|
Szraf ukośny - pilna prośba |
| Autor |
Wiadomość |
maxon
Początkujący

|
Wysłany: 8 Październik 2010, 09:59 Szraf ukośny - pilna prośba
|
|
|
Witam
Bardzo proszę o pomoc, jakąś instrukcję jak wykonać szraf ukośny (45 stopni, o 5mm szerokości)
Mam do zaznaczenia kilka budynków na mapie i muszę ja oznaczyć tym szrafem, jednak nie wiem za bardzo jak go wykonać. Próbowałem przez wypełnienie deseniem ale nie wygląda to dobrze.
Bardzo proszę o pilną pomoc.
W załączniku zamieszczam to o co mi chodzi
20101008309.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 422 raz(y) 36.07 KB |
|
|
|
|
 |
pomoc-graficzna
Początkujący

|
Wysłany: 8 Październik 2010, 10:14
|
|
|
| Tworzysz sobie deseń w dowolnym programie graficznym. Później zaznaczasz ten budynek -> prawym właściwości -> z opcji wybierasz wypełnienie - > deseniem - > załaduj -> wskazujesz swój plik z deseniem ;) |
|
|
|
 |
maxon
Początkujący

|
Wysłany: 8 Październik 2010, 10:56
|
|
|
| a w jakim programie graficznym to zrobić? :) Corel Photo-Paint da radę? Jestem początkującym użytkownikiem |
|
|
|
 |
Stawe
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X5, X6
Pomógł: 5 razy Dołączył: 28 Sie 2006 Posty: 214 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 8 Październik 2010, 11:24
|
|
|
Jest lepsza metoda na szraf w Corelu:
Rysujemy w Corel Draw pionową linię o wybranej grubości. Obracamy o 45 stopni. Kopiujemy w wybranej odległości obok. Powielamy wiele razy klawiszem D.
Otrzymany w ten sposób "szraf" łączymy w jeden obiekt - "combine" (Ctrl+L). Taki obiekt powinien z naddatkiem pokrywać obiekty "do pokrycia". Warto to co stworzyliśmy zapisać gdzieś lub po prostu pracować na kopii bowiem uzyskaliśmy coś w rodzaju papieru do wycinania który przycinamy do potrzebnego kształtu tworząc odpowiedni szablon i wycinając przy pomocy "kształtowanie/tył bez przodu".
Druga część instrukcji może być nieco zawiła ale za to efekt jest sto razy lepszy niż desenie oferowane przez Corela ponieważ jest wektorowy.
http://yfrog.com/mirysunek1kij |
|
|
|
 |
maxon
Początkujący

|
Wysłany: 8 Październik 2010, 18:39
|
|
|
Wszystko wychodzi tylko kilka problemów. W momencie gdy mam wszystkie paski obok siebie i robię Ctrl + L to wychodzi mi jedna całość w kolorze różowym.
Gdy grupuję wszystkie w paski i następnie zaznaczam 'zgrupowane paski' i 'budynki' (są połączone) to w momencie kiedy daję kształtowanie Tył bez przodu to pojawiają się budynki, ale nie mają kolorów, lecz tylko paski (ZAŁĄCZNIK)
1.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 338 raz(y) 11.99 KB |
|
|
|
|
 |
Stawe
Fachowiec

|
Wysłany: 8 Październik 2010, 23:23
|
|
|
Nie całkiem rozumiem. Wzorek czy szraf powinien być NIE zgrupowany tylko połączony w całość - jeden obiekt. Grupowanie to Ctrl+G a łączenie to Ctrl+L. Powstały obiekt składa się z serii odcinków (pasków) i można zmienić "całościowo" jego kontur - czyli w tym wypadku pióro i kolor oraz wypełnienie - co w tym przypadku nie powinno być widoczne bo odcinki nie tworzą figur zamkniętych. Dlatego nie rozumiem skąd ten różowy - coś takiego nie ma prawa istnieć.
Po wykonaniu szablonu i wycięciu odpowiedniego wzoru obiekt wciąż ma te same cechy - kolor, pióro itd - tylko inny kształt.
Po nałożeniu wzoru na prostokąty budynków - - budynki będą miały ukośne paski.
Jeżeli budynki przedtem wypełnimy kolorem, np. żółtym, otrzymamy paski na żółtym tle. |
|
|
|
 |
maxon
Początkujący

|
Wysłany: 9 Październik 2010, 07:15
|
|
|
| zrobiłem tak jak mówiłeś, chyba, że w którymś miejscu błąd. Stworzyłem jeden odcinek - zmieniłem pióro i kolor następnie stworzyłem kolejny w innym kolorze. Później kopiowałem na zmianę i w sumie mam obok siebie 116 takich pasków (różowe i czerwone). Zaznaczyłem wszystkie razem i nacisnąłem Ctrl + L w efekcie czego otrzymałem jednokolorowy obiekt. Może gdzieś robię błąd? |
|
|
|
 |
Stawe
Fachowiec

|
Wysłany: 11 Październik 2010, 10:07
|
|
|
"Stworzyłem jeden odcinek - zmieniłem pióro i kolor następnie stworzyłem kolejny w innym kolorze" - to jest błąd. Takie elementy można tylko grupować. Połączenie daje WSPÓLNE cechy koloru grubości linii, itd.
Obiektów pogrupowanych nie da się przycinać szablonem a połączone tak - bo są teraz jednym obiektem o jednolitych cechach.
Czyli tak robiony szraf może być tylko jednobarwny, co i tak jest lepsze od wypełniania standardowym wzorem bo nasza metoda daje wektorowy rysunek - czyli zawsze dobry niezależnie od powiększenia.
Oczywiście na upartego można zrobić szraf wielokolorowy ale to jest jak się wydaje dość marudna robota polegająca na wykonaniu 2 wzorów o różnych kolorach dopasowanych do siebie odpowiednio. Moim zdaniem to nie ma sensu... |
|
|
|
 |
maxon
Początkujący

|
Wysłany: 11 Październik 2010, 10:47
|
|
|
| Stawe napisał/a: | "Stworzyłem jeden odcinek - zmieniłem pióro i kolor następnie stworzyłem kolejny w innym kolorze" - to jest błąd. Takie elementy można tylko grupować. Połączenie daje WSPÓLNE cechy koloru grubości linii, itd.
Obiektów pogrupowanych nie da się przycinać szablonem a połączone tak - bo są teraz jednym obiektem o jednolitych cechach.
Czyli tak robiony szraf może być tylko jednobarwny, co i tak jest lepsze od wypełniania standardowym wzorem bo nasza metoda daje wektorowy rysunek - czyli zawsze dobry niezależnie od powiększenia.
Oczywiście na upartego można zrobić szraf wielokolorowy ale to jest jak się wydaje dość marudna robota polegająca na wykonaniu 2 wzorów o różnych kolorach dopasowanych do siebie odpowiednio. Moim zdaniem to nie ma sensu... |
Czyli jak to zrobić? |
|
|
|
 |
Artur Miernik

Pomógł: 49 razy Wiek: 53 Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 1608 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 11 Październik 2010, 21:05
|
|
|
| A wypełnieniem PostScriptowym? |
|
|
|
 |
Stawe
Fachowiec

|
Wysłany: 12 Październik 2010, 08:17
|
|
|
Jak to jak? napisałeś: "Zaznaczyłem wszystkie razem i nacisnąłem Ctrl + L w efekcie czego otrzymałem jednokolorowy obiekt" - no i tak ma być. Teraz trzeba zrobić szablon do wycinania z tego potrzebnych kształtów. Pokazałem to w uproszczeniu na załączonym schemacie.
Trochę się już w tym gubię - mam nadzieję, że cały czas mówimy o rysowaniu w Corel Draw? |
|
|
|
 |
|
|