
Jest kilka sposobow na rozwiazanie tego "problemu". Ja bym zroblia np. tak: Rysujesz dluuuugi i waski prostokąt, kolorujesz go na odpowiedni szary kolor, potem obracasz o 45 stopni. Ustawiasz go jako gorny pasek (nie zwazasz ze wychodzi poza strone), kopiujesz, ustawiasz drugi jako dolny pasek. Z przybornika wybierasz interakyjna metamorfoze, wskazujesz pierwszy i drugi prostokat (rys1). Okreslasz liczbe krokow (rys2). Na koniec zeby prostokaty nie wystawaly poza strone wrzucasz je w kadr: najpierw prostokat wielkosci calego tla, potem klikasz w szare prostokaty, wybrierasz z Menu Efekty -> Szybkie kadrowanie -> Umiesc w kadrze i wskazujesz duzy prostokat. I juz... :)
1.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 682 raz(y) 153.24 KB |
2.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 717 raz(y) 176.8 KB |
|
|
|
|
|
freeminder
Praktyk
|
Wysłany: 28 Sierpień 2008, 15:37
|
|
|
Asia podała bardzo fajny i szybki sposób na paski (choć tło nie ma białego, tylko dziury), ale przesunięcie prawym i CTRL-R jest jeszcze szybciej. W ogóle polecam eksperymentowanie z CTRL + R, bo czasami przynosi fantastyczne rezultaty:) |
|
|
|
|
agnesina
Początkujący
|
Wysłany: 28 Sierpień 2008, 16:07
|
|
|
Udało się! jestem Wam ogromnie wdzięczna! Jak miło, kiedy można znaleźć chętne osoby do pomocy :)
Niestety to dopiero początek mojej zabawy z tworzeniem plakatu, więc pewnie jeszcze się do Was zwrócę... ;) |
|
|
|
|
1cm
Profesjonalista
Pomógł: 16 razy Dołączył: 23 Lip 2008 Posty: 331 Skąd: Opole
|
Wysłany: 28 Sierpień 2008, 23:08
|
|
|
nie zapomnij podzielić się efektem końcowym :)
pzdr. |
|
|
|
|
agnesina
Początkujący
|
Wysłany: 29 Sierpień 2008, 15:11
|
|
|
Chciałabym Wam pokazać to, co udało mi się stworzyć. Nie jest to dzieło sztuki - wiem ;) - ale chciałabym się od Was dowiedzieć czy plakat jest czytelny i przyjazny dla oka. Proszę Was o konstruktywną krytykę.
Tutaj plik zmniejszony do 25% - http://odsiebie.com/pokaz/466236---4db5.html
A tutaj 100% - http://odsiebie.com/pokaz/466236---4db5.html
(Oczywiście na górze pojawi się jeszcze miejsce koferencji, a na dole 2 logo.) |
|
|
|
|
s-p-i-n
Pomógł: 192 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1484 Skąd: opolszczyzna
|
Wysłany: 29 Sierpień 2008, 19:46
|
|
|
Przede wszystkim zalecam zmianę czcionek /niektóre nie posiadają polskich liter/, nastepnie usuniecie tego czegos czarnego /but? glosnik?/ i jak pszesz "Minister" to wypadało by dopisać Rozwoju Regionalnego. Co do reszty to fajne :) |
|
|
|
|
1cm
Profesjonalista
|
Wysłany: 30 Sierpień 2008, 00:16
|
|
|
tak jak kolega wyżej napisał + pole ochronne znaku UAM
pzdr. |
|
|
|
|
agnesina
Początkujący
|
Wysłany: 30 Sierpień 2008, 08:39
|
|
|
Bardzo Wam dziękuję za podpowiedzi :)
Jednak jeśli chodzi o logo UAM to jest taki problem, że kiedy usunę białe tło, sam znak przestaje być odpowiednio widoczny... Macie na to jakąś radę? |
|
|
|
|
s-p-i-n
Pomógł: 192 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1484 Skąd: opolszczyzna
|
Wysłany: 30 Sierpień 2008, 11:46
|
|
|
Logo w wersji wektorowej koloru białego :) |
|
|
|
|
agnesina
Początkujący
|
Wysłany: 30 Sierpień 2008, 12:09
|
|
|
Tyle że nie posiadam tego logo w wersji wektorowej i chyba nie jestem jeszcze na tym etapie, żeby sama je stworzyć...
Zostawię to logo na razie w spokoju ;) |
|
|
|
|
1cm
Profesjonalista
|
Wysłany: 30 Sierpień 2008, 21:31
|
|
|
białą aple trochę większą od znaku wrzuć pod tą bitmapę
pzdr.
uam.rar
|
Pobierz Plik ściągnięto 632 raz(y) 17.87 KB |
|
|
|
|
|
freeminder
Praktyk
|
Wysłany: 11 Wrzesień 2008, 10:10
|
|
|
Faktycznie czcionki są do bani i jest ich za dużo, różnych.
Co do logotypu UAM, to zawsze lepiej wstawiać średnią bitmapę niż jej kiepską wektoryzację.
W takich wypadkach gdy mamy tylko dwa kolory, to można bardzo ładnie położyć bitmapę na tle. Otwierasz ją w PS lub PP robisz inwersję obrazka. Kładziesz ją na wcześniej przygotowanym tle i dajesz opcję mieszania warstw "mnożenie odwrotności" - i wygląda lux. |
|
|
|
|
|