|
Błąd instalacji CDGS X5 |
| Autor |
Wiadomość |
albion65
Początkujący

|
Wysłany: 24 Luty 2011, 14:02 Błąd instalacji CDGS X5
|
|
|
Siemanko!
Od pewnego czasu miałem problem z paskiem bocznym systemu. Teraz gdy się z tym uporałem, chciałem zainstalować Corela w wersji X5 (oryginał BOX), a tym czasem ZONK! Instalator podaje po 53% instalacji komunikat, że ... (jak w zrzucie ekranu). Klikam OK i instalator za chwilę znowu wyświetla ten komunikat, a następnie kolejne okno (zrzut2) i PORAŻKA. Instalacja kończy się z powodu błędu.
I co z tym fantem zrobić, skoro wcześniej nic nie instalowałem? Jedynie Corel w wersji X3 mam cały czas zainstalowany.
zrzut2_CDGSX5.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 289 raz(y) 29.71 KB |
zrzut_instalki.jpg zrzut ekranu podczas instalki |
Pobierz Plik ściągnięto 260 raz(y) 25 KB |
|
|
|
|
 |
maroQ
Doradca

Pomógł: 16 razy Wiek: 41 Dołączył: 08 Lut 2011 Posty: 117 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 24 Luty 2011, 15:09
|
|
|
| Spróbuj odinstalować X3 i może wtedy się uda. Napewno warto byś zamknął Corela X3 na czas instalacji. Najlepiej zrestartuj komputer przed instalacją. System windows domyślnie chroni wszystkie swoje biblioteki przed ich nadpisaniem. Napewno dla windows XP można było to obejść przerabiając instalator windowsa w Nlite. W Windows Vista i 7 nie próbowałem tego robić ale pewnie też się da. Jeśli jakikolwiek plik jest w użyciu lub ma znacznik że jest w użyciu to nie da się go nadpisać. Nie wiem co dokładnie programiści skopali w X5 ale przy instalacji Corela Designera X5 (zawiera w sobie Corel Draw X5) bywają problemy jeśli nie usunie się starszej wersji Corela. Dodatkowo musisz mieć .Net framework 3.5 inaczej będą problemy z dezinstalacją Corela. |
|
|
|
 |
albion65
Początkujący

|
Wysłany: 27 Luty 2011, 12:07
|
|
|
| maroQ napisał/a: | | Spróbuj odinstalować X3 i może wtedy się uda. Napewno warto byś zamknął Corela X3 na czas instalacji. Najlepiej zrestartuj komputer przed instalacją. System windows domyślnie chroni wszystkie swoje biblioteki przed ich nadpisaniem. Napewno dla windows XP można było to obejść przerabiając instalator windowsa w Nlite. W Windows Vista i 7 nie próbowałem tego robić ale pewnie też się da. Jeśli jakikolwiek plik jest w użyciu lub ma znacznik że jest w użyciu to nie da się go nadpisać. Nie wiem co dokładnie programiści skopali w X5 ale przy instalacji Corela Designera X5 (zawiera w sobie Corel Draw X5) bywają problemy jeśli nie usunie się starszej wersji Corela. Dodatkowo musisz mieć .Net framework 3.5 inaczej będą problemy z dezinstalacją Corela. |
Niestety nie dało się zainstalować powtórnie X5. Wobec tego, Corel zalecił deinstalację i usunięcie wpisów z rejestru wg swojego przepisu i tak postąpiłem. I tu znowu ZONK! Mam zainstalowane najnowsze netframework (3.5 SP1) i dalej te same błędy. Instalacja postępuje jak poprzednio, ale potem wyskakuje ten sam błąd... Nie ma nic na ich stronie, żeby usunąć najpierw poprzednie wersje Corel, a dopiero później dokonać najnowszej instalacji. |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 27 Luty 2011, 21:22
|
|
|
Produkt ktorego nie mozna zainstalowac, coraz ciekawsze rzeczy czytam o tej X5. Gdyby Adobe wprowadzilo teraz np. produkt typu crossgrade (upgrade dla uzytkownikow corela do np. AI) to podejrzewam ze zyskaloby niejednego nowego uzytkownika.
pozdr. |
|
|
|
 |
|
|