|
Obracanie tekstu w tabeli |
| Autor |
Wiadomość |
Baalek
Początkujący

|
Wysłany: 8 Grudzień 2015, 11:52 Obracanie tekstu w tabeli
|
|
|
Witajcie drodzy Corelowicze,
Używam tego jak dla mnie chorego programu od ponad 4 lat i zaskoczenie. Przyszło zrobić tabelę, w której orientacja tekstu jest pozioma.
I tak po godzinie męczarni, rzucaniu mięsem itp udało mi się odnaleźć magiczne skróty (google) ctrl+. oraz ctrl +,
Tekst jest jednak zwrócony w złym kierunku (zrzut) - proszę o poradę jak go obrócić (narzędzie odbicia lustrzanego i transformacji się dezaktywują przy zaznaczeniu tekstu (corel x4).
Kiedyś już to robiłem, ale niestety zapomniałem jak. Wiem również że mogę utworzyć pole tekstowe i po prostu umieścić w tym miejscu, ale chciałbym znać metodę...
 |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7700 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 8 Grudzień 2015, 12:39
|
|
|
Opcja - Odbicie lustrzane ,Odbicie w poziomie .
Obracać możesz po zaznaczeniu teksu na górnej belce o dowolny kąt,
lub ręcznie przytrzymując klawisz Ctrl i łapiąc za węzeł , jak na dołączonym przykładzie. |
|
|
|
 |
Baalek
Początkujący

|
Wysłany: 8 Grudzień 2015, 12:59
|
|
|
| Mowa o tekście W komórce tabeli ;) |
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 8 Grudzień 2015, 13:02
|
|
|
| Baalek napisał/a: | | W komórce tabeli |
Dołącz jakiś przykładowy plik . |
|
|
|
 |
Baalek
Początkujący

|
Wysłany: 9 Grudzień 2015, 07:53
|
|
|
Wrzucam przykładowy plik.
Po lewej mamy tekst wpisany w komórkę tabeli, a po prawej luźne pole tekstowe.
przylad_tabela.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 207 raz(y) 21.42 KB |
|
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 9 Grudzień 2015, 10:14
|
|
|
Dwukrotnie użyłem opcji: Rozmieszczanie - Rozdziel grupę .
przylad_tabela A.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 214 raz(y) 22.69 KB |
|
|
|
|
 |
Baalek
Początkujący

|
Wysłany: 9 Grudzień 2015, 10:22
|
|
|
| Tylko wtedy tabela przestaje być tabelą. Chyba damy sobie z tym spokój :D |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Grudzień 2015, 10:35
|
|
|
lewy Alt+ F8 lub okna dokowane i wybierasz Transformacje -Obróc wybierasz tekst(zaznaczasz,wchodzisz poprostu w grupe i w menadzeze zaznaczasz) ustawiasz stopien w pierwszym 90 w drugim -90 zaznaczasz srodek wzgledny,w tym kwadracie ponizej zaznaczasz kwadrat posrodku ,ilosc kopi wybierasz zero no i zastosuj,i to wszystko |
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 9 Grudzień 2015, 11:47
|
|
|
| Baalek napisał/a: | | tabela przestaje być tabelą |
Możesz użyć opcji Grupuj i będzie tabelą
przylad_tabela B.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 174 raz(y) 22.86 KB |
|
|
|
|
 |
marak
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Pomógł: 13 razy Dołączył: 22 Gru 2012 Posty: 303 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
|
Wysłany: 9 Grudzień 2015, 12:53
|
|
|
| bidon184 napisał/a: | lewy Alt+ F8 lub okna dokowane i wybierasz Transformacje -Obróc wybierasz tekst(zaznaczasz,wchodzisz poprostu w grupe i w menadzeze zaznaczasz) ustawiasz stopien w pierwszym 90 w drugim -90 zaznaczasz srodek wzgledny,w tym kwadracie ponizej zaznaczasz kwadrat posrodku ,ilosc kopi wybierasz zero no i zastosuj,i to wszystko |
W tabeli to nie działa (jak zresztą pisze kolega Baalek) - przynajmniej do wersji X4
| restauro napisał/a: | | Baalek napisał/a: | | tabela przestaje być tabelą |
Możesz użyć opcji Grupuj i będzie tabelą |
Nie, to nie będzie tabela. To będą zgrupowane obiekty wygladąjace jak tabela, ale nie mające właściwości tabeli - przynajmniej do wersji X4
Baalek - to może nie używaj chorego programu. Przerzuć się na jakiś zdrowy program i po problemie. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 9 Grudzień 2015, 17:07
|
|
|
marak po części słusznie prawi. I, niestety, inny kąt niż 270° nie jest możliwy w przypadku tekstu w tabeli. Podejrzewam, że da się to gdzieś zmienić w samym programie, ale pewnie nie bez zaglądania w rejestr lub pliki (bo to predefiniowane ustawienie).
| marak napisał/a: | | Baalek - to może nie używaj chorego programu. Przerzuć się na jakiś zdrowy program i po problemie. |
Skąd ten sarkazm? No po prostu DRAW nie jest programem do edycji tekstu w takim wymiarze. Jeśli chcemy wyczyniać z tabelą cuda, to należy używać MS Office, WordPerfect albo czegoś w tym stylu. Kanadyjczycy zaimplementowali pewno tabelę za namową użytkowników, ale jak widać nie byli przekonani do pomysłu i zrobili go po łebkach.
Tak na marginesie to kiedyś próbowałem używać tego narzędzia i stwierdzam że jest totalnie nieprzydatne, właśnie przez swoje ograniczenia. Bo niby jaką funkcjonalność posiada Tabela, której nie można zrobić rysując zwyczajnie prostokąty? To, czego zrobienie w Tabeli zabrałoby mi pół godziny, zrobił bym zwykłymi narzędziami w pół minuty, a do tego miałbym więcej opcji. Jestem ciekaw, dlaczego Baalek tak uparł się na tą Tabelę? |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Grudzień 2015, 17:59
|
|
|
| no tak umnknelo mi ze to o x4 biega,bo w x6 nie ma zadnych problemow |
|
|
|
 |
Baalek
Początkujący

|
Wysłany: 10 Grudzień 2015, 09:28
|
|
|
| Cytat: | | Baalek - to może nie używaj chorego programu. Przerzuć się na jakiś zdrowy program i po problemie. |
Powiedz to mojemu szefowi
Baalek tak uparł się na tabele bo pracuje w drukarni, w której poza projektami graficznymi robi się również drugi akcydensowe, książki raportowe itp. i narzędzie tabeli pomaga w szybkim formatowaniu właściwości tekstu dla całej tabeli, wyrównywaniu itp. :)
W każdym bądź razie dziękuję za chęć okazania pomocy :)
EDIT:
Odpaliłem Corela x7, którego mam w domu - w nim da się zaznaczyć komórkę tabeli i za pomocą "Skala i odbicie lustrzane" z okna "Transformacja" można dowolnie odwrócić tekst... |
|
|
|
 |
|
|