Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Grayscale do bitmapy - problem z kolorami (X8)
Autor Wiadomość
DUZY
Początkujący

Wysłany: 14 Grudzień 2017, 19:14   Grayscale do bitmapy - problem z kolorami (X8)

Cześć,

Corel X8, win 10.

Mam dużo projektów do druku monochromatycznego. Przed drukiem wiadomo, wszystkie efekty zamieniamy na bitmapę i tu pojawia się problem. Kolor ma inne wartości po zamianie na bitmapę.

Przykład: zróbcie sobie 10 kwadratów, każdy z nich odpowiednio 10% czarnego, 20% czarnego, aż do 100%. Zamieńcie to na bitmapę i próbnikiem sprawdźcie wartości czarnego. Wychodzi co innego. Jak to zrobić, aby po zamianie na bitmapę np. 70% czarnego pozostało 70% czarnego, a nie np. 64%.

Ten sam problem mam przy eksporcie do PDF-a jako grayscale, te kwadraty nawet nie zamienione na bitmapę mają inne wartości czarnego. Tak, wyłączam dot gain.

W załączeniu ustawienia kolorów.

Juz 3h nad tym siedzę i nie mam pomysłu gdzie popełniam błąd?

Zrzut ekranu 2017-12-14 o 19.12.28.png
Pobierz Plik ściągnięto 210 raz(y) 47.19 KB

Zrzut ekranu 2017-12-14 o 19.12.13.png
Pobierz Plik ściągnięto 146 raz(y) 55.05 KB

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 15 Grudzień 2017, 07:47   

DUZY napisał/a:
Przed drukiem wiadomo, wszystkie efekty zamieniamy na bitmapę

No właśnie - nie wiadomo. Ja nie zamieniam. I szczerze mówiąc, nie bardzo widzę sens używania programu do - bądź co bądź - grafiki wektorowej po to, by na końcu zamieniać wszystko na bitmapę. Jakieś chore to jest.

DUZY napisał/a:
Przykład: zróbcie sobie 10 kwadratów [...]

Te kwadraty zamieniasz na jaką bitmapę? W skali szarości czy cmyk? Najlepiej narysuj te 10 kwadratów, zrób kopię niżej i tę kopię zamień na bitmapę. Taki rysunek (wektory + bitmapa) załącz na forum, bo inaczej to jakieś zgadywanie jest. U mnie taka zamiana zgodna co do procenta - przy Twoich ustawieniach.

DUZY napisał/a:
Tak, wyłączam dot gain. [...]

W którym miejscu? Dot gain można... wyłączyć?

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 15 Grudzień 2017, 15:59   

Tak jest... Działa. Zamieniłem kwadraty na bitmapę w trybie CMYK i jak widać, co do procenta ;-) Nawet przełączyłem na moment w widok szkieletowy, żeby było widać, że górne to wektory a dolne to bitmapa.

Przypadek o który piszesz, że 70% zmienia się na 69% czy coś w ten deseń udało mi się mniej więcej uzyskać zamieniając obiekty NAJPIERW na skalę szarości (wtedy kolory nazywają się Szar 227, Szary 58 itp.) a NASTĘPNIE zamieniłem to jeszcze raz, tylko tym razem na CMYK. Wtedy kwadraty zaczęły wskazywać odmienne wartości niż pierwotnie. K100 przeszedł w K92, K90 w K85 itd.. Może właśnie u ciebie następuje taka podwójna konwersja?
Ostatnio zmieniony przez Shame 18 Grudzień 2017, 19:22, w całości zmieniany 1 raz  

DUZY
Początkujący

Wysłany: 18 Grudzień 2017, 17:41   

Do tegraf:
tak, kwadraty zamieniam na grayscale. Dot gain wyłączasz przy eksporcie do PDF-a, w zakładce ustawienia>kolory masz wyprowadź kolory jako: tam wybierasz skara szarości, poniżej masz profil kolorów, który wyłączasz.

Plik w załączeniu.
lewe kwadraty to wektory, środek to cmyk, prawe to skala szarosci.
Te w skali szaroski gdy najedziesz pipetką na np. 90% czarnet to masz szary 38, zamień to na cmyk i wychodzi 85% czarnego.

do Shame:
zamień odrazu na grayscale, to zobaczysz, ze te szarości się rozjeżdżają.

Poprzednio pracowałem na X3, tam wyłączałem przy zamianie na grayscale symulowanie kolorów i nie było tego problemu, tutaj odnoszę wrażenie, ze ta funkcja nie działa.

Do wszystkich.
Pracuje w corelu od wersji 3, nie X3 :) mam stare przyzwyczajenia, oświećcie mnie. Nie ma potrzeby wysyłajac do druku zamiany efektów na bitmapy?
Kiedyś było tak, że jak np. dałaś cień pod txt, to ten cień rasteryzował wszystko podspodem lub wywalał plik na ripie, aby nie marnować sobie czasu i drukarzom od lat zamieniam wszystkei efekty tj. cienie, przeźroczystości i inne nie wektorowe efekty na bitmapy.

Do wszystkich 2.
problem zamiany na skaleszarości nadal nie rozwiązany. Macie jakiś pomysł?

kolory.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 138 raz(y) 41.56 KB

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 18 Grudzień 2017, 18:03   

X8 to za wysokie progi , dla większości forumowiczów.

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 18 Grudzień 2017, 19:49   

DUZY napisał/a:
do Shame:
zamień odrazu na grayscale, to zobaczysz, ze te szarości się rozjeżdżają.

No o tym właśnie pisałem.

Bo Twój problem lezy w tym:

Po kiego zamieniasz w Skalę Szarości? Nie rozumiem tego. Przecież jak drukujesz, a chcesz mieć wartości K0-100 to czemu nie robisz do CMYK? Rasteryzowanie projektu, w którym masz TYLKO obiekty o kolorach od K0 do K100, przy wybraniu CMYK da ci dokładnie oczekiwane wartości.

Nie masz żadnego prawdziwego projektu, który możesz udostępnić?

ROZWIĄZANIE
Znalazłem dla ciebie wyjście, ale nie jest specjalnie szybkie, chyba, że zmajstrujesz z tego jakieś makro czy coś... Ale działa. Otóż twój dowolny kolorowy projekt z mnóstwem efektów zamień na bitmapę CMYK. Następnie edytuj bitmapę w PP. Menu > Obrazek > Przekształć w... > Duotone (8 bitów) > jako kolor wybierz czarny K100 z palety CMYK i zatwierdź. Teoretycznie możesz już teraz drukować, ale nie jestem w 100% pewien, jak to wyjdzie. Dlatego dla pewności mając już tą bitmapę w duotone wbierz jeszcze raz tryb kolorów > CMYK. Zamieni ci procenty (czarny w duotone będzie miał oznaczenie "100%", a jakiś szary np. "60%"), na K o tej wartości (czyli 100% na K100, 60% na K60). Sprawdziłem na kolorowych projektach w które wplotłem obiekty w K od 0 do 100 i przeszedłem powyższą procedurę - dostałem na końcu dokładnie te same wartości.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 18 Grudzień 2017, 20:24   

Skala szarości - to nie to samo, co kanał K w cmyk. Choć przyznaję, życie byłoby prostsze, gdyby tak było.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 19 Grudzień 2017, 13:02   

Spróbuj przed zamianą wyłączyć moduł obsługi kolorów.

kolor.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 163 raz(y) 185.75 KB

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 19 Grudzień 2017, 14:41   

Tak to powinno wyglądać:

DUZY
Początkujący

Wysłany: 19 Grudzień 2017, 15:46   

do Shame:
pomysł dobry, ale przy 600 projektach trochę mozolny.

do Tegraf:
właśnie sam na to wpadłem, co nie zmienia faktu, że rozwiązanie też wymaga gimnastyki. Jak operator zapomni włączyć obsługę kolorów to polecą projekty z kolorami...

Zastanawiam się, czy zamieniać tego na CMYK-a, problem jest taki, że jak dam pracę do drukarni, na ripie i tak trzeba zmienić to na grayscale i problem prawdopodobnie pozostanie (musze to sprawdzić). Jedynie wyjście to wyłączenie modułu obsługi koloru i żaglowanie ustawieniami.

Reasumując odnoszę wrażenie, że przy zamianie wektorów na bitmapę opcja włączania / wyłączania symulowania koloru nie działa. Czy to jest błąd X8? możecie to sprawdzić na x7, x6? Czy Corel 2017 to to samo co x8 tylko, wzbogacone o nowe funkcje?

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 19 Grudzień 2017, 17:22   

tegraf wygrał :-o Gotowe. Prościej już nie będzie. Może da radę wyciągnąć tą opcję (wyłączanie modułu obsługi kolorów) da się wyciągnąć na pasek jako ikonę albo coś (np. w postaci makra)?

DUZY, rozwiązanie tegrafowe masz. Gimnastyka będzie zawsze. Już samo klikanie, zamienianie projektów na bitmapy i cały ten cyrk jest na tyle upierdliwe, że dwa kliknięcia więcej różnicy raczej nie zrobią, a rozwiązują twój problem. Oczywiście, że jeśli nie przywrócisz tego modułu, a będziesz robił coś w kolorze, to w efekcie dostaniesz pewnie nieco przekoloryzowany projekt, ale coś za coś. Innego sposobu chyba nie ma (a przynajmniej nie ma prostszego).

DUZY
Początkujący

Wysłany: 19 Grudzień 2017, 19:11   

Dzięki za pomoc i za poświęcony czas, fajnie, że jesteście :ok

ps. a jak macie ustawiony moduł kolorów do druku na offsecie?

Odpowiedz do tematu