Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak zapisać obrazek z przezroczystym tłem???
Autor Wiadomość
mw71 
Początkujący

Wysłany: 23 Lipiec 2008, 14:23   Jak zapisać obrazek z przezroczystym tłem???

Mam herb, zaznaczyłem go dookoła ścieżką, wyciąłem tło (do szachownicy) ale jak mam zrobić żeby przy eksporcie nie zapisywało mi białego tła tylko zostawiło sam herb. Muszę go później nałożyć na tło o innym kolorze i chcę sam herb!

herb_poprawiony kolor.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 770 raz(y) 99.52 KB

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 23 Lipiec 2008, 15:22   

uzyj jednego z formatow ktore zapisuja pliki bez tla czyli np. gif, psd, cpt, png.
jesli plik ma isc na strone www to uzyj gif lub png
pozdr.

mw71 
Początkujący

Wysłany: 23 Lipiec 2008, 16:34   

No domyślam się, że tak trzeba zrobić ale jak zapisuje w jednym z tych formatów to też zapisuje mi razem z białymi "trójkątami" na dole po bokach herbu : (

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 23 Lipiec 2008, 17:52   

widocznie nie wykasowales akurat tego dolu, usun tez to tak jak reszte skoro juz napisales ze wykasowales "do szachownicy" tlo
pozdr.

mw71 
Początkujący

Wysłany: 23 Lipiec 2008, 19:26   

No ok, wykasowałem ale zostaje herb z tymi rogami szachownicy i jak eksportuje to wywala komunikat, że obrazek zostanie scalony z tłem, a później jak się go otwiera to i tak ma białe tło. Mnie chodzi o to jak zrobić żeby zapisał sam herb a dookoła powinno być czarne (co oznacza, że jest tylko sam obiekt bez białego tła gdziekolwiek). Oznaczenie ścieżki dokoła obiektu nic nie daje, bo i tak spłaszcza razem z tłem pod nim i szachownice zamienia na białe tło!

Rosa 
Fachowiec
mało gramotny !

Pomogła: 19 razy
Wysłany: 23 Lipiec 2008, 20:48   

Wawel, pozwolisz ... ? ;-)

mw71 przed zapisaniem użyj maski. Maska->Maska kolorów i pipetą kliknij na "rogi" pod herbem. Następnie zapisz do GIF-a. Przy eksporcie odznacz Obszar maski i Dopełnienie maski. Ok i gotowe. W załączniku Twój herb wrzucony na czarne tło.

herb.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 1074 raz(y) 241.59 KB

mw71 
Początkujący

Wysłany: 25 Lipiec 2008, 10:16   

rosa, thx. Wreszcie konkret. Będę wiedział na przyszłość jak sobie z tym radzić, bo do tej pory to robiłem tą przezroczystość w Photoshopie. Tu jest to proste jak sipa, a Corel o tym nie pomyślał. Dzięki

slady 
Początkujący

Wysłany: 21 Wrzesień 2008, 10:06   

Mógłby ktoś to odpisać krok po kroku, ponieważ zrobiłęm jak jets opisane ale nie zawsze mi to wychodzi. Czekam bede wdzieczny.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 21 Wrzesień 2008, 10:55   

wklejam z pomocy do prog.
i zachecam do zagladania tam mozna wszystko w punktach przeczytac.

Aby zapisać obrazek GIF z przezroczystym tłem
1Kliknij kolejno Plik / Zapisz jako.
2Wpisz nazwę pliku w polu Nazwa pliku.
3Wybierz folder, w którym chcesz zapisać obrazek.
4Wybierz format pliku GIF z listy Zapisz jako typ.
5Kliknij przycisk Zapisz.
6W oknie dialogowym Przekształć w obrazek z paletą dostosuj paletę kolorów i ustawienia.
7Aby uzyskać najlepsze rezultaty, wybierz pozycję Brak z listy Symulacja kolorów i pozycję Do publikacji w Internecie z listy Paleta.

Kliknij przycisk OK.
W oknie dialogowym Eksport do formatu GIF włącz jedną z następujących opcji:
Kolor obrazka - powoduje, że kolor wybrany z palety kolorów staje się przezroczysty
Obszar maski - powoduje, że obszar chroniony obrazka staje się przezroczysty
Aby obszar do edycji obrazka był przezroczysty, kliknij pole wyboru Dopełnienie maski.

marekluter 
Początkujący

Wysłany: 25 Listopad 2008, 10:22   

No za nic mi to nie wychodzi, muszę coś źle robić albo nie da się tego zrobić tak jak bym chciał.
Mam np logo firmy wycięte i zapisane bez tła jako obiekt w Corel Photo-Paint (ale obiekt jest w 8 małych kwadracikach ułożonych w prostokąt). Chciałbym zapisać na dysku jako obraz bez tła gdy jak zrobię kopiuj na tym pliku i wklej do jakiegoś zdjęcia to wklei się samo logo (kształt loga bez białego tła). To jest możliwe?

Sorki za takie tłumaczenie jak dla dziecka ale chcę żeby była jasność o co mi chodzi. ;-)

Dodam jeszcze, że obracając się z tym obiektem w obrębie Corela nie stanowi to problemu chodzi o to by go wkleić w inny program np windosowski paint lub jakiś inny. Tak, żeby przeglądarka zdjęć widziała go jako kształt inny niż prostokątny.
Ale marudze :mrgreen:

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 25 Listopad 2008, 12:39   

Pytanie jest zbyt ogolne bo mamy do dyspozycji wiele formatow i wiele programow wiec trzeba by tak przygotowac plik aby ta przezroczystosc byla widziana przez wszystkie mozliwe programy a to jest nie wykonalne bo nie wszystkie programy obsuguja te opcje, czesc widzi przezroczystosc w pliku gif, inne png, jeszcze inne psd, cpt a czesc nie bedzie obsugiwac tego.
Nawet wyspecjalizowane programy do skladu takie jak PM 6.5 czy Kombi obsluguja tylko sciezki odcinania (choc prace ponoc juz trwaja aby te mozliwosci rozszezyc dot. Kombi)...rowniez nie jest chyba najlepszym rozwiazaniem scalanie pliku w programie duzo mniej zaawansowanym niz Photo Paint...gdzie funkcje sa okrojone i przezroczystosc moze byc nie obslugiwana.
pozdr.

marekluter 
Początkujący

Wysłany: 25 Listopad 2008, 13:49   

Szkoda :-/ Zainteresowałem się tematem jak nakładałem takie logo na zdjęcie do programu co wypala obrazki na CD (nero). Zdjęcie musiałem w tym programie porozciągać odpowiednio by dopasować do rozmiaru płyty i na te zdjęcie nałożyć te właśnie logo. W corelu nie mogłem "nałożyć" bo jak bym porozciągał potem w nero to logo by wyszło zdeformowane. Stąd moje pytanie, a i przydałoby się z czasem do czego innego.
Trudno. Dzięki i pozdrawiam!

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 25 Listopad 2008, 15:09   

A nie mozna zrobic tak:
w Photo Paint przygotowac tlo w rozmiarach takich jak plyta cd na to nalozyc grafike z przezroczystym tlem zapisac wszystko jako jpg, tif czy co tam przyjmuje ten program i taka gotowa grafike dopasowana wczesniej do rozmiaru plyty uzyc.
albo zrobic to w calosci w corelu taka okladke na cd.
pozdr.

marekluter 
Początkujący

Wysłany: 25 Listopad 2008, 15:34   

No i właśnie tak tez zrobiłem. Tylko wszystko to było "na oko" a tak bym mógł to zrobić bardziej dokładnie. No ale jak sie nie da to się nie da. Chyba żebym zrobił jakiś kontur płyty w photo paincie i na tym wszystko dopasował ale nad konturem cd bym musiał posiedzieć ;-) ... nieważne, zrobiłem jak zrobiłem szkoda tylko że to sie tak nie da jak myślałem, bo mogło by się jeszcze przydać kiedyś.

hoodedman 
Początkujący

Wysłany: 4 Grudzień 2008, 14:29   

mam problem z przeniesieniem obiektu ktory jest wyodrebniony od tla (w photopaint) do corelDRAW.
W photopaincie ladnie mi sie przesuwa sam obiekt, zrobilem przezroczystosc tla ale jak daje ctr+c i w corelDRAW ctr+v to wkleja ja sie ten obekt ale z białym tłem.

Uzywam Corela 9.0 jak to jest instotne. Prosze o pomoc bo juz nie wiem co zrobic.

Rosa 
Fachowiec
mało gramotny !

Pomogła: 19 razy
Wysłany: 4 Grudzień 2008, 15:02   

Zapisz ten obrazek, a w Draw skorzystaj z polecenia Plik-> Importuj.

hoodedman 
Początkujący

Wysłany: 4 Grudzień 2008, 15:44   

ok zadzialalo - bardzo dziekuje za pomoc.

greg87g 
Praktyk

Wysłany: 10 Grudzień 2008, 22:49   

no, jesli chodzi o przezroczystosc w draw i pp to oba programy wlasciwie sa przystosowane zeby czlowieka wkurzyc poniewaz nie widze innego tlumaczenia przy tych problemach. jakos photoshop nie robi nawet najmniejszych, nawet minimalnych problemow z przezroczystoscia a corel postanowil ze bedzie i koniec.

ja wiem ze teraz pewno sobie milion z was pomysli ze da sie, tylko trzeba umiec. otoz mowie wam, ze czasem sie da, a czasem sie nie da. doslownie tak jak opisane na gorze, czasem przed jakimkolwiek okienkiem dialogowym z opcjami wyskakuje informacja ze obiekt zostanie zcalony i kiszka, dalej juz najmniejszej wzmianki o tle, przezroczystosci czy o masce nie ma.
i prosze mi wierzyc ze sobie tego nie wymyslilem (tak, nie proboje tego eksportowac do jpg), wiem, ze istnieje jakas zaleznosc w trybie koloru (ktory trzeba ustawic przed eksportem, bo po co mialby nas program pytac jakiego trybu przy eksporcie uzyc albo informowac ze ma to znaczenie - pp) ale niestety nie wiem jaka to zaleznosc bo jak powiedzialem, logiki zadnej w tym nie znalazlem.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 11 Grudzień 2008, 09:16   

Jesli chodzi o przezroczystosc to w formatach cpt, psd jest b. dobrze obslugiwana dzieki temu wymiana plikow miedzy draw a pp dziala ok. Dziala tez np z innymi prog. ktore obsluguja psd.
Co do gifa to dziala to podobnie jak przy robieniu przezroczystosci na filmie - kluczowanie kolorem, wybiera sie kolor ktory ma byc przezroczysty. zreszta juz o tym byla rozmowa kiedys...
Format png 8 obsluguje przezroczystosc podobnie jak gif
Format png 24 juz moze przeniesc maske przezroczystosci ktora ma 256 stopni przezroczystosci - stopniowe zanikanie.
Mozna to sprawdzic np: plik/optymalizator plikow dla internetu/ png24 zaawansowane i tu wybrac obszar maski.
pzdr.

greg87g 
Praktyk

Wysłany: 11 Grudzień 2008, 11:29   

tak masz racje wawel. byla juz o tym mowa.
i byl dokladnie ten sam tekst
"-zaznacz kolor ktory ma byc przezroczysty"
"-ale tu nie ma takiej opcji"
"- u mnie jest wiec masz cos zle"
tylko ze problem wlasnie polega na tym "co jest zle" bo przeciez gdyby byla opcja do wybrania przezroczystosci to raczej by to czlowiek zrobil a nie pisal niepotrzebny post na forum.
nie wiem skad to takie wielkie poruszenie jesli chodzi o formad psd, przeciez to tylko dokument programu photoshop i nie wiem dlaczego to traktowac na rowni z gifem albo pngiem. psd jest totalnie nieprzydatny i umieszczanie grafiki gdziekolwiek w tym formacie (tak samo jak cpt, cdr) jest totalnie bezsensowne, zeby nie powiedziec debilne. nie kazdy uzywa tych programow a mozna zamiast tego uzywac uniwersalnych formatow jak svg png pdf itp.

(wiem, do formatu "itp." tez sie nie da)

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 11 Grudzień 2008, 13:34   

a zakladke zaawansowane otwierales?
Co do formatow i ich uzytecznosci to format psd jest podstawowym formatem graficznym w ktorym zapiszesz dane ktore zostana zgubione jesli uzyjesz np gifa. Natomiast osobna sprawa sa formaty na www...i zapewne dlatego tu mowa jest o gif, png.
pozdr.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 12 Grudzień 2008, 01:10   

Polecam PNG bo w GIFie jakość robi się bardzo zła.

Odpowiedz do tematu