Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
X3 - Poblem z czcionkami
Autor Wiadomość
jasiek997 
Bywalec

Wysłany: 19 Listopad 2008, 15:19   X3 - Poblem z czcionkami

Witam

Ostatnio mój corel coś szaleje...

Mam napisane coś inną czcionką niż czcionka Arial. Przy ponownej edycji corel sam zmienia czcionkę na ARIAL mimo tego że tekst jest napisany inną czcionką.

Czyli w skrócie Mam tekst którego połowa jest czcionką jaką chce żeby była a druga połowa (po edycji) jest napisana juz ARIALEM.

Proszę o pomoc

jasiek997 
Bywalec

Wysłany: 20 Listopad 2008, 07:36   

Nikt nie wie jak poradzić sobie z tym problemem ?

Reinstalacja Corela też nie pomogła :/

Jest to dla mnie bardzo irytujące... Proszę o pomoc

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 20 Listopad 2008, 08:44   

Nie mam x3 wiec ciezko cos radzic...ale sprawdz style tekstu, moze one cos mieszaja, moze masz tam cos ustawione nie tak, albo tekst ma tez nalozony styl z jakiegos innego programu, moze wlasnie masz przypisany styl z fontem Arial?
pozdr.

greg87g 
Praktyk

Wysłany: 21 Listopad 2008, 13:05   

u mnie jak sie pojawia podobny problem to odklikam ten tekst, zaznaczam go jako całość (wskaznikiem, nie kursorem do edycji) i zmieniam czcionke na jakas zupelnie inna, a dopiero potem na te odpowiednią.

czyli np. chcesz miec pisane czcionka mistral ale wywala ci arial. wiec zmienasz wszystko na times a dopiero potem na mistral.

sprawdz czy ten "dobry" tekst nie jest w krzywych a czcionka jest dalej zainstalowana w systemie.

monijd
Początkujący

Wysłany: 17 Styczeń 2009, 15:23   

Aktualnie mam ten sam problem - gdy dopisuję wstawia Arial, nawet jeśli daną literkę/cyferkę zaznaczę i nadpiszę.
Jak to zmienić????
Już ustawiłam, że domyślna czcionka to ta pożądana przeze mnie, niestety NIE pomogło.
HELP!

drozd 
Znawca

Wysłany: 22 Marzec 2011, 11:01   

Opcje - dostosowywanie - tekst. Tam ustawia się m.in. domyślną czcionkę, wielkość (style itp.) tekstu akapitowego i ozdobnego. Z tego co kojarzę problem dotyczy tylko przypadków dopisywania czegoś w tekstach ozdobnych (w akapitówkach nie powinno być żadnych niespodzianek: dajesz edycję, dopisujesz coś i po sprawie, corel dostosuje czcionkę do stylu txt akapitowego, w którym pisałeś). Jedyna rada.... po edycji tekstu ozdobnego (dopisaniu czegoś w treści tekstu) kliknij wskaźnikiem na cały tekst i ustaw mu czcionkę. Trwa to dwie sekundy...

chezare 

Wysłany: 22 Marzec 2011, 11:41   

A nie dzieje się tak w momencie próby wpisania charakterystycznego dla polskiego języka znaku (ąę...) fontem, w którym tego znaku nie ma?

maroQ 
Doradca

Wysłany: 23 Marzec 2011, 20:38   z tematu: głupiejąca czcionka

Cytat:
Czyli w skrócie Mam tekst którego połowa jest czcionką jaką chce żeby była a druga połowa (po edycji) jest napisana juz ARIALEM.

Nie wiem czy to pomoże ale zerknij na podobny temat: L I N K.
Tam znajdziesz opis czemu program automatycznie zamienia czcionkę na inną. Jest tam również ekstremalnie proste makro do zmiany zaznaczonego tekstu. Ponieważ jest ekstremalnie proste więc nie jest specjalnie przyjemne w obsłudze.
Przydatne tylko jeśli masz zamienić tekst na inny inaczej może trochę wnerwiać.
Bez użycia zewnętrznych bibliotek nie da się wprowadzić edytora na miarę tego z Corela, a ja nie piszę się na to by wyjaśniać zdalnie jak zlokalizować stosowne biblioteki, dołączyć je oraz oprogramować UserForm.

Problem występuje tylko dla "szarych" czcionek, więc da się z tym żyć i bez makra też się obejdzie.

chezare 

Wysłany: 24 Marzec 2011, 06:20   

Najpierw drozd nie spojrzał na datę, później ja, a na końcu maroQ dał się wciągnąć w wykopaliska archeologiczne :-)
Jeśli chodzi o mnie to nie żałuję, bo pomysł MaroQ żeby wszystkie teksty pisać dwa razy genialny no i makro, które żadnego związku z tematem nie ma, nic nie robi ale za to za darmo :-)
Nie poluję na czarownice :-) Miłego dnia życzę.

Wojtek Kowalews 
Znawca
ketjow

Wysłany: 24 Marzec 2011, 08:45   

Witaj chezare
Odrobina jadu z rana lepsza jak śmietana.

drozd 
Znawca

Wysłany: 8 Kwiecień 2011, 06:00   

faktycznie - archeo ;-)

chezare 

Wysłany: 8 Kwiecień 2011, 06:36   

Wojtek Kowalews, Szaman mnie nie lubi, to dlaczego ja miałbym go kochać? :-)
Chyba źle robię, wszak przykazanie mówi kochaj bliźniego swego,
a szczególnie ładnego. :-)

Odpowiedz do tematu