Problem techniczny, wolno działający COREL |
Autor |
Wiadomość |
Portnoy
Bywalec
|
Wysłany: 4 Wrzesień 2007, 14:00 Problem techniczny, wolno działający COREL
|
|
|
Pracuje na Corelu 12. Wszystkie pliki jakie zrobię długo sie zapisują, jednak jeszcze dłuzej trwa ich otwarcie. Dla przykładu nawet 3 linijki tekstu /takze w przypadku zamiany na krzywe/ potrafią sie otwierac nawet 3-4 minuty. Zauwazyłęm te zmiane po reinstalacji systemu /wczesniej tez było wono ale nie aż tak!!/. W zakłądce Narzedzie/opcje/pamieć zaznaczyłem wykorzystanie pamięci na 75%. Karta graficzna Radeon 9600. Zaznaczam ze starsze pliki otwiera szybko /nawet 100 megowe/ ale jesli coś zmienie i zapisze je ponownie- kaplica.
Wolno tez trwa kopiowanie, czy to krzywych czy map bitowych, z jednego pliku do drugiego.
Ktoś sie rozeznaje w tym problemie? Licze na pomoc i pozdrawiam. |
|
|
|
|
JarekDRAW
Pomógł: 93 razy Wiek: 45 Dołączył: 01 Sty 2007 Posty: 1176 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 4 Wrzesień 2007, 14:18
|
|
|
Witam, opcje/ogólne/poziomy cofania max dla obu 3.. |
|
|
|
|
Portnoy
Bywalec
|
Wysłany: 5 Wrzesień 2007, 07:05
|
|
|
próbowałem, nic to nie daje, jakieś inne pomysły? |
|
|
|
|
anonymus [Usunięty]
|
Wysłany: 5 Wrzesień 2007, 14:33
|
|
|
Spróbuj w preferencjach wyłączyć kompresowanie bitmap/wektorów. |
|
|
|
|
ozo
Bywalec
|
Wysłany: 5 Wrzesień 2007, 21:09
|
|
|
zainstalowalbym jeszcze raz calego corela bo chyba tu jest problem:} aczkolwiek moge sie mylic |
|
|
|
|
Portnoy
Bywalec
|
Wysłany: 6 Wrzesień 2007, 10:59
|
|
|
dziekuje za rady. Niesety, wyłaczenie kompresji tez nie pomogło. Na stronie A4 głupi kawałek tekstu zmieniony na krzywe otwiera sie 2-3 minuty. Reinstalacja corela nic nie dała (juz dawno próbowałem.) chciaz zauwazyłem ze problemy wystapiły po reintalacji całego systemu. KOmpy sa w sieci, na 3 kompach Corele działają tak samo. (czyli wono). Kiedy wklejam zdjecie ze strony internetowej bezp. do dokumentu to moment i jest. Tak jak juz pisałem pomiedzy dokumentami to trwa wieki. Zapisywanie i otwieranie tak samo. Problem musi tkwić w samym Corelu, ale za nic nie wiem co to jest. |
|
|
|
|
balloon
Początkujący
|
Wysłany: 6 Wrzesień 2007, 11:42
|
|
|
Mam to samo w X3.
Mozna ten problem usunac czesciowo. Wykasuj z katalogu uzytkownika katalog:
\Dane Aplikacji\Corel.
Nowo tworzone pliki otwieraja sie normalnie. Niestety stare pliki nadal bardzo wolno.
Do kazdego pliku jest doklejone jakies g... o wielkosci 1MB. Zaden program antywitusowy nie traktuje tego jako wirus.
Nie mam pomyslu co z tym zrobic! |
|
|
|
|
balloon
Początkujący
|
Wysłany: 6 Wrzesień 2007, 12:27
|
|
|