Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
rozmycie, wtapianie krawedzi i przezroczystosc w Corelu
Autor Wiadomość
kalmia 
Początkujący

Wysłany: 28 Lipiec 2009, 21:52   rozmycie, wtapianie krawedzi i przezroczystosc w Corelu

Witam

Jestem poczatkujacym uzytkownikiem Corela i tego forum.
Chcialabym sie dowiedziec, jak wykonac pierwsze 2 rzeczy zawarte w temacie - rozmycie obiektu, wtopienie jego krawedzi, i czy w ogole funkcjonuje w tym programie przezroczystosc? Jesli jest, to jak ja uzyskac.
Uzywalam dotad glownie Photoshopa, a wektory to zupelna nowosc.

JarekDRAW 

Wysłany: 29 Lipiec 2009, 06:28   

Witam, rozwijasz 12 ikonkę na pasku narzędzi wybierasz kieliszek . Z tym wtapianiem to raczej w PP lub PS :-)

Pozdrawiam

kalmia 
Początkujący

Wysłany: 29 Lipiec 2009, 11:13   

nie ma mozliwosci zaznaczania z okreslonym wtapianiem? (tak jak w PS ustawia sie feather dla konkretnych narzedzi selekcji?)

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 29 Lipiec 2009, 11:22   

W Draw nie ma czego takiego jak selekcja jak juz to w photo paint, W Corel Draw mozna ustawiac zanikanie liniowe (duzo mozliwosci), promieniowe, stozkowe kwadratowe, jednolite. Wiec na pewnych elementach mozna ustawic ale przy jakis nieksztaltnych to juz to wtapianie bedzie mocno ograniczone, bo mamy do dyspozycji tylko te wymienione. Mozna sie posilkowac cieniem lub rozmyciem mapy bitowej, jednak b. ciekawe narzedzie do tego celu znajdziesz w darmowym inkscape gdzie mozna rozmywac ksztalt wektorowy ustawiac jego parametr oraz przezroczystosc obiektu.
Mozna tez ustawic przezroczystosc na danym elemencie w photo paint czy ps i importowac do CorelDRAW jako cpt czy psd.
pozdr.

kalmia 
Początkujący

Wysłany: 29 Lipiec 2009, 12:30   

Hmm, a gdzie szukac tego zanikania? Jakie to narzedzie?
Czy przy rozmywaniu mapy bitowej, caly projekt trzeba na nia zamienic, czy starczy te warstwe, ktora chcemy rozmyc? i Jak to zrobic wogole?
Inkscape, to osobny program czy jakis plugin?
Wiem, ze pytania sa "bardzo poczatkujace", no ale juz mowilam, ze nie mam wcale orientacji w programach wektorowych.
Wiem tez, ze istnieje masa podrecznikow, problem w tym, ze na tym etapie nie zawsze sie nawet potrafi wlasciwie nazwac zagadnienie, a w zwiazku z tym nie wiadomo, czego w tym ksiazkach szukac.

kalmia 
Początkujący

Wysłany: 29 Lipiec 2009, 12:53   

*tych

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 29 Lipiec 2009, 16:10   

tu jest wiecej o przezroczystosci
http://corel.wodip.opole....zroczystosc.htm
Warto uzyc wlasnie ikony kieliszka znajdziesz ja na pasku narzedzi z lewej. - trzeba rozwinac w poziomie grupe narzedzi... ale gdzie dokladnie nie napisze bo nie wiem jaka wersja programu.
Klawisz F1 powinien tez byc pomocny gdzie jest pomoc - b. dobra do programu Corel, i opis narzedzi.

tu jest podrecznik do Corela z prawej w linkach sa omowienia tematow.
http://corel.wodip.opole.pl/
Inkscape to program
tu omowienie po polsku
http://pl.wikipedia.org/wiki/Inkscape
tu link do programu
www.inkscape.org

rozmyc wystarczy tylko to co chcemy aby bylo rozmyte nie trzeba rozmywac calego projektu.
W Draw sa warstwy ale tu bardziej pracuje sie na obiektach niz na warstwach inna filozofia pracy niz w programie z ktorym masz doswwiadczenie.

I jednak latwiej zlozone zanikania robic w photo paint (taki troche photoshop) jest w zestawie z Draw. Niz w samym Draw np konwertowac cos na mape bitowa i potem rozmywac. Oczywiscie mowa tu jest o takich zanikaniach ktorych draw nie oferuje - wszystko zalezy od konkretnego obiektu.

Odpowiedz do tematu