Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy sie da...?
Autor Wiadomość
Bunch 
Ekspert

Wysłany: 25 Wrzesień 2008, 02:32   Czy sie da...?

Czy da się zastosowac dany efekt do innego obiektu?

Chodzi mi, ze np. ustawiam przeźroczystość obrazka (od normalnego, ktory robi sie coraz bardziej przezroczysty) i chciałbym aby identyczny efekt miał też inny obrazek. Czy da sie tak zrobić? jakoś szybko, bez zapisywania pod włąsną anzwą i ustawianiu tego u kolejnego elementu.

xxlukaszxx
[Usunięty]

Wysłany: 25 Wrzesień 2008, 08:46   

Znów muszę napisać, że nie wiem czy do końca o to Ci chodzi, ale chyba mówisz o przetwarzaniu wsadowym. W takim razie da się. Robisz to tak:
1. Wczytujesz jakiś plik do Corela
2. Jeśli nie masz włączonego okna dokowanego rejestratora to włączasz je: Okna -> Okna dokowane -> Rejestrator
3. Klikasz przycisk Zarejestruj (Czerwona kropka) i od tej pory wszystkie czynności wykonywane w Corelu są zapisywane.
4. Po zakończeniu edycji wyłączasz rejestrację i zapisujesz ją sobie.
5. Otwierasz Plik -> Przetwarzanie wsadowe, następnie klikasz Dodaj plik i wybierasz jeden lub więcej.
6. Później Dodaj skrypt i wybierasz ten swój.
7. W opcjach wybierasz co ma nastąpić po zakończeniu (ja zawsze biorę Zapisz w innym folderze, ale to zależy co chcesz zrobić)
8. Na koniec klikasz Odtwórz i patrzysz jak Corel stosuje Twoją edycję do każdego pliku.

Bardzo przydatne narzędzie do zmniejszania rozdzielczość, czy tez dodawania ramek i praw autorskich.
Nie wiem czy u wszystkich tak jest, ale u mnie raczej nie da się nic robić na komputerze dopóki edycja się nie skończy...

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 29 Wrzesień 2008, 01:50   

Dziękuję.

Ale te operacje tyczą się wczytanego pliku tylko, bo mi chodzi o to czy np mogę porobić jakieś zmiany na jednym z obiektów i potem w wprowadzone zmiany wstawić na inny obiekt, pracując cały czas w tym samym oknie?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 29 Wrzesień 2008, 08:09   

Czesc efektow mozna powtarzac, efekty/powtorz i tu konkretny efekt do wyboru.
przezroczystosc mozna tez ustawiac wczytujac zapisana maske i uzyc jej jako kanal maskujacy...a jesli pracuje sie w tym samym dokumencie to mozna na kolejnej warstwie (obiekcie) pracowac z nowym elementem a przezroczystosc ustawiac na palecie kanalow.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 2 Październik 2008, 23:11   

xxlukaszxx napisał/a:
Nie wiem czy u wszystkich tak jest, ale u mnie raczej nie da się nic robić na komputerze dopóki edycja się nie skończy.

U mnie mozna robić co się chce. Może to wynika z parametrów komputera?
Bo ja mam: Core 2 Quad 6600 4x2.4GhZ, 4096MB RAM i nawet nie ścina.

xxlukaszxx
[Usunięty]

Wysłany: 3 Październik 2008, 22:32   

Komputer mam całkiem dobry, problem w tym, że w momencie rozpoczęcia edycji kolejnego pliku, Corel sam się przywraca do pełnego ekranu :-P

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 4 Październik 2008, 19:33   

To ja mam coś takiego, ze po zapisaniu "filmu" - pliku GIF, okno mi ucieka w górę jakoś dziwacznie. Okienko z programem Corel, coś w ten deseń?

Odpowiedz do tematu