Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
jak zrobić efekt metamorfozy?
Autor Wiadomość
Camilla13 
Bywalec

Wysłany: 9 Maj 2011, 07:51   jak zrobić efekt metamorfozy?

Cześć,

Używam corela od niedawna, jestem w trakcie projektowania ulotki. Mam 3 obrazy (w załączeniu). Chciałabym zrobić efekt metamorfozy, tak aby na najdalszym tle znajdował się szkic, następnie obrazek żółty z krawędziami, a na pierwszym ten w żółtym kolorze, ale bez widocznych krawędzi. Dodatkowo aby wypełnienie przechodziło od białego (tak jak w szkicu) do finalnego żółtego. Chciałabym pokazać coś w stylu procesu powstawania. Nie wiem czy dobrze wytłumaczyłam o co mi chodzi, ale się staram :)

Z góry dziękuję za pomoc,
K.

odlew2.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 441 raz(y) 79.41 KB

GS125.3_03_krawędziowe bez niewidocznych krawędzi_cr.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 422 raz(y) 512.41 KB

GS125.3_03_surowy odlew_żółty_bez krawędzi.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 427 raz(y) 566.91 KB

takietam 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: 9, x5
Wysłany: 9 Maj 2011, 10:02   

A czy masz rysunki tych odlewów w takiej samej perspektywie? Bo te się trochę różnią, a gdyby były identyczne, byłoby łatwiej.

Camilla13 
Bywalec

Wysłany: 9 Maj 2011, 10:43   

właśnie nie mam, dostałam tylko takie ;/

roland 

Wersja CorelDRAW: X6
Wysłany: 9 Maj 2011, 11:35   

Po pierwsze metamorfozę można użyć dla obiektów wektorowych, a Ty masz bitmapy. Ponadto nie dokładnie rozumiem o co chodzi, czy o coś w tym stylu:

Odlew.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 395 raz(y) 113.01 KB

Camilla13 
Bywalec

Wysłany: 9 Maj 2011, 11:56   

dokładnie coś w tym stylu tylko tak, żeby np cały rysunek złożony był z 5 brył
a) pierwsza cały biały szkic
b) za szkicem 2 bryła o ton ciemniejsza ---> odcienie żółtego
c) analogicznie 3,4
d) 5 bryła w żółtym kolorze bez krawędzi

I to razem widoczne perspektywie...

mam nadzieję, że trochę lepiej wytłumaczyłam...

Camilla13 
Bywalec

Wysłany: 10 Maj 2011, 07:14   

Ponawiam prośbę.. czy ktoś mi pomoże zrobić ten rysunek?

Pzrd,
K.

chezare 

Wysłany: 10 Maj 2011, 07:33   

Cześć, kłopot w tym, że dla kolegów efekt metamorfozy, to co innego niż metamorfoza dla Ciebie :-) Całkiem poważnie, to problem jest w tym, że o ile od początku domyślałem się o co Ci chodzi, teraz wiem, że dobrze myślałem, to dalej pozostaje wiele pytań. Twój projekt graficzny, to nie tylko ta część z obrazków. Przecież to ma być na jakimś tle, w jakimś konkretnym układzie z innymi elementami, itd. itp. Ktoś włoży w to pracę, która bez informacji, o których napisałem nie będzie miała sensu. Z obiektami wektorowymi jest w takim przypadku łatwiej, z bitmapami jest więcej roboty, a jak będzie źle, trzeba będzie robić wszystko od nowa. Myślę, że pomogłabyś chętnym gdybyś napisała, naszkicowała co gdzie i w którą stronę.

Pozdrawiam

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 10 Maj 2011, 07:51   

nie ma automatycznego efektu metamorfozy bitmap w pp, a w cd tylko podlegają jej obiekty wektorowe - reasumując albo dasz rysunki w formacie wektorowym wtedy będzie dość łatwo lub dasz bitmapy w dużej rozdzielczości i b. dobrej jakości z programu 3d dodatkowo zrobione z tego samego ujęcia kamery -wtedy może się ktoś podejmie. Ewentualnie można to zrobić z tego co dałeś ale zajmie to dużo czasu i tu a racje chezare, nie ma sensu tego robić nie znając kontekstu w jakim ma być umieszczony wynik metamorfozy. Są specjalne programy do morfingu i myślę że to może pomóc

Camilla13 
Bywalec

Wysłany: 10 Maj 2011, 12:34   

chezare napisał/a:
Cześć, kłopot w tym, że dla kolegów efekt metamorfozy, to co innego niż metamorfoza dla Ciebie :-) Całkiem poważnie, to problem jest w tym, że o ile od początku domyślałem się o co Ci chodzi, teraz wiem, że dobrze myślałem, to dalej pozostaje wiele pytań. Twój projekt graficzny, to nie tylko ta część z obrazków. Przecież to ma być na jakimś tle, w jakimś konkretnym układzie z innymi elementami, itd. itp. Ktoś włoży w to pracę, która bez informacji, o których napisałem nie będzie miała sensu. Z obiektami wektorowymi jest w takim przypadku łatwiej, z bitmapami jest więcej roboty, a jak będzie źle, trzeba będzie robić wszystko od nowa. Myślę, że pomogłabyś chętnym gdybyś napisała, naszkicowała co gdzie i w którą stronę.

Pozdrawiam

Zgodnie z Twoją radą zrobiłam taki "szkic" - zamieszczam plik. W środku jest napisane i pokazane (mam nadzieję) o co mi dokładnie chodzi.
A może ktoś ma inny pomysł na 1 stronę prospektu ?? Wszelkie uwagi mile widziane :)

Dzięki,
Pozdrawiam

Camilla13 
Bywalec

Wysłany: 11 Maj 2011, 09:26   

Ktokolwiek..? Może chociaż jakieś wskazówki..?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 11 Maj 2011, 09:41   

Jedyne co mi tu przychodzi na mysl to powielenie tych figur, i w photo-paincie zmiana krycia dla kolejnych klatek (kolejnych figur - jak w filmie animowanym) oraz obrot kazdej kolejnej o dany kat. Dzieki temu zasymulujesz tak niby metamorfoze. Dla uatrakcyjnienia mozna tez wymazac np. gumka z kryciem np 30-40 proc. jakis fragment na pierwszych klatkach - dostaniesz efekt tworzenia.
pozdr.

chezare 

Wysłany: 12 Maj 2011, 07:33   

Cześć Camilla.
Wykorzystałem pomysł Wawela, mam nadzieję, że nie będzie miał mi tego za złe :-)
W dokumencie są dwie strony. Na drugiej masz części składowe obrazka, którego użyłem. Składa się z konturu odlewu, bez wypełnienia i szarej łaty bez konturu, której użyłem do zamaskowania tego co pod spodem. Ponieważ oba elementy są wektorowe, to możesz robić z nimi co Ci się podoba. Zmieniać kolory, grubość konturów, itp. itd. To co zrobiłem to tylko przykład.
Teraz możesz się też bawić metamorfozą :-)
metamorfoza
Udanych eksperymentów.
Pozdrawiam
Czarek

ulotka
PS
Nie wiem jakiego Corela używasz, plik jest w wersji 11
C.

Camilla13 
Bywalec

Wysłany: 12 Maj 2011, 11:02   

Wawel, Czarek
Jestem Wam ogromnie wdzięczna!!

Mam nadzieję, że kiedyś będę mogła się odwdzięczyć!

Pzdr,
Kama

PS używam c12

Odpowiedz do tematu