Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
1:1 na ekranie monitora
Autor Wiadomość
moskit 
Praktyk

Wysłany: 3 Październik 2007, 11:54   1:1 na ekranie monitora

Cześć. Mam takie pytanie. Może jest trywialne ale nic ;). Chodzi o to, że nie bardzo wiem jak ustawić powiększenie w Corelu tak by odzwierciedlało grafikę, stronę na ekranie monitora w skali 1:1. Od razu zaznaczam, że powiększenie 100% lub 1:1 (taka opcja chyba była w starszych wersjach Corela ja używam 11 jest najlepsza :P) nie rozwiązuje problemu. Przykładowo ustawiam powiększenie na 100% ustawiam strone na A4 przykładam kartkę A4 i nie jest to samo. Pytam bo kiedyś klient chciał zobaczyć jak grafika będzie wyglądać właśnie w skali 1:1 i miałem problem jak mu to pokazać.

ABu 
Doradca

Wysłany: 3 Październik 2007, 12:42   

Z tego co wiem Corel nie pokazuje prawdziwego rozmiaru, ale możesz to dość łatwo obejść. Są na to co najmniej 2 sposoby:

- zapamiętać, jaki procent powiększenia daje Ci realne rozmiary (u mnie np. 119%) i potem przy kliencie wpisać w okienko powiększenia 119% (wersja mało zaawansowana). Łatwe do zapamiętania, bo każdy dokument Corela na Twoim komputerze będzie miał tą wartość powiększenia taką samą.

- można wcześniej ustawić sobie dokument tak, aby jego rozmiary odpowiadały rzeczywistym (nota bene tak samo jak powyższe 119%) i wpisać w okienko wyboru powiększenia jakąś nazwę, np 'real size'. W rozwijanej liście powiększenia powinno to stworzyć nową pozycję: 'real size-119%'. Tak przygotowany dokument zapisujesz, idziesz do klienta i pokazując używasz swojego zdefiniowanego powiększenia 'real size-119%'. Wersja 'pro' :) - a tak naprawdę, to jest po prostu bardzo uproszczona obługa "menedżera widoków".

Wszystko działa mi na 12, na 11 niestety nie mogę wypróbować, bo nie mam, ale pierwszy sposób na pewno zadziała na absolutnie każdej wersji :)

Pozdrawiam
ABu

moskit 
Praktyk

Wysłany: 3 Październik 2007, 13:23   

Zgadza się. U mnie wyszło 202% przy A4. ;)

DooSHeK 
Znawca

Wysłany: 7 Listopad 2007, 22:54   

możesz skorzystać również z tej porady

roland 

Wersja CorelDRAW: X6
Wysłany: 8 Listopad 2007, 19:12   

Zerknij pod adres:
http://corel.wodip.opole..../kalibracja.htm

miro88 
Doradca

Wysłany: 9 Listopad 2007, 17:24   

Po skalibrowaniu linijek w poziomie oraz w pionie widać 1:1 na ekranie monitora.

Odpowiedz do tematu