|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Edycja listy predefiniowanych rozmiarów dokumentów |
| Autor |
Wiadomość |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 6 Sierpień 2013, 08:09 Edycja listy predefiniowanych rozmiarów dokumentów
|
|
|
Witam.
Już spieszę z wyjaśnieniem, jeśli jakoś zagmatwałem topic.
Chodzi o to:
Czy to cudo da się zmienić? Nie tylko usunąć coś stąd, ale także dodać, edytować wartości tych rozmiarów? No bo na co komu wizytówka o rozmiarach z dupy, czyli 91x55? Wszystkie te Exclusive, niemiecka składanka, japońska kartka pocztowa (zwrotna) Przecież u nas się tego nie używa, a jak ktokolwiek kiedykolwiek się o to odezwie, to sobie wyszukam w necie, prawda? Po to jest to zrobione, żeby mieć pod ręką coś, czego się używa. Ja chcę mieć wizytówki europejskie (90x50), amerykańskie (85x55) i ewentualnie rozmiar karty kredytowej, oraz innych, których używam (np. nie potrzebuje RA3, bo w firmie używamy SRA3, ale takiego na liście nie ma). Podobnie jest z formatem "DL" - dlaczego w Corelu jest 110x220, czyli format kopert DL, ale nie arkusza DL?
Czy ktoś wie, gdzie i jak się to edytuje? Jest to w jakimś pliku konfiguracyjnym? |
|
|
|
 |
takietam
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: 9, x5
Pomógł: 36 razy Dołączył: 11 Cze 2008 Posty: 286 Skąd: z gór...
|
Wysłany: 6 Sierpień 2013, 08:19
|
|
|
Jak w załączniku :)
Beznazwy-1.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 191 raz(y) 242.96 KB |
|
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 6 Sierpień 2013, 08:19
|
|
|
| no mozna,na dole powinna być belka Edytuj liste,klikasz bedzie okno rozmiar strony,wybierasz Niestandartowa,ustawiasz,klikasz zapisz,pokaże ci się małe okienko i w nim zapisujesz sobie nazwe |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 6 Sierpień 2013, 10:09
|
|
|
Hmm.. Chyba zapomniałem wspomnieć, że rzecz tyczy się X3. U mnie opcjie dostosowania wyglądają tak:
Jak widać, interface okrojony w stosunku do tego, co pokazał takietam (dzięki stary, naprowadziło mnie to na dobry trop), a jeśli chodzi o wskazówki bidona, to w rozwijanym menu nie ma na dole opcji edytuj listę.
Na szczęście u mnie mogę dodawać (widać na screenie, podświetlony przycisk), jednak nie mogę usuwać Jakieś pomysły? |
|
|
|
 |
takietam
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: 9, x5
Pomógł: 36 razy Dołączył: 11 Cze 2008 Posty: 286 Skąd: z gór...
|
Wysłany: 6 Sierpień 2013, 11:08
|
|
|
U mnie w x5 w katalogu:
C:\Program Files\Corel\CorelDRAW Graphics Suite X5\Config
mam plik o nazwie "PaperTypes.xml" i tam są te wszystkie rozmiary stron. Poszukaj czy nie masz podobnego pliku u siebie. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 6 Sierpień 2013, 11:09
|
|
|
znaczy hym,ogólnie te informacje zapisują się w dwoch lokalizacjach
C:\Program Files\Corel\CorelDRAW Graphics Suite (wersja)\Config
C:\Users\user\AppData\Roaming\Corel\CorelDRAW Graphics Suite (wersja)\Config
zapisane jest to jako PaperTypes.xml, mozesz otworzyć to w notatniku i się pobawić
oczywiście przedtem skopiuj orginały |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 6 Sierpień 2013, 13:06
|
|
|
No ciekawe rzeczy się dzieją. Otóż przy moim X3 (32 bitowy dla uściślenia) mam go zainstalowanego w Program Files (x86) (bo system jest 64 bitowy) i niestety nie ma takiego pliku jak PaperTypes.xml ani innego xml'a, który by sugerował coś takiego. Przeszukałem więc całe C:\ w poszukiwaniu takiej frazy i pokazał mi, uwaga, KATALOG o nazwie PaperTypes - znajdował się on w drugiej podanej przez bidona lokalizacji (w Usersach itd.). Cały uradowany otwieram ten katalog, spodziewając się rzeczonego pliku lub innych plików, które się nadadzą. Niestety, są tam tylko 2 pliki niestandardowych rodzajów papier, które sam dodałem (czyli tylko nowe, ale nie predefiniowane, zresztą w rozszerzeniu *.ptp - nieedytowalnym). Tych predefiniowanych ani widu ani słychu Gdzie one siedzą, do cholery? |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 6 Sierpień 2013, 13:19
|
|
|
| kurcze,no muszą tam być,a masz w opcjach folderów zaznaczone Pokaż ukryte pliki i foldery?,moze tez tam być Niepokazuj to w tedy odznacz |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 6 Sierpień 2013, 21:23
|
|
|
Nie no, co ty. Mam pokazane wszystkie - gdyby nie to, to bym nie wdział AppData, bo też jest ukryty. Mam wszystko odkryte (foldery systemowe, rozszerzenia i inne pierdoły) - nie jestem noobkiem
W chacie sprawdziłem X6 i faktycznie, w Configu jest PaperTypes.xml i bez problemu w 3 sekundy można to zrobić. Ale w X3 tego zwyczajnie nie ma Może najzwyczajniej w świecie nie było tego w tej wersji? Tak też może być. Może tylko można dodawać, ale nie usuniesz default'owanych, bo nie.
Tak czy inaczej, chyba możemy sobie podarować. Skoro nie ma takiego pliku (ani żadnego innego XML'a, który się nadaje - bo wyszukałem wszystkie; w X3 jest ich co najwyżej z 8 i większość dotyczy interface'u, filtrów i formatów eksportu), to nawet jeśli jest w jakimś pliku gdzieś schowane, to i tak jest skompilowane i nie do edycji - bo raczej nie zamierzam babrać się HexEditorem czy innym cudem, żeby zrobić taką pierdołkę.
Nie mniej, dziękuję Wam bardzo za pomoc. Przynajmniej wiem, gdzie dodawać |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 6 Sierpień 2013, 21:26
|
|
|
| Nic nie poradzisz. Ponieważ ta lista znajduje się w plikach językowych. Można oczywiście wyedytować plik językowy i zablokować wyświetlanie poszczególnych elementów, ale grzebanie w plikach programu nie jest tutaj przez niektórych użytkowników dobrze widziane. |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 6 Sierpień 2013, 22:14
|
|
|
Bogumiło: w jakich plikach językowych?
Nie znam się na programowaniu ale pewnie nie o to chodzi. Czy te pliki można w jakiś sposób edytować? Gdzie one są i czy można je jakoś podglądnąć? Tak tylko pytam, ale dawno temu zlikwidowałem taką listę w X5 i chętnie bym też to zrobił w X3, bo muszę na tej wersji pracować na codzień a nie ukrywam, że chętnie bym te wszystkie "envelopy" zlikwidował... |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 7 Sierpień 2013, 09:33
|
|
|
| Zapewne chodzi o dll w folderze PL,ale grzebanie w tym bez odpowiedniego programu i wiedzy może zakończyć się nieszczęściem |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 7 Sierpień 2013, 10:39
|
|
|
| Malutki napisał/a: | | Bogumiło: w jakich plikach językowych? | W plikach językowych Corela oczywiście. Znajdziesz je w folderze Languages. Siedzą w podfolderze Programs i są to biblioteki dll. Ale, jak mów Bidon, żeby w nich coś zmienić nie ukatrupiając Corela trzeba posłużyć się odpowiednim programem, co jest nielegalne i wielce niestosowne, jak wynika z wielu podobnych wątków. Chcesz się smażyć w piekle popełniając zbrodnię na własności intelektualnej to Bidon — jak Go poprosisz — poda Ci nazwy programów i sobie będziesz mógł pozmieniać envelopy na antylopy i wiele innych rzeczy. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.13 sekundy. Zapytań do SQL: 11 |
|
|