Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zablokuj przeźroczystość obiektów
Autor Wiadomość
Bunch 
Ekspert

Wysłany: 20 Wrzesień 2008, 04:23   Zablokuj przeźroczystość obiektów

Ta funkcja, jak w nazwie tematu.

freeminder 
Praktyk

Wysłany: 20 Wrzesień 2008, 09:03   

Ta funkcja blokuje zmiany przezroczystości danego obiektu. Przezroczystość ustalona dla niego nie zmienia się pomimo innych zmian.

Przykładowo. Masz zdjęcie. Rysujesz sobie na nim kwadrat i ustawiasz przezroczystość na 50%. Teraz rysujesz inne kwadraty. Zaznaczasz wszystkie kwadraty na rysunku i zmieniasz im przezroczystość na 25%. Ta przezroczystość będzie przypisana do wszystkich kwadratów oprócz tego, który miał "Zablokowaną przezroczystość". On nadal będzie miał 50%.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 20 Wrzesień 2008, 17:19   

Dziękuję, a czy ta funkcja służy TYLKO do tego? Do łączenia innych elementów?
BO przeźroczystość to szeroko pojęte słowo w świecie grafiki.

freeminder 
Praktyk

Wysłany: 20 Wrzesień 2008, 17:48   

Bo ja wiem czy różne znaczenia? Ja znam jedno.

Przezroczystość/Transparency to to samo co Opacity w pakiecie Adobe - czyli procentowa, wielostopniowa zdolność mieszania obrazu obiektu/warstwy znajdującego się wyżej z tym/tą znajdującą się niżej.

Lock Transparency/Preserve Opacity służy do blokowania ustalonej przezroczystości. Bardzo ważna jest przy grupowaniu obiektów.
Tu kolejny przykład. Mamy jakieś tam obiekty i jeden z nich ma być delikatnym tłem, które jest ustawione na 10-15%. Zgrupowane mają być lekko przezroczyste - np. 70%. Jeśli nie mieliśmy zablokowanej przezroczystości, to "tło" nam po prostu zniknie. Przy dużych grupach często możemy zapomnieć o jakimś drobnym, a istotnym obiekcie.

Najważniejsze chyba jednak jest podczas mieszania warstw. Jak wiadomo (lub nie) istnieje kilka trybów mieszania. Każdy daje inny efekt, a w połączeniu z przezroczystością setki dodatkowych możliwości. Gdy nie zablokujemy przezroczystości dla obiektu/warstwy, to dla grupy obiektów/warstw będziemy ustalać wspólną, która może zupełnie wypaczyć istnienie warstwy i/lub efekt mieszania, chociażby w trybie np. Inverse Multiply. I to nie tylko, gdy przezroczystość obiektu jest niska. Również gdy mamy ustawioną ją na 100%. W takim wypadku cała grupa będzie zanikać, a chcemy np. by jeden obiekt był całkowicie widoczny. Wtedy dodatkowa praca to rozgrupowanie grupy lub nawet grup, szukanie obiektu, który trzeba zmienić, potem ponowne grupowanie. A tak - ustalamy widoczność obiektu raz i nie musimy się martwić, czy w grupie go zmienimy, czy nie.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 20 Wrzesień 2008, 22:22   

Nie działa!

Poza tym, wystarczy, ze wskaże obiekt i kliknę "zablokuj przeźroczystość obiektu" i kliknę na inny obiekt, a zaznaczenie nadal widnieje. Dlaczegot ten atrybut nie tyczy się tylko jednego, wybranego przeze mnie obiektu. Może mi ktoś dosadniej wytłumaczyć bo to w ogóle nie działa!

Niech napisze krok po kroku co mam zrobić by sprawdzić tę funkcje, zobaczymy, proszę..

freeminder 
Praktyk

Wysłany: 20 Wrzesień 2008, 23:13   

Przepraszam Bunch...

Rozpędziłem się, opisując zupełnie coś innego:/

Najprościej sprawdzić do czego to służy robiąc tak:

1. Otworzyć jakikolwiek obrazek.
2. Narysować na nim kwadrat.
3. Włączyć Lock Transparency
4. Z wypełnień wybrać np. jakikolwiek bitmap fill (wypełnienie bitmapowe?)
5. Nacisnąć CTRL+BACKSPACE, a później ENTER
6. Wyłączyć Lock Transparency i zrobić jeszcze raz to samo, żeby zobaczyć różnicę.

Przepraszam jeszcze raz. Sam w jednym z postów sugerowałem, aby najpierw sprawdzić to, co się pisze, a sam tego nie robię.

Reasumując jest to opcja pozwalająca na włączenie czegoś w rodzaju maski.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 20 Wrzesień 2008, 23:53   

Mam wrażenie, że to robi coś takeigo jak nadaje efekt, ale w obrębie danego obiektu, nie zmieniając jego kształtu, czy to coś takeigo? Np. jezęli rozproszymy dany element. To przy włączonej tej opcji, ujrzymy tylko rozproszenie to, które zachacza obiekt do wewnątrz?

freeminder 
Praktyk

Wysłany: 21 Wrzesień 2008, 10:10   

Tak by to można ująć - operacje ograniczają się do powierzchni obiektu.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 21 Wrzesień 2008, 21:27   

Dziękuje, tylko dlaczego określa się to mianem, "przeźroczystości" - dziwne, no nie?

freeminder 
Praktyk

Wysłany: 21 Wrzesień 2008, 21:34   

Pewnie dlatego, że w stosunku do powierzchni roboczej, część, które nie jest zajęta przez obiekt jest przezroczysta. Inaczej tego nie widzę : )

Odpowiedz do tematu