Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Corel Draw X7 - kadrowanie nie usuwa bitmapy na wydruku
Autor Wiadomość
armao
Początkujący

Wersja CorelDRAW: x4
Wysłany: 14 Lipiec 2017, 16:34   Corel Draw X7 - kadrowanie nie usuwa bitmapy na wydruku

Przesiadłem się z Corela X5 na X7 i mam problem, którego nie miałem wcześniej. Otóż po kadrowaniu zdjęcie drukuje się w oryginale - załączam zrzuty ekranu z podglądem druku

2.jpg
podgląd wydruku po kadrowaniu, dalej chce się drukować całość :/
Pobierz Plik ściągnięto 256 raz(y) 348.58 KB

1.jpg
wykadrowane
Pobierz Plik ściągnięto 242 raz(y) 249.43 KB

0.jpg
przed kadrowaniem
Pobierz Plik ściągnięto 250 raz(y) 324.93 KB

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 14 Lipiec 2017, 16:57   

Zrób to inaczej.
Narysuj prostokąt odpowiadający kadrowi zdjęcia ,ustaw i zaznacz jako część wspólna .Usuń wszystko poza uzyskanym kadrem i drukuj.

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 14 Lipiec 2017, 17:07   

Żeby było jasne, czy mówiąc "kadrowanie" masz na myśli to: , czy to ? Pierwsze to Kadrowanie z paska Narzędzi,a drugie to Szybkie Kadrowanie. Jeśli używasz Kadrowania, to może spróbuj z Szybkim Kadrowaniem (rysujesz prostokąt o docelowym rozmiarze kadru, zaznaczasz obrazek, klikasz Menu > Efekty > Szybkie Kadrowanie > Umieść w Ramce... i wskazujesz prostokąt).

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 14 Lipiec 2017, 17:13   

Czyli to samo rozwiązanie, tylko innym sposobem.

armao
Początkujący

Wersja CorelDRAW: x4
Wysłany: 14 Lipiec 2017, 17:17   

Shame napisał/a:
Żeby było jasne, czy mówiąc "kadrowanie" masz na myśli to: Obrazek, czy to Obrazek? Pierwsze to Kadrowanie z paska Narzędzi,a drugie to Szybkie Kadrowanie. Jeśli używasz Kadrowania, to może spróbuj z Szybkim Kadrowaniem (rysujesz prostokąt o docelowym rozmiarze kadru, zaznaczasz obrazek, klikasz Menu > Efekty > Szybkie Kadrowanie > Umieść w Ramce... i wskazujesz prostokąt).

Mam na myśli to pierwsze - jest wygodniejsze niż używanie kształtu ponieważ my na szybko klientom kadrujemy jakieś elementy. Np. ktoś przychodzi ze zdjęciami ludzi i mówi: muszę mieć te twarze jak największe na A4. Wcześniej zaznaczałem wokół twarzy rozciągałem równomiernie do szerokości A4 i drukowałem. Teraz najlepiej jak zrobię pdf - PDF wychodzi dobrze... ale to znacznie wydłuża pracę.

Szybkie kadrowanie z menu obiekt działa dobrze, tzn. wydruk jest ok, ale znacznie to wydłuży pracę :/

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 14 Lipiec 2017, 20:25   

armao napisał/a:
znacznie to wydłuży pracę :/

No bez przesady. Różnica dwóch kliknięć to tyle zachodu? Masz kolejkę kilkudziesięciu klientów stojących nad tobą, by 2 sekundy zrobiły różnicę?

Po pierwsze, jeśli potrzebujesz szybko prostokąt o wymiarach A4 to zwyczajnie wystarczy podwójne kliknięcie na narzędzie Prostokąt - zawsze dostaniesz obiekt o wymiarach strony (a domyślnie jest A4, więc to własnie dostaniesz). Szybkie Kadrowanie możesz wyciągnąć sobie na pasek narzędzi (sam tak mam) więc nie trzeba włazić nawet w menu.

Poza tym, sposób restauro również jest szybki, identycznie jak twój. Ty, po użyciu Kadrowania musisz 2xLPM żeby zatwierdzić kadrowanie. Restauro proponuje, byś zamienił narzędzie z tą różnicą, że po oznaczeniu wybierasz z paska opcji Część Wspólna. Wychodzi na to samo.

Odpowiedz do tematu