Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Korzystanie z Corela po Upgrade'dzie
Autor Wiadomość
Sakamoto
Początkujący

Wysłany: 18 Październik 2012, 07:19   Korzystanie z Corela po Upgrade'dzie

Witam.
Mam takie pytanie.
Posiadam Corela X5 i zakupiłem uaktualnienie do X6.
Moje pytanie brzmi czy mogę legalnie korzystać jednocześnie z X5 i X6 na 2 komputerach ?

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 18 Październik 2012, 08:27   

Zlikwidowano stronę CorelDraw! i nie dołączono do produktu warunków licencji? Upgrade to tylko niższa cena. Poza tym to jest pełny, komercyjny program. Nigdzie w licencji nie ma zastrzeżenia, że korzystanie z ostatniej wersji programu uniemożliwia korzystanie z poprzednich. Ograniczenia dotyczą wersji "nadających się" do uaktualnienia - wersje OEM, próbne i wersje nie do odsprzedaży (NFR) nie umożliwiają uaktualnienia.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 18 Październik 2012, 12:26   

znaczy tak,w temacie pisze o uaktualnieniu bazy czyli Update,a Upgrade to całkiem inna bajka to wymi9ana całkowita plików ,czyli takie nowe "firmware",ale ani wjednym ani w drugim przypadku ty nie zakupiłes nowego programu ,tylko w drugim przypadku wymieniłes do nowszej wersji programu,czyli obowiązuje cię nadal stara umowa licencyjna,chyba że szczegółowe warunki umowy ,mówią inaczej,i powinny być w tedy zawarte w stosownym aneksie do tej umowy,ja osobiście skłaniam się ku temu ,że jesli upgrade jest dobrze wykonane ,to nawet nie będziesz miał możliwosci kozystania z dwoch programo,bo owszem ikony na pulpicie będą dwie,ale i tak będą kierowały do tej samej wersji,chyba że corel ma jakieś inne podejscie do tego tematu

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 18 Październik 2012, 15:17   

Sakamoto napisał/a:
Moje pytanie brzmi czy mogę legalnie korzystać jednocześnie z X5 i X6 na 2 komputerach ?

Nie. Tylko X6 lub X5 na jednym komputerze.

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 18 Październik 2012, 17:21   

tegraf napisał/a:
Sakamoto napisał/a:

Nie. Tylko X6 lub X5 na jednym komputerze.

Chyba że licencja jest na więcej niż jedno stanowisko .

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 18 Październik 2012, 17:35   

restauro napisał/a:
Chyba że licencja jest na więcej niż jedno stanowisko .

Tak jest, słusznie. Ale sądzę, że Sakamoto ma licencję jednostanowiskową.

Uzupełnienie: można zainstalować także na drugim, przenośnym komputerze (laptopie), pod warunkiem, że jesteś jedynym użytkownikiem, i że tylko jedna z instalacji jest uruchomiona w tym samym czasie.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 19 Październik 2012, 12:18   

Zdumiewające, że użytkownicy są bardziej papiescy niż sam papież i epatują prawdami objawionymi względnie za prawdę uważają to, co im się wydaje. Warunkiem skorzystania z upgrade-u jest POSIADANIE legalnej którejś z poprzednich wersji. Nie w szufladzie, ale na dysku. Jeśli się jej nie ma zainstalowanej, to nie można zrobić upgrade-u. Zaś po zainstalowaniu nowej wersji, jeśli stara działa, to można z niej nadal korzystać. Ponieważ jej licencja nie wygasła.

Chyba, że warunki licencji wyraźnie stanowią inaczej. Co wypadałoby zacytować, jeśli się kategorycznie stwierdza, że czegoś "nie wolno".

Z licencji:
Cytat:
PRYWATNI I BIZNESOWI UŻYTKOWNICY PRODUKTÓW COREL CAPTURE, CORELDRAW, COREL DESIGNER, COREL PAINTER, PAINTSHOP PHOTO PRO, PARADOX, COREL PHOTO-PAINT, PRESENTATIONS, QUATTRO PRO ORAZ WORDPERFECT, KTÓRZY POSIADAJĄ WIELE URZĄDZEŃ KOMPUTEROWYCH (NP. KOMPUTER STACJONARNY, LAPTOP ORAZ KOMPUTER PRZENOŚNY), MOGĄ POBRAĆ DOWOLNY Z TYCH PRODUKTÓW NA MAKSYMALNIE TRZY (3) SYSTEMY W JEDNYM GOSPODARSTWIE DOMOWYM, ALE PROGRAM TEN MOŻE BYĆ UŻYWANY JEDNOCZEŚNIE NA JEDNYM (1) SYSTEMIE.
Oczywistą oczywistością jest, że nie można w licencji posługiwać się precyzyjnym językiem. Trzeba sobie zostawić furtkę pisząc w jednym zdaniu o pobieraniu, a nie instalowaniu, choć drugie zdanie mówi o używaniu. Dzięki temu zgodne z prawem jest tylko płacenie za program, a korzystanie z niego już niekoniecznie.

Na marginesie teraz zrozumiałam do czego służy Protexis Licencing Service. Otóż służy do permanentnej inwigilacji i zdalnej kontroli:
Cytat:
Użytkownik akceptuje prowadzenie systemów oraz/lub procedur, które rzetelnie rejestrują liczbę kopii oprogramowania zainstalowanego na komputerach Użytkownika, oraz Użytkownik będzie gromadził dokumentację przez dwa (2) lata od daty wygaśnięcia licencji Użytkownika na używanie oprogramowania. Firma Corel może przeprowadzić kontrolę (zdalnie lub w siedzibie Użytkownika) dokumentacji i systemów firmy Użytkownika w celu zweryfikowania, czy instalacja oprogramowania jest zgodna z obowiązującą licencją firmy Corel. Firma Corel nie będzie przeprowadzać więcej niż jednej (1) kontroli w ciągu roku. Jeśli wyniki kontroli wykażą, że używanie oprogramowania przez Użytkownika nie jest zgodne z uzyskaną licencją, to Użytkownik natychmiast uzyska wymaganą licencję na oprogramowanie.
Ostatnio zmieniony przez Bogumila M. 19 Październik 2012, 16:39, w całości zmieniany 1 raz  

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 19 Październik 2012, 15:07   

Poproszę - jeżeli to nie kłopot - o zamieszczenie gdzieś kompletnej treści licencji z której pochodzi cytat z informacją, z jakiego produktu pochodzi.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 19 Październik 2012, 16:28   

Do kogo zwracasz się z prośbą? Do siebie? To nie Ty na pytanie "czy mogę legalnie korzystać jednocześnie z X5 i X6 na 2 komputerach" stwierdziłeś autorytatywnie, że "Tylko X6 lub X5 na jednym komputerze" bez zamieszczenia stosownego fragmentu licencji?

Zacytowane przeze mnie fragmenty pochodzą z licencji dołączonej do wersji X5 Corela. Zamieszczanie tutaj kompletnej treści licencji mija się z celem, ponieważ jest to forum zrzeszające użytkowników Corela, a do oprogramowania zawsze dołączana jest licencja. Nie sądzę, żeby licencja dla wersji X5 różniła się dramatycznie od licencji dla wersji X6 lub Xn.

Jeśli ktoś nie wie, gdzie szukać licencji to podpowiem, że trzeba wybrać menu Pomoc a w nim CorelDraw - informacje...

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 19 Październik 2012, 17:26   

Bogumila M. napisał/a:
Nie sądzę, żeby licencja dla wersji X5 różniła się dramatycznie od licencji dla wersji X6 lub Xn.

Zakładam w takim razie, że nie różni się dramatycznie także od X3.

Zatem cytuję pierwsze zdanie z licencji X3:
Cytat:

Jeżeli licencjobiorca nie zawarł z firmą Corel pisemnej umowy zezwalającej na użytkowanie oprogramowania na dodatkowych urządzeniach, poniższa umowa zezwala licencjobiorcy na zainstalowanie i użytkowanie jednej (1) kopii tego Produktu na jednym (1) komputerze lub urządzeniu elektronicznym jednocześnie, zgodnie z informacjami szczegółowymi podanymi poniżej.

Dalej:
Cytat:
1.3 LICENCJOBIORCA MA PRAWO DO NASTĘPUJĄCYCH DZIAŁAŃ:
(i) zainstalowanie i korzystanie z jednej (1) kopii Produktu na Komputerze lub Dozwolonej liczbie Komputerów. Z wyjątkiem przypadku użytkowania tego Produktu w Chinach, można także sporządzić drugą kopię Produktu i korzystać z niej na komputerze domowym lub przenośnym, pod warunkiem, że kopia nigdy nie będzie załadowana do pamięci RAM komputera domowego lub przenośnego w tym samym czasie, co do pamięci RAM komputera podstawowego.

Dalej:
Cytat:
4.2 Jeżeli produkt to Wersja Student and Teacher [...] (ii) Licencjobiorca może zainstalować kopię tego produktu i używać jej na maksymalnie trzech komputerach w gospodarstwie domowym

Przy tym ważne że tej wersji:
Cytat:

Licencjobiorcy nie wolno używać tego produktu w żaden sposób przynoszący dochody ani w ramach żadnej działalności komercyjnej. Tego produktu można używać w celach prywatnych w środowisku niekomercyjnym.

Bogumila M. napisał/a:
Jeśli ktoś nie wie, gdzie szukać licencji to podpowiem, że trzeba wybrać menu Pomoc a w nim CorelDraw - informacje...

Szanowna Bogumiło, traktowanie przez Ciebie osób mających inne zdanie niż Ty jak debili, jest trochę drażniące.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 19 Październik 2012, 17:46   

yhym,ty Bogna byś chciała żeby jak ci wywalą drzwi w domu,ktore są ubezpieczone,żeby te ubezpieczenie nie tylko przechodziło na dzwi wymienione w ramach ubezpieczenia ,ale tagże na drzwi zniszczone,no tak dobrze to nie ma niestety,ubezpieczenie jest nadal na dzwi pierwotne,hym,ja ogólnie nie rozumiem dyskusji,bo licencja na program jest dość jasna,ale ,jak to ja moge czegoś nie rozumieć(mam nazieje że nie obraziłaś sie za zmiękczenie Bogna,wydaje mi sie że to chyba od Bogumiły,ale nie jestem pewny),natomiast nie zgadzam się z interpretacją usera tegraf,nie wydaje mi sie żeby Bogusia miała na celu obrażania kogokolwiek,dyskusja jest dyskusją i na tym poprzestańmy

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 19 Październik 2012, 18:06   

Szanowny Tagrafie! Ja nie mam wpływu na to, jak czują się traktowane osoby mające "inne zdanie". Ponadto z tego, iż mam inne zdanie nie wynika, że uważam kogoś za debila. Więc proszę, nie uogólniaj. Napisałam wyraźnie, że jeśli się komuś udziela rady, to warto podać podstawę, na której się swoje twierdzenia opiera, a nie wyrokować arbitralnie. Bo ktoś opierając się na radzie nie mającej pokrycia w rzeczywistości może mieć z tego powodu kłopoty albo ponieść stratę, jak w tym przypadku, gdy posiadając licencję na program nie będzie go używać, bo zawierzył komuś, kto miał "takie zdanie" choć niekoniecznie rację.

Żebyś nie poczuł się urażony, czy broń boże potraktowany, chciałabym zwrócić najdelikatniej jak potrafię uwagę na zdanie:
Cytat:
Od czasu do czasu możemy według własnego uznania aktualizować lub modyfikować niniejszą umowę EULA. Najbardziej aktualną wersję umowy EULA można znaleźć pod poniższym adresem: <http://www.corel.com/eula>
To oznacza, że przytoczone przez Ciebie warunki licencji już nie obowiązują, zastąpione nowszymi podanymi powyżej (3 komputery!).

Przy okazji moja wiedza znowu uległa poszerzeniu o jeszcze jeden kwiatuszek z działu "ochrona danych osobowych i prywatności":
Cytat:
Użytkownik zgadza się na wysyłanie przez oprogramowanie anonimowych danych o użyciu (takich jak liczba uruchomień oprogramowania, adres IP urządzenia oraz/lub wersja oprogramowania) w celu uwierzytelnienia rejestracji, do celów użytkowych oraz kontroli antypirackiej.

@bidon184
Kochany! Jakżeż Ty mnie dobrze znasz. Tak. Dokładnie tego bym chciała. Lubię być górą i na dole jednocześnie. Problem w tym, że w tym przypadku chodzi nie o moje zachcianki ani poglądy, tylko sytuację prawną. W żadnym punkcie licencji nie ma wzmianki o tym, że upgrade do jednej wersji kończy licencję drugiej. Bo wersja upgrade daje tylko upust w cenie, poza tym nie różni się niczym, nawet licencją, od pełnej wersji. Potwierdzi to zapewne (lub zada temu kłam) autor wątku, jeśli już sobie zakupioną X6 zainstalował.

Trochę odbiegliśmy od tematu. Proponuję podsumować udzielając odpowiedzi.

Pytanie brzmi: czy mogę legalnie korzystać jednocześnie z X5 i X6 na 2 komputerach?

Odpowiedź brzmi: możesz legalnie korzystać jednocześnie z wersji X5 i X6. Nie możesz używać jednocześnie dwóch wersji o tym samym numerze.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 19 Październik 2012, 18:43   

no donbra poległem,nie będe dalej sie tutaj w tym temacie rozwijał,ale mam prośbe ,czy któs mi odpowie w tym temacie,dość dlamnie wazne to jest prosiem :-P http://corel.wodip.opole....p?p=35874#35874

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 19 Październik 2012, 19:56   

Szanowna Bogumiło, wygląda na to, że masz rację. Faktycznie, nowa, dołączana do X6 licencja pozwala na instalację na trzech komputerach (z zastrzeżeniem, że pozostałe dwa to laptop i komputer przenośny - cokolwiek to znaczy). Licencja X3 nie ma w odpowiednim punkcie słowa "laptop".

Nie ma też w licencji zakazu korzystania z niższej wersji przy instalacji wyższej, chociaż sytuacja, gdy na jednym komputerze jest zainstalowany X5, a na drugim upgrade X6 jest dyskusyjna. Upgrade - czyli uaktualnienie - nie powinno istnieć samodzielnie, bez podstawy do "upgradowania" i nie jest to jak mi się wydaje, tylko kwestia niższej ceny.

Co do Twojego zdania "ktoś opierając się na radzie nie mającej pokrycia w rzeczywistości może mieć z tego powodu kłopoty" odpowiadam: forum to miejsce do dyskusji i prezentacji właśnie osobistych "tak mi się wydaje". Jak ktoś się boi kłopotów z tego powodu, to niech zada pisemne pytanie i uzyska wiążącą odpowiedź z Biura Obsługi Klienta Firmy Corel czy czegoś podobnego, o ile istnieje.

Co do urażania: teksty typu "Zdumiewające, że użytkownicy są bardziej papiescy niż sam papież" nic do dyskusji nie wnoszą, natomiast "Jeśli ktoś nie wie, gdzie szukać licencji to podpowiem" - traktuję tak, jak opisałem.

Pozdrawiam

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 19 Październik 2012, 21:21   

Jeśli Cię uraziłam, to zupełnie nieintencjonalnie. Więcej - Twój zarzut wprawił mnie w zdumienie. Napisałam gdzie można znaleźć licencję, bo sama szukałam jej w pomocy. Tam przeważnie bywa. I tam jej nie znalazłam. "Ktoś" odnosiło się do wszystkich użytkowników Corela, którzy po lekturze naszej rozmowy zapragnęliby sami rzucić okiem na licencję, a nie wiedzieli - jak ja - gdzie jej szukać.

Co do stwierdzenia zaczynającego się od słowa "zdumiewające" - Ciebie nie zdumiewa, że ktoś coś twierdzi nie podawszy źródła swojej wiedzy? Upgrade w rozumieniu Corela to zupełnie co innego, niż powszechnie się przez to słowo rozumie. To po prostu upust, i to spory, dla tych, którzy już to cudo programistyczne mają. Żeby im nie przyszło do głowy kupić produktu konkurencji. Nie różni się niczym od pełnej wersji, a warunkiem dokonania zakupu jest posiadanie legalnej wersji poprzedniej lub innego produktu.
Cytat:
To purchase this product, you must own a previous licensed version of CorelDRAW® Graphics Suite X4 or X5, or CorelDRAW® Premium Suite X5. Please note that upgrade eligibility excludes Academic, Home and Student, OEM and Not for Resale (NFR) versions.

Nie czuję się winna, ale przepraszam Cię jeśli Cie nieświadomie uraziłam. Czasem faktycznie nieco zbyt szeroko podchodzę do problemu zbyt uogólniając co sprawia wrażenie, że "czepiam" się rozmówcy. W trosce o przyszłość kontaktów proszę uprzejmie nie brać moich słów do siebie.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 19 Październik 2012, 21:40   

Szanowna Bogumiło, ja również przepraszam, jeżeli zbyt szybko poczułem się urażony. Ale zależy mi na tym, aby to forum - jako naprawdę nieliczne - pozostało takie, jakie jest, tzn. gdzie mogę zwrócić się do Ciebie per "Szanowna", gdzie zwroty "Cię" i "Twój" pisze się dużą literą, dba o interpunkcję i ortografię i nikt sobie wzajemnie nie przekazuje pirackich kluczy.

Bidon też dorówna, bo to w gruncie rzeczy dobry chłopak jest... (bez urazy, Bidon).

P.S. Kiedyś, dawno temu grupa dyskusyjna pl.comp.dtp była jedyną, gdzie zwracano się do siebie per Pan i Pani. Dzisiaj ledwo żyje, ale archiwum grupy to do dzisiaj nieprzebrana kopalnia wiedzy. Sądzę, że częściowo dzięki temu właśnie.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 19 Październik 2012, 23:34   

Wszystko dobre, co się dobrze kończy. Sądzę jednak, że wysoki poziom forum nie ucierpi, jeśli nie będziemy się doszukiwać w tym co mówimy złych intencji. Wysoki poziom forum bowiem, to nie tylko kultura wypowiedzi, ale i rzetelność informacji.

Co do Bidona - być może Jego "styl" to skutek nie tyle braku chęci, ile możliwości. Można próbować na siłę wtłoczyć Go w ramy forum, przykroić do oczekiwań, albo zaakceptować takim, jaki jest.

A skoro już o tym rozmawiamy, to moja uwaga o papieskości wzięła się z udzielania się na innych forach. Tam w odpowiedzi na problem, np. "Mam kłopot z zasilaczem. Wydobywają się z niego kłęby dymu" z reguły padało sakramentalne pytanie "A jaki masz system operacyjny i ile RAM-u?" I upierania się przy swoim zdaniu, choćby najbardziej kuriozalnym.

Odpowiedz do tematu