|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
jak znaleźć czcionki nie zniemione na krzywe ? |
| Autor |
Wiadomość |
dj_maras
Ekspert

Pomógł: 8 razy Dołączył: 09 Lut 2012 Posty: 852 Skąd: WOLSZTYN
|
Wysłany: 19 Wrzesień 2013, 20:07 jak znaleźć czcionki nie zniemione na krzywe ?
|
|
|
witam, robię małą gazetkę, przed wysłaniem przerabiam wszystko na krzywe - no i wg mnie przerobiłem wszystkie a statystyka tekstu pokazuje mi dalej ze coś zostało... a więc szukam i szukam i szukam i dalej szukam i nic nie widzę... idzie to w jakis sposób znaleźć magicznym kliknieciem ?
Pozdrówka :] |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 19 Wrzesień 2013, 20:25
|
|
|
Edycja-Zaznacz wszystko-Tekst
Rozmieść-Przekształć w krzywe lub skrót ctrl+Q,można też najechać na jakąś litere i PPM przekształć |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 19 Wrzesień 2013, 21:28
|
|
|
Absolutnie NIE MUSISZ nic zamieniać na krzywe (jeżeli wypuszczasz plik *.pdf lub *.ps/eps do druku) - program zrobi to sam i to lepiej niż byś Ty to potrafił. Wystarczy podczas zapisu/eksportu takiego pliku zaznaczyć opcję "przekształć tekst na krzywe". Sprawdzić to możesz podglądając właściwości wypuszczonego pliku lub importując go z powrotem do Draw.
100% skuteczności... |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 20 Wrzesień 2013, 07:43
|
|
|
Tak w ogóle, to dokument przygotowany do druku wcale nie musi mieć "skrzywionego" tekstu. Plik z tekstami zamienionymi na krzywe z reguły jest większy od takiego w którym teksty skrzywione nie są, jak to jest książka, to jest dużo, dużo, dużo większy
Ja też teksty krzywię, szczególnie wtedy kiedy w dokumencie są jakieś "egzotyczne" fonty.
Starsze wersje Corela marnie sobie z krzywieniem tekstów radziły kiedy były one pogrupowane, jedne pytały czy rozgrupować, inne, nowsze nic nie robiły
Jedno jest pewne i oczywiste, cdr musi być zapisany z nieskrzywionymi fontami, na wypadek gdybyś musiał coś zmienić.
Jeśli chodzi o jedno czarodziejskie kliknięcie, to jest taka możliwość, na forum są gdzieś makra, które to robią
Co do szukania tekstów, to użyj narzędzi do szukania, albo zajrzyj do menedżera obiektów, tam powinno być łatwiej wykryć łobuza |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.09 sekundy. Zapytań do SQL: 10 |
|
|