Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Rysunek na podstawie linii teoretycznych
Autor Wiadomość
Bartosz Dudziak
Początkujący

Wysłany: 1 Luty 2009, 22:54   Rysunek na podstawie linii teoretycznych

Witam!
Nazywam się Dudziak BArtosz, mam 28 lat. Zainteresowałem się Corelem głównie ze względu na modelarstwo okrętowe i potrzebę dokumentowania oraz planowania kolejnych kroków w trakcie budowy modeli. Niestety z racji mojej nikłej wiedzy, ale wielkiej chęci do nauki zmuszony jestem szukać i prosić o pomoc. Mam nadzieję że znajdą ją na tym forum, które na pierwszy i drugi rzut oka wydaje się bardzo profesjonalne a jednak przystępne dla zwykłego usera.
Posiadam skany linii teoretycznych modelu statku. Na ich podstawie chciałbym wyrysować wręgi na potrzeby modelarskie. Najłatwiej chyba aby dać to jako tło i na tym obrysowywać. Aczkolwiek jeżeli ktoś zna jakieś szybkie i bezbolesne metody jak to zrobić chętnie się z nimi zapoznam. Dodatkowo mam jeszcze jedno pytanie - posiadam skany planów modelarskich (czyli własnie wręgi itd) i chciałbym jakoś je sobie wygodnie powiekszać lub poniejszać w zależności od skali. Czy da się jakoś to zrobić, tak aby rysunek był czytelny a linie miały jedną grubość?
Za wszelką pomoc od razu dziekuję serdecznie i przepraszam za ewentualne błędne umieszczenie tematu, ale w dziedzinie Corela jestem golas, a wydaje mi się że da się tego typu operacje zrobić w Corelu o wiele szybciej niż na przykład w Cadzie (o którym co prawda jakieś pojęcie mam i do tej pory działałem). Poza tym mam zamiar używać tych rysunków do dalszego dokumentowania moich prac.
Pozdrawiam serdecznie
Dudziak Bartosz

JarekDRAW 

Wysłany: 2 Luty 2009, 07:53   

Witam, pierwsza sprawa to zamieszczaj zawsze jakiś rysunek żeby było dokładnie wiadomo o co chodzi. W Twoim przypadku najlepiej będzie zanim się nie wprawisz rysowanie na podstawie rysunku.
Import zdjęcia do Corela prawy klik w rysunek i stosujesz blokuj.
Rysowanie oczywiście za pomocą narzędzia krzywe beziera , po narysowaniu linii dajesz F12 i tam zaznaczasz skaluj z obrazkiem.
Co do powiększania skanów bez straty na jakości to marnie to widzę.
To tyle ode mnie, przedstaw rysunki które masz do wykonania.

Pozdrawiam

roland 

Wersja CorelDRAW: X6
Wysłany: 2 Luty 2009, 08:45   

JarekDRAW napisał/a:
Witam, pierwsza sprawa...
Import zdjęcia do Corela prawy klik w rysunek i stosujesz blokuj.Pozdrawiam

Ja stosuję inną metodę. Mianowicie zdjęcie, czy skan wstawiam na osobną warstwę. Bardzo łatwo wtedy włączyć/wyłączyć jej widoczność, co przydaje się przy ocenie jakości narysowanego wektora.

Wojtek Kowalews 
Znawca
ketjow

Wysłany: 2 Luty 2009, 09:46   

Do rysunku technicznego polecam Corela Designera. Wersja X4 posiada zbliżone do Cada możliwości włącznie z rysowaniem figur, czy ich poprawy na podstawie współrzędnych punktu x,y czy też kąta. Polecam też rysowanie rysunków używając warstw i blokując podkład.

Bartosz Dudziak
Początkujący

Wysłany: 2 Luty 2009, 11:14   

Przedstawiam zatem zdjęcia coby zobrazować co i jak.
Każdą fotkę opisałem, podając mniej więcej o co mi chodzi. Zdaję sobie sprawę że ze skalowaniem skanów mogą być problemy, dlatego też chcę sobie je wyrysować w Corelu, aby dowolnie sobie na nich działać. Czy wersja Corela ma znaczenie?

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za tak szybki odzew!
Dudziak Bartosz

plan3.JPG
Taki efekt chcę uzyskać - wyrysowane wręgi które będę mógł dowolnie skalować - zmniejszać, zwiększać, wymiarować.
Pobierz Plik ściągnięto 421 raz(y) 41.71 KB

plan2.JPG
Z tego rysunku planowałbym wyrysować stewy dziobową i rufową oraz stępkę.
Pobierz Plik ściągnięto 368 raz(y) 74.8 KB

plan1.JPG
To podstawa do wyrysowania wręg i pokładów.
Pobierz Plik ściągnięto 375 raz(y) 51.67 KB

JarekDRAW 

Wysłany: 2 Luty 2009, 11:51   

Tak, corel ze spokojem sobie z tym poradzi, rób tak jak już wyżej napisałem ja i Roland.Te rysunki to są podstawy Corel,czyli rysowanie bezierem. Bez tej umiejętności nie ma pracy w Corelu, więc nabierzesz nie złej wprawy jak skończysz te rysunki
Nie bardzo rozumiem z tym skalowaniemTUTAJ jest co nie co na podobny problem, o ile dobrze zrozumiałem z tym skalowaniem.

Pozdrawiam

Bartosz Dudziak
Początkujący

Wysłany: 2 Luty 2009, 12:43   

Dziekuję uprzejmie za porady. Nie ukrywam że w Corelu jestem golas, mam jednak nadzieję że z Waszą pomocą jak i z moimi chęciami uda się coś wykrzesać. Tym bardziej, że nie jest to czynność jednorazowa, a umiejętność która w tym przypadku zostanie na długo dłużej.
Bartosz Dudziak

Stawe 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X5, X6
Wysłany: 16 Luty 2009, 10:12   

Rysowane linie będą miały jednakową grubość niezależnie od powiększenia. To jest właśnie zaleta rysunków wektorowych. Oczywiście można ustawić rysowanie tak aby linie zwiększały swoją grubość w zależności od powiększenia. Chyba jednak w tym wypadku nie o to chodzi i ja bym tej opcji nie stosował. Najczęściej używam do takich rzeczy grubość linii włosową (hairline). A tak przy okazji - obrazki wzorcowe lekko bym skorygował np. w Corel PhotoPaint - powinny mieć nieco większy kontrast.

Odpowiedz do tematu