Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Logo
Autor Wiadomość
Alextour
Początkujący

Wysłany: 7 Kwiecień 2021, 09:20   Logo

Cześć, korzystam na codzień z programu do różnych ofert, ulotek- Canva. I w tej Canvie logo mam zawsze z białym tłem.
Czy ktoś mi podpowie jak przerobić logo żeby nie było białego tła z tyłu ? Logo mam zrobione w Corel Draw 9

FullSizeRender.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 288 raz(y) 77.07 KB

lajosz
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: Corel Draw X6 , 2020
Wysłany: 7 Kwiecień 2021, 13:18   Re: Logo

Alextour napisał/a:
jak przerobić logo żeby nie było białego tła z tyłu ? Logo mam zrobione w Corel Draw 9

No ale ..... skoro masz logo wektorowe, to .... nie masz tła żadnego.
No chyba, że tło jest w postaci obiektu, to wtedy usuwasz obiekt i .... nie masz tła.

Natomiast jeśli chodzi Ci o utworzenie bitmapy z przezroczystym tłem, tak żeby można było to np. wydrukować na nie białym materiale, to eksportujesz rysunek do jednego z formatów obsługujących przezroczyste tła (np. PNG, GIF, TIF) , następnie ładujesz taki plik do np. Corel Photo-Paint i tam przekształcasz maskę (która jest kanałem przezroczystością) w kanał ALFA, po czym eksportujesz do TIF-a i ..... to wszystko.
Teraz podczas próby druku, drukarka która ma możliwość drukowania białym kolorem, najpierw wydrukuje biały poddruk (czyli obszar będący kanałem ALFA) , a następnie na poddruku będzie drukowany obrazek właściwy.

No chyba, że Tobie chodzi o coś innego.

Alextour
Początkujący

Wysłany: 7 Kwiecień 2021, 13:29   Re: Logo

lajosz napisał/a:
Alextour napisał/a:
jak przerobić logo żeby nie było białego tła z tyłu ? Logo mam zrobione w Corel Draw 9

No ale ..... skoro masz logo wektorowe, to .... nie masz tła żadnego.

No właśnie nie mam wektorowego, ona ma 3,5 MB a tu można wstawić tylko 2 MB więc nie mam jak tego pokazać ...

lajosz
Profesjonalista

Wysłany: 7 Kwiecień 2021, 13:44   

Nadal jest to do wykonania, ale .... żeby Ci pomóc, muszę wiedzieć co Ty chcesz z tym zrobić ?

Alextour
Początkujący

Wysłany: 7 Kwiecień 2021, 14:03   

lajosz napisał/a:
Nadal jest to do wykonania, ale .... żeby Ci pomóc, muszę wiedzieć co Ty chcesz z tym zrobić ?

Gdy tworzę sobie projekt we wspomnianej Canvie- dodaje logo np. do jakiegoś obrazka i to logo jest w białym kwadracie a chce żeby nie miało tła. Wstawiam zrzut z ekranu żeby było widać o co chodzi ....

Zrzut ekranu 2021-04-07 o 14.00.17.png
Pobierz Plik ściągnięto 299 raz(y) 74.63 KB

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 7 Kwiecień 2021, 14:13   

Jeśli masz logo zapisane w PNG , wybierz w programie graficznym opcję zapisz bez tła .

Alextour
Początkujący

Wysłany: 7 Kwiecień 2021, 14:20   

restauro napisał/a:
Jeśli masz logo zapisane w PNG , wybierz w programie graficznym opcję zapisz bez tła .

Jest to zapisane w formacie cdr

lajosz
Profesjonalista

Wysłany: 7 Kwiecień 2021, 15:00   

OK, po prostu potrzebujesz utworzyć maskę.
Najszybciej będzie poprzez utworzenie maski koloru (tu białego) , po czym dopełnienie maski i utworzenie z niej obiektu.
Zapisujesz obiekt jako np. PNG z przezroczystością lub po prostu CTRL + C i kopiujesz obiekt do schowka.
Teraz ładujesz obrazek właściwy , po czym CTRL +V i masz wklejony obiekt bez tła, albo .. przeciągasz uprzednio zapisany PNG do okna programu i .... masz to samo.

Niestety, ten Twój konkretny obrazek ma cienie, więc jeśli zastosujesz metodę tworzenia maski z koloru, to cienie owszem, zostaną, ale .... będą na białym tle, więc będzie to wyglądać karykaturalnie.

Żeby tego uniknąć, trzeba by ręcznie rysować maskę dla każdego z niebieskich elementów globusa, po czym z każdego elementu utworzyć osobny obiekt, po czym każdemu nadać cień w odpowiednim kierunku, po czym utworzyć maskę dla napisów (tu szybciej, bo z koloru) , po czym z maski utworzyć obiekt, po czym zlikwidować wszystkie maski, po czym zaznaczyć wszystkie obiekty i zapisać jako PNG z przezroczystością, albo (jeśli zechcesz to edytować) zapisać jako .CPT

Teraz taki PNG możesz wstawiać gdzie tam chcesz i efekt będzie mniej-więcej taki jak poniżej:

Alextour
Początkujący

Wysłany: 7 Kwiecień 2021, 15:06   

lajosz napisał/a:
OK, po prostu potrzebujesz utworzyć maskę.
Najszybciej będzie poprzez utworzenie maski koloru (tu białego) , po czym dopełnienie maski i utworzenie z niej obiektu.
Zapisujesz obiekt jako np. PNG z przezroczystością lub po prostu CTRL + C i kopiujesz obiekt do schowka.
Teraz ładujesz obrazek właściwy , po czym CTRL +V i masz wklejony obiekt bez tła, albo .. przeciągasz uprzednio zapisany PNG do okna programu i .... masz to samo.

Niestety, ten Twój konkretny obrazek ma cienie, więc jeśli zastosujesz metodę tworzenia maski z koloru, to cienie owszem, zostaną, ale .... będą na białym tle, więc będzie to wyglądać karykaturalnie.

Żeby tego uniknąć, trzeba by ręcznie rysować maskę dla każdego z niebieskich elementów globusa, po czym z każdego elementu utworzyć osobny obiekt, po czym każdemu nadać cień w odpowiednim kierunku, po czym utworzyć maskę dla napisów (tu szybciej, bo z koloru) , po czym z maski utworzyć obiekt, po czym zlikwidować wszystkie maski, po czym zaznaczyć wszystkie obiekty i zapisać jako PNG z przezroczystością, albo (jeśli zechcesz to edytować) zapisać jako .CPT

Teraz taki PNG możesz wstawiać gdzie tam chcesz i efekt będzie mniej-więcej taki jak poniżej:

Obrazek

No właśnie o takie coś mi chodziło, dzięki wielkie sprobuję .... :)

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 7 Kwiecień 2021, 22:06   

Alextour napisał/a:
tu można wstawić tylko 2 MB

Prześlij oryginalny plik , przez któryś z portali do transferu plików typu WeTransfer .

Odpowiedz do tematu