Zablokuj przeźroczystość obiektów |
Autor |
Wiadomość |
Bunch
Ekspert
Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Lis 2007 Posty: 700 Skąd: Nieważne skąd
|
Wysłany: 20 Wrzesień 2008, 04:23 Zablokuj przeźroczystość obiektów
|
|
|
Ta funkcja, jak w nazwie tematu. |
|
|
|
|
freeminder
Praktyk
|
Wysłany: 20 Wrzesień 2008, 09:03
|
|
|
Ta funkcja blokuje zmiany przezroczystości danego obiektu. Przezroczystość ustalona dla niego nie zmienia się pomimo innych zmian.
Przykładowo. Masz zdjęcie. Rysujesz sobie na nim kwadrat i ustawiasz przezroczystość na 50%. Teraz rysujesz inne kwadraty. Zaznaczasz wszystkie kwadraty na rysunku i zmieniasz im przezroczystość na 25%. Ta przezroczystość będzie przypisana do wszystkich kwadratów oprócz tego, który miał "Zablokowaną przezroczystość". On nadal będzie miał 50%. |
|
|
|
|
Bunch
Ekspert
|
Wysłany: 20 Wrzesień 2008, 17:19
|
|
|
Dziękuję, a czy ta funkcja służy TYLKO do tego? Do łączenia innych elementów?
BO przeźroczystość to szeroko pojęte słowo w świecie grafiki. |
|
|
|
|
freeminder
Praktyk
|
Wysłany: 20 Wrzesień 2008, 17:48
|
|
|
Bo ja wiem czy różne znaczenia? Ja znam jedno.
Przezroczystość/Transparency to to samo co Opacity w pakiecie Adobe - czyli procentowa, wielostopniowa zdolność mieszania obrazu obiektu/warstwy znajdującego się wyżej z tym/tą znajdującą się niżej.
Lock Transparency/Preserve Opacity służy do blokowania ustalonej przezroczystości. Bardzo ważna jest przy grupowaniu obiektów.
Tu kolejny przykład. Mamy jakieś tam obiekty i jeden z nich ma być delikatnym tłem, które jest ustawione na 10-15%. Zgrupowane mają być lekko przezroczyste - np. 70%. Jeśli nie mieliśmy zablokowanej przezroczystości, to "tło" nam po prostu zniknie. Przy dużych grupach często możemy zapomnieć o jakimś drobnym, a istotnym obiekcie.
Najważniejsze chyba jednak jest podczas mieszania warstw. Jak wiadomo (lub nie) istnieje kilka trybów mieszania. Każdy daje inny efekt, a w połączeniu z przezroczystością setki dodatkowych możliwości. Gdy nie zablokujemy przezroczystości dla obiektu/warstwy, to dla grupy obiektów/warstw będziemy ustalać wspólną, która może zupełnie wypaczyć istnienie warstwy i/lub efekt mieszania, chociażby w trybie np. Inverse Multiply. I to nie tylko, gdy przezroczystość obiektu jest niska. Również gdy mamy ustawioną ją na 100%. W takim wypadku cała grupa będzie zanikać, a chcemy np. by jeden obiekt był całkowicie widoczny. Wtedy dodatkowa praca to rozgrupowanie grupy lub nawet grup, szukanie obiektu, który trzeba zmienić, potem ponowne grupowanie. A tak - ustalamy widoczność obiektu raz i nie musimy się martwić, czy w grupie go zmienimy, czy nie. |
|
|
|
|
Bunch
Ekspert
|
Wysłany: 20 Wrzesień 2008, 22:22
|
|
|
Nie działa!
Poza tym, wystarczy, ze wskaże obiekt i kliknę "zablokuj przeźroczystość obiektu" i kliknę na inny obiekt, a zaznaczenie nadal widnieje. Dlaczegot ten atrybut nie tyczy się tylko jednego, wybranego przeze mnie obiektu. Może mi ktoś dosadniej wytłumaczyć bo to w ogóle nie działa!
Niech napisze krok po kroku co mam zrobić by sprawdzić tę funkcje, zobaczymy, proszę.. |
|
|
|
|
freeminder
Praktyk
|
Wysłany: 20 Wrzesień 2008, 23:13
|
|
|
Przepraszam Bunch...
Rozpędziłem się, opisując zupełnie coś innego:/
Najprościej sprawdzić do czego to służy robiąc tak:
1. Otworzyć jakikolwiek obrazek.
2. Narysować na nim kwadrat.
3. Włączyć Lock Transparency
4. Z wypełnień wybrać np. jakikolwiek bitmap fill (wypełnienie bitmapowe?)
5. Nacisnąć CTRL+BACKSPACE, a później ENTER
6. Wyłączyć Lock Transparency i zrobić jeszcze raz to samo, żeby zobaczyć różnicę.
Przepraszam jeszcze raz. Sam w jednym z postów sugerowałem, aby najpierw sprawdzić to, co się pisze, a sam tego nie robię.
Reasumując jest to opcja pozwalająca na włączenie czegoś w rodzaju maski. |
|
|
|
|
Bunch
Ekspert
|
Wysłany: 20 Wrzesień 2008, 23:53
|
|
|
Mam wrażenie, że to robi coś takeigo jak nadaje efekt, ale w obrębie danego obiektu, nie zmieniając jego kształtu, czy to coś takeigo? Np. jezęli rozproszymy dany element. To przy włączonej tej opcji, ujrzymy tylko rozproszenie to, które zachacza obiekt do wewnątrz? |
|
|
|
|
freeminder
Praktyk
|
Wysłany: 21 Wrzesień 2008, 10:10
|
|
|
Tak by to można ująć - operacje ograniczają się do powierzchni obiektu. |
|
|
|
|
Bunch
Ekspert
|
Wysłany: 21 Wrzesień 2008, 21:27
|
|
|
Dziękuje, tylko dlaczego określa się to mianem, "przeźroczystości" - dziwne, no nie? |
|
|
|
|
freeminder
Praktyk
|
Wysłany: 21 Wrzesień 2008, 21:34
|
|
|
Pewnie dlatego, że w stosunku do powierzchni roboczej, część, które nie jest zajęta przez obiekt jest przezroczysta. Inaczej tego nie widzę : ) |
|
|
|
|
|