Jak to zrobić? |
Autor |
Wiadomość |
Bunch
Ekspert
Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Lis 2007 Posty: 700 Skąd: Nieważne skąd
|
Wysłany: 15 Listopad 2009, 01:12 Jak to zrobić?
|
|
|
Chciałbym powiększyć swoje logo. Wiecie, aby do druku na koszulce, plakacie czy czymś innym wyszło ładnie i bez pikseli. Logo zaprojektowałem w małych rozdzielczościach.
Ostatnio odtworzyłem je od nowa, już w większych, ale zastosowane efekty nie wyglądają już tak samo jak na logo w mniejszym rozmiarze. Co mam zrobić aby duże logo wyglądało identycznie jak to małe, korzystając z tych samych efektów?
A gdy chce wypełnić już na większym pliku to wypełnienie nie jest już aż tak widoczne. Jak zrobić aby duże logo było identycznie wypełnione? Bo na większym pliku efekt nie wygląda już tak samo, nie wchodzi na tak dużą odległość wgłąb grafiki.
Dla przykładu, efekt tekstura - > plastik na małym logo wypełnia tak:
Bunch-productions2.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 409 raz(y) 137.58 KB |
|
|
|
|
|
GangstaMike
Bywalec
|
Wysłany: 15 Listopad 2009, 12:36
|
|
|
Jeśli robisz od początku sprubój zwiększyć rozdzielczość większego obrazka, już sama logika podpowiada że na mniejszym obrazku o danej rozdziałce nie będzie wyglądał tak samo co ten efekt na większym obrazku rozdziałce tego mniejszego :)
Menu Obrazek > Zmień rozmiar i rozdzielczość :)
Oczywiście nie przesadź, po pewnych wartościach to już nie robi różnicy. |
|
|
|
|
Bunch
Ekspert
|
Wysłany: 15 Listopad 2009, 22:14
|
|
|
Nie, nie, nie. Chyba się nie rozumiemy aczkolwiek blisko jestesmy.
Moge stworzyć od początku, w wyższych rozdzielczościach ale efekt już się nei ułoży tak jak na tym logo co widzicie w załączniku na przykład.
A jak to mozna zrobić? |
|
|
|
|
wawel
Ekspert wawel
Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 18 Listopad 2009, 09:11
|
|
|
Bunch napisał/a: |
A jak to mozna zrobić? |
bprod.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 366 raz(y) 250.68 KB |
|
|
|
|
|
Bunch
Ekspert
|
Wysłany: 18 Listopad 2009, 15:20
|
|
|
wawel napisał/a: | Bunch napisał/a: |
A jak to mozna zrobić? |
|
Przekształcić JPGa w danej rozdzielczości na grafikę wektorową?
NO ALE JAK TO ZROBIŁEŚ? BO gdy ja otwieram ten JPG w Drawie to wychodzi mi potem po eksporcie do JPG straszna pikselówka A Tobie wyszło o wiele ładniejsze. Jak to zrobiłeś? |
|
|
|
|
wawel
Ekspert wawel
|
Wysłany: 18 Listopad 2009, 21:05
|
|
|
Logo najlepiej jest robic jako grafike wektorowa bez zbednych dodatkow, filtrow efektow itd. Bo to jest proszenie sie o klopoty przy pozniejszej prezentacji na roznych mediach i przy skalowaniu. Majac proste logo w wektorach mozna je potem skalowac bez obawy o utrate jakosci i bez martwienia sie co sie stanie z efektem przy wiekszej rozdzielczosci. Mozna je potem tez latwo przystosowac do strony www, druku na plakacie, czy przygotowaniu do wytloczenia w programie do animacji 3d, po czym mozna to latwo przeniesc do filmu taki efekt 3d. (co chyba Cie najbardzie interesuje)
A takiego loga w mapie bitowej nie wytloczysz i nie obrocisz w przestrzeni bo ono jest 2-wymiarowe. Mozna co najwyzej okleic jakis owal tekstura z logiem.
To co jest w zalaczniku wyzej to placzenie wektorow i grafiki rastrowej mozesz sobie to rozgrupowac porozdzielac i zobaczyc z jakich elementow sie sklada. A przy samym efekcie - plastik tez jest mozliwosc sterowania swiatlem i glebokoscia tego wytloczenia.
Ale i tak sa pewne granice, po przekroczeniu ktorych juz nic nie zmienisz, chyba ze recznie malujac, dlatego logo dobrze jest miec w wektorach, bez map bitowych.
pozdr. |
|
|
|
|
Bunch
Ekspert
|
Wysłany: 19 Listopad 2009, 15:38
|
|
|
Cytat: | A takiego loga w mapie bitowej nie wytloczysz i nie obrocisz w przestrzeni bo ono jest 2-wymiarowe. |
Tak, wiem o tym.
wawel napisał/a: | A przy samym efekcie - plastik tez jest mozliwosc sterowania światłem i glebokoscia tego wytloczenia. |
Tak, jest efekt dany maksymalnie i mimo to nie sięga.
Ale nie napisałeś mi co mam zrobić aby przekształcić to logo w grafikę rastrową, tak jak Ty to zrobiłeś. Co mam zrobić, krok po kroku? |
|
|
|
|
wawel
Ekspert wawel
|
Wysłany: 20 Listopad 2009, 09:34
|
|
|
To bylo robione w draw i photo-paint
Najpierw w draw ksztalty byly obrysowane - krzywa, tekst tez (jak masz dany font to nie trzeba)
Nastepnie kazdy z tych ksztaltow byl wrzucony do photo paint rodzielczosci 220 dpi przy wielkosci takiej jak w draw to jest, czyli na szerokosc cale logo mialo okolo 30 cm
i na obu czesciach napisu (osobno) juz w photo-paint byl nalozony efekt plastik, parametrow juz nie pamietam. Pozostale elementy maja recznie wymalowane szerokim pedzlem z wtapianiem te pozostale cienie.
Na koniec wszystko jest wrzucone do Draw do kadrow dzieki temu krawedzie sa ostre, a rozmycia, miekkosci dot. tylko srodka i nawet przy sztucznym podbiciu rodzielczosci (w pewnych granicach) tych cieni nic sie nie stanie bo srodek ma byc nie do konca ostry.
pozdr. |
|
|
|
|
Bunch
Ekspert
|
Wysłany: 21 Listopad 2009, 00:29
|
|
|
No tak. Dzięki.
Ale jak mam za pomocą krzywych automatycznie wszystko tam obrysować aby przenieść do PP?
Nie znam sie w ogóle na Drawie gdyż korzystam cały czas z PP. |
|
|
|
|
wawel
Ekspert wawel
|
Wysłany: 21 Listopad 2009, 09:25
|
|
|
Nie automatycznie - recznie, wiele pracy przy tym nie ma, bo uzywasz tylko prostokatow i jesli masz te czcionki (a w tym wypadku tak jest) to nie zajmie duzo czasu, bo wystarczy nalozyc napisy na te mape bitowa w miejsce Bunch i Productions.
Zreszta juz robiles cos podobnego przy nietoperzu o ktorego pytales na forum Draw.
pozdr. |
|
|
|
|
Bunch
Ekspert
|
Wysłany: 22 Listopad 2009, 00:23
|
|
|
DZIĘKUJĘ.
Rozumiem, a wstawienie napisów od nowa czcionkami jakich użyłem (Kuba ręczny i Impact) automatycznie przekształci je na wektory, prawda? |
|
|
|
|
wawel
Ekspert wawel
|
Wysłany: 22 Listopad 2009, 22:01
|
|
|
Tekst w draw bedzie mial ostre krawedzie a o to tu chodzi, mozesz jeszcze zamienic go na krzywe skrot ctrl q, i nast. rozciac napis BUNCH na 2 czesci - bo one maja inne kolory i tak trzeba to zrobic.
pozdr. |
|
|
|
|
Bunch
Ekspert
|
Wysłany: 24 Listopad 2009, 01:55
|
|
|
Jednak skomponowałem na nowo, dotworzyłem, efekt wypukłości zrobiłem pędzlem i jako-tako, podobnie wygląda. |
|
|
|
|
|