Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Cień.
Autor Wiadomość
Bunch 
Ekspert

Wysłany: 6 Luty 2009, 19:18   Cień.

Jak mogę pobrac próbkę koloru gdy operuje na cieniu? Chce by cień przybrał jakiś dany kolor, ale nie wiem jak próbkę wydobyć będąc w tym menu.

grafikak 
Początkujący
grafikak

Wysłany: 9 Luty 2009, 19:02   

Tam, gdzie cieniowi nadajesz kolor, wybierz "inny" i zdefiniuj go ze składowych, które znajdziesz na dole ekranu po prawej jeśli użyjesz pipety do "pobrania próbki". Musisz jednak opuścić cień i później do niego wrócić.

Pozdrawiam
KAś

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 9 Luty 2009, 19:14   

"(...) wybierz "inny" i zdefiniuj go ze składowych, które znajdziesz na dole ekranu po prawej jeśli użyjesz pipety do "pobrania próbki"."

O czym mówisz? Będąc już w menu cienia nie mogę wybrać pipety ze standardowego dokowanego menu.
A własnie mi chodzi o to, JAK UŻYĆ WTEDY PIPETY?

Po co mam coś definiować, skoro chce kliknąć na danym obszarze pipetą i zaadaptowac kolor do wypełnienia cienia, ale jak to zrobić? Twój opis jest jakiś dziwny, albo brakuje w nim paru przecinków - bo nie rozumiem. I nie ma czegoś takiego.
Ostatnio zmieniony przez Bunch 9 Luty 2009, 20:11, w całości zmieniany 1 raz  

grafikak 
Początkujący
grafikak

Wysłany: 9 Luty 2009, 19:25   

Wybierasz narzędzie no i najlepiej na powiększeniu lewym klik w odpowiedni kolor i Ci się pokazuje na dole ekranu. a jeśli nie, to jak masz wybrane narzędzie "pipeta", to na górze, nad pipetą musisz zaznaczyć, że ma próbkować kolor, a nie atrybuty obiektu i wtedy już przy lewym klik, powinno pokazywać składowe

KAś

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 9 Luty 2009, 20:23   

O czym ty piszesz? Na pewno trafiłaś do właściwego działu?

(ja jedyne co mogę to najpierw wybrac pipeta kolor, a potem nałożyć cień i zaadaptowac dany kolor wybrany pipeta do koloru cienia. Ale jak zrobić by z tego menu Cienia wybrać jakiś dowolny kolor z apomoca pipety czy czegokolwiek innego)

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 9 Luty 2009, 21:51   

Kolory przy wybranym narzedziu cien mozna zmieniac albo przez klikniecie na koncu tej strzalki wyznaczajacej cien (w kolorowy kwadrat) lub z gornego menu, tam jest tez taki kwadrat z kolorem (kolor cienia) To odp. na pytanie

"Ale jak zrobić by z tego menu Cienia wybrać jakiś dowolny kolor ............czy czegokolwiek innego"

Jesli pamietamy skladowe koloru wczesniej kliknietego pipeta to mozna je w ten sposob przypisac do cienia.

Mozna tez klinac pipeta na ten kolor ktory ma byc kolorem cienia, nastepnie 2 razy szybko na ten kwadrat koloru - pierwszego planu (lewy dolny rog - pierwszy kwadrat z kolorem) Otworzy sie okienko i w nim na dole naciskamy dodaj kolor do palety.
Kolor pojawia sie w tym dlugim pasku z kolorami po prawej.
Kolejna czynnoscia jest wybranie narzedzia cien i po jego wyciagnieciu bez wychodzenia z tego narzedzia klikamy prawym lawiszem myszy na ten nowo dodany kolor na palecie z prawej.
pozdr.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 9 Luty 2009, 22:13   

No ale te czynności to potrafię wykonać. Zatem wnioskuję, iż się tego zrobić NIE DA.
Szkoda, że twórcy programu się o to nie pokusili, bo po co robić takie czasochłonne kombinacje?

A jak usunąć ten kolor uprzednio dodany do palety?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 9 Luty 2009, 22:44   

aby go wykasowac trzeba sie dostac do
edytora palet np tak: okno/palety kolorow/edytor palet/ i w tym okienku trzeba zaznaczyc kolor do usuniecia i z prawej wybrac usun kolor

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 19 Luty 2009, 13:13   

Niestety nie działa. Dodałem kolor pomarańćzowy, aby cień na logo był taki sam jak otoczka. Ustawiłem, dodałem do palety na samym dole się pojawił - jak widzisz - w prawym dolnym rogu na palecie. Wchdoze w to okno, co mówisz - usuwam pomarańćzowy (na obrazku już go nie ma), ale na palecie nadal widnieje. O co chodzi?

Schowek02.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 356 raz(y) 72.78 KB

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 19 Luty 2009, 15:00   

a jestes pewien ze to ta sama paleta kolorow i ze z wlasciwej kasujesz kolor ? wyglada mi na to ze otworzona jest paleta o innej nazwie i innej ilosci kolorow.
na tym screnie ta paleta jest nazwana paleta kolorow niestandardowych a ta dluga to taka jakby ktoras z tych typowych. no i ilosc kolorow jest inna.
pozdr

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 19 Luty 2009, 16:47   

Nie, musiałem z DOMYŚLNEJ usunąć, dziwne...

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 19 Luty 2009, 17:36   

czyli udalo sie ost.?
bo ta paleta z prawej (pasek) to wlasnie tak troche wyglada na domyslna....
tam gdzie zapisales to tam trzeba wykasowac.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 19 Luty 2009, 19:44   

Tak, udało się. A mogę wybierać do jakiej palety dodaję?

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 19 Luty 2009, 19:45   

Tak, udało się. A mogę wybierać do jakiej palety dodaję?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 19 Luty 2009, 20:46   

Tak mozna wybrac trzeba otworzyc te alternatywna palete i potem ja wybrac(tam gdzie ta domyslna - tylko wybrac czarna strzalke rozwina sie nazwy otwartych palet) i nacisnac dodaj do palety, mozna miec otwartych kilka palet i tez jest mozliwosc wyboru tej konkretnej.
pozdr.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 25 Luty 2009, 05:47   

A teraz w wypełnianiu przybyło mi sporo jakiś dziwnych, niepotrzebnych koloró, jak je usunąć?

wt.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 352 raz(y) 22.92 KB

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 25 Luty 2009, 10:39   

Kolory kasujemy z konkretnej palety. Nie wiem w czym problem, chyba ze o co inneego pytasz. Np o te dodatkowe kolory w wypelnieniu tonalnym na tej lini symulujacej sklad kolorow budujacych gradient.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 26 Luty 2009, 01:39   

Tak o te dodatkowe. Nie wiem jak mam to opisać... Może tak:
Zazwyczaj jak chodziło o wybór koloru z obojętnie jakiego Menu pamiętam, że miałęm standardowe kolory a teraz jest ich więcej, do tego jakieś pomieszane. Jak przywrócić domyślny zakres wyświetlanych wszędzie kolorów z palety?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 26 Luty 2009, 09:43   

Moze wlasnie jak nacisniesz inne w tym okienku z tego screena i wybierzesz palete np:
domyslna CMYK to bedzie ta wlasciwa tzn ta otwarta w oknie po prawej. Nie wiem jakie palety masz pootwierane.
Mozna tez stworzyc swoja nowa palete na bazie jakiejs domyslnej i na niej pracowac dodajac nowe kolory a w razie potrzeby otworzyc te domyslna (programu) co powoduje przywrocenie tej palety bez kolorow nadmiarowych.

Uzycie skrotu ctrl F5 powoduje otwarcie przegladarki palet kolorow tam mozesz sprawdzic jakie masz palety i jak wygladaja. Bo moze byc wlasnie tak ze w roznych miejscach wchodzisz do innych palet. I dlatego jest to zamieszanie.
Dobrze jest czesto czyscic palety z tych kolorow nadmiarowych lub pracowac na wlasnych paletach.
Ciekawym rozwiazaniem jest tworzenie palety z otwartego dokumentu np zdjecia.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 26 Luty 2009, 23:05   

Okej, a jaka jest różnica między CMYK a RGB poza teoretyczną, przecież każda opiera się na trzech kolorach Red Blue Green. Czym jest CMYK? Z definicji nie wiele dla mnie wynika.
Wiem, że to nie jest właściwy temat, ale przy okazji.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 27 Luty 2009, 09:01   

o rgb i cmyk napisano wiele np tu:
http://www.dtp.pl/warszta...p?id=21&id_k=20

http://forum.purepc.pl/lo...hp?t144923.html

Odpowiedz do tematu