Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
"Przyciąganie" kursora do krzywej
Autor Wiadomość
zyzio 
Praktyk

Wysłany: 8 Lipiec 2019, 21:14   "Przyciąganie" kursora do krzywej

Witajcie. Mam takie szybkie pytanie a mianowicie czy znacie jakiś tajemny sposób, aby zwiększyć rozmiar obszaru, w którym podczas edycji krzywej kursor będzie oddziaływał na nią w trochę większej odległości?
Zapewne trochę trudno zrozumieć o co chodzi, więc poniżej krótki filmik nagrany z innej okazji, ale doskonale widać, jak czasami kilkukrotnie staram się "złapać" za krzywą, aby nadać jej odpowiednia krzywiznę i nie zawsze się to udaje, po prostu trzeba to robić z dość dużą dokładnością, co potrafi być frustrujące, i bardzo chciałbym, gdyby był dostępny parametr, który określałby minimalną odległość, po osiągnięciu której można by było rozpocząć edycję krzywej:

https://www.youtube.com/watch?v=prIBrnVTUa8

A może dałoby się zrealizować coś w rodzaju "przyciągania kursora" do krzywej przy pomocy makra? Jak myślicie jest to technicznie możliwe?

Z góry dzięki

Artur Miernik 

Wysłany: 8 Lipiec 2019, 22:19   

Bez wchodzenia w ustawienia programu można włączyć/wyłączyć Przyciąganie do obiektów za pomocą kombinacji [alt]+[z].

Reszta w Opcjach programu [ctrl]+[j] przede wszystkim:

Menu: Obszar roboczy / przyciąganie do obiektów
Promień przyciągania [tu wpisujemy ilość pikseli, ja mam 10, ale można więcej]
warto w tej zakładce zaptaszyć wszystko.

Menu: Obszar roboczy / ekran
stawiamy ptaszka przy [×] Włącz tryb śledzenia węzłów.

----Edytowano:-------
Chyba nie o to chodziło, pośpieszyłem się.

zyzio 
Praktyk

Wysłany: 9 Lipiec 2019, 07:12   

Witaj Arturze i dzięki za zainteresowanie.
W rzeczy samej chodzi o inną kwestię a konkretnie o narzędzie "Kształt" i o to, że nie ma możliwości zwiększenia obszaru, w którym kursor będzie reagował na daną krzywą natomiast trzeba bardzo dokładnie w nią celować co nie sprzyja szybkiej pracy, więc pomyślałem, że może jest techniczna możliwość aby przy pomocy makra "przyciągać" niejako kursor dokładnie na krzywą aby uniknąć dokładnego celowania...

Artur Miernik 

Wysłany: 9 Lipiec 2019, 17:10   

Hmm, zawstydzony podjąłem inną drogę i zacząłem ręcznie eksperymentować z wpisami w korelowym pliku settings.ini tam, gdzie mi się wydawało, że poszczególne linie tego dotyczą, ale poległem.
Natomiast, nie twierdzę, że wypróbowałem wszelkie możliwości. Zmieniałem tylko zastane wpisy, a być może trzeba było dodać nowy?

zyzio 
Praktyk

Wysłany: 9 Lipiec 2019, 17:29   

O i to jest bardzo ciekawy trop, sam tez zaraz poszperam w plikach...

Artur Miernik 

Wysłany: 11 Lipiec 2019, 19:09   

Zyziu, daj znać, jeśli dojdziesz do czegoś ciekawego.

zyzio 
Praktyk

Wysłany: 11 Lipiec 2019, 20:59   

Póki co przeszukałem pliki ini, xml ale to raczej podstawowe presety, ustawienia filtrów i obszaru roboczego, nie natrafiłem na żaden wpis związany z ustawieniem narzędzia "kształt" i obawiam się, że skoro nie ma no niego dostępu z poziomu zwykłych ustawień, to ten parametr musi być gdzieś głębiej w kodzie do którego nie ma normalnie dostępu...

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 11 Lipiec 2019, 21:32   

Obejrzałem film. Zauważyłem, że wszystkie nieudane "chwyty" linii odbywały się w momencie, gdy obok kursora nie było symbolu krzywej. Może na to warto zwracać większą uwagę.

zyzio 
Praktyk

Wysłany: 15 Lipiec 2019, 21:40   

tegraf napisał/a:
Obejrzałem film. Zauważyłem, że wszystkie nieudane "chwyty" linii odbywały się w momencie, gdy obok kursora nie było symbolu krzywej. Może na to warto zwracać większą uwagę.

Trudno nie przyznać Ci racji, natomiast i tu wstyd się przyznać, że dopiero teraz odkryłem, iż narzędzie "Krzywa z 3 punktów" po przytrzymaniu w odpowiednim momencie "Ctrl" tworzy równomierne wycinki okręgów (w X3 nie było takiej możliwości), więc zamiast rysować proste odcinki i potem się męczyć z ich dostosowywaniem można od razu tworzyć idealne łuki bardzo szybko i precyzyjnie :):)
Logo Twittera jest tutaj idealnym przykładem, filmik poniżej:

https://youtu.be/RaQ_rxllsq0

Cysorz 

Wysłany: 15 Lipiec 2019, 23:58   

No proszę! Zęby na Corelu zjadłem :-D a tego "triku" nie znałem...

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 16 Lipiec 2019, 08:52   

Jest jeszcze jeden .

Podczas przeciągania przytrzymaj klawisz Przesunięcie ( Shift ) .Powstanie krzywa symetryczna .

zyzio 
Praktyk

Wysłany: 16 Lipiec 2019, 20:32   

Owszem, jeśli ktoś zna jeszcze jakieś inne "ukryte" patenty to będe wdzięczny za info :)

restauro 

Wysłany: 17 Lipiec 2019, 09:37   

Jest ich trochę ,włącz pomoc programu i przejrzyj poszczególne narzędzia .

zyzio 
Praktyk

Wysłany: 17 Lipiec 2019, 09:49   

Z obsługa podstawowych narzędzi to w zasadzie wszystko jest jasne, miałem na myśli różne tricki dla przykładu czasami gdy zaimportujemy jakiś "dziwny" plik svg i chcemy go szybko zrastrować to nie można tego zrobić, ponieważ niektóre obiekty mogą być symbolami, więc zamiast się bawić w ich wyszukiwanie i zamieniać na zwykłe obiekty to można cała taką grupę zamknąć w kadrze , który już bez problemu można zamienić na bitmapę :)

restauro 

Wysłany: 17 Lipiec 2019, 13:10   

Można również całość eksportować jako png wybierając opcję - Z przezroczystością , lub bez .

Odpowiedz do tematu