|
Problem z otwarciem plików cdr (wersja8.0) w corelDraw X3 |
| Autor |
Wiadomość |
marekcorel
Początkujący

|
Wysłany: 22 Styczeń 2008, 18:48 Problem z otwarciem plików cdr (wersja8.0) w corelDraw X3
|
|
|
Cześć. Czy ktoś mógłby mi pomóc i podpowiedzieć co mam zrobić ponieważ corelDRAW X3 (wersja 13) nie chce otwierać niektórych plików zapisanych w wersji 8.0
Zainstalowałem CorelDRAW Graphics Suite X3 i zobaczyłem ze nie otwiera mi plików zapisanych w wersji corelDRAW8.0. Po kwiknięciu na plik cdr (8.0) otwiera się CorelDRWA X3 (wersja13 ) i wyskakuje komunikat:
| Cytat: | | Błąd Odczytywanie pliku c:\(tu jest ścieżka dostępu i nazwa pliku).cdr |
Sprawdziłem na innym komputerze gdzie jest corelDraw8.0 i tam otwiera ten plik. Zainstalowałem na innym komputerze z win XP i to samo – tych samych plików nie chce otworzyć co na pierwszym komputerze.
Posiadam system WIN XP PRO, AMD 5000+ 2.61GHz, 2GB RAM, Kaspersky internet Security 7.0
Proszę o pomoc bo już walczę parę dni z tym problemem. Doinastalowałem uaktualnienia corela SP1 i SP2 ale nadal jest ten sam problem. |
|
|
|
 |
miro88
Doradca

Pomógł: 5 razy Dołączył: 10 Mar 2007 Posty: 119 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 22 Styczeń 2008, 22:04
|
|
|
| Można przepisać plik do wyższej wersji i wtedy próbować otworzyć... |
|
|
|
 |
marekcorel
Początkujący

|
Wysłany: 23 Styczeń 2008, 08:36
|
|
|
| miro88 - hmmm - ale jak przepisać ???. Mam setki plików i chciałbym mięć tylko jeden program zainstalowany X3 zwłaszcza, że nie wiem kiedy jakiego pliku będę używał. |
|
|
|
 |
kreart
Fachowiec

Pomógł: 11 razy Dołączył: 06 Paź 2006 Posty: 261 Skąd: zza ekranka
|
Wysłany: 23 Styczeń 2008, 08:41
|
|
|
i nie otworzysz chyba.
zaimportuj - problem się skończy |
|
|
|
 |
marekcorel
Początkujący

|
Wysłany: 23 Styczeń 2008, 09:42
|
|
|
Zaimportować – otwieram nowy dokument w corelDraw X3 (wersja 13). Klikam plik – importuj (lub Ctrl + I) wybieram odpowiedni plik i wyskakuje komunikat:
| Cytat: | | Błąd Odczytywanie pliku c:\(tu jest ścieżka dostępu i nazwa pliku).cdr |
po naciśnięciu OK. wyskakuje kolejny komunikat z nagłówkiem Błąd Importu:
| Cytat: | | Nie można importować pustego dokumentu |
Czy cos źle robię? Sprawdziłem na 2 komputerze gdzie zainstalowałem X3 to samo |
|
|
|
 |
kreart
Fachowiec

Pomógł: 11 razy Dołączył: 06 Paź 2006 Posty: 261 Skąd: zza ekranka
|
Wysłany: 23 Styczeń 2008, 09:56
|
|
|
to co piszesz wygląda jakby pliki były uszkodzone po prostu - w niższej wersji się otwierały?
kiedyś miałem taki problem jak próbowałem bezpośrednio z cd otwierać - po przegraniu na dysk problem znikł. Ale to było dawno i nieprawda, wtedy jeszcze wszyscy po jagody na drabinę wchodzili... od tej pory urosłem troszkę i jagód nie widzę...
jeśli pliki są uszkodzone to raczej masz po zawodach |
|
|
|
 |
lukol
Początkujący

Wiek: 38 Dołączył: 31 Sty 2008 Posty: 5 Skąd: Nowe Miasto
|
Wysłany: 31 Styczeń 2008, 10:16
|
|