Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kolor elementu pod (przezroczystą) mapą bitową
Autor Wiadomość
Mychał
Początkujący
Mychał

Wersja CorelDRAW: x4
Wysłany: 11 Marzec 2016, 15:13   Kolor elementu pod (przezroczystą) mapą bitową

Cześć wszystkim, mam problem z kolorem elementów wektorowych w druku.
Zawsze były niebieskie... może pod pewnym kątem robiły się "fioletowawe", ale ostatnio wydrukowały się (offset) na bardzo intensywnie fioletowe, bez związku z niebieskim. Chwilę wcześniej drukowałem z tego samego pliku cyfrowo - niebieściutkie.
Wartość cmyk - bez zmian.

Projekt składa się (w uproszczeniu) z prostokątu (wektor) nad którym jest bitmapa - bitmapa ma trochę półprzezroczystych elementów, a poza tym jest pusto, choć jest rozciągnięta nad całym ww. prostokątem.
Publikacja do pdfa bez spłaszczania.

Zrobiłem parę eksperymentów - zamówiłem proofa - niebieski.

Pomyślałem, że to właśnie przez tę bitmapę jest jakaś kolorowa loteria - zmniejszyłem ją, tak by znajdowała się jedynie nad połową omawianego prostokątu - pomyślałem, że może wyjdzie mi 50/50 - pół fioletowe, pół niebieskie. Drugi proof - w całości fioletowe...

Czy ma ktoś może jakiś pomysł?

:roll:

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 11 Marzec 2016, 15:26   

ja mam ,niebieski to niebieski a fioletowy to fioletowy bez wzgledu pod jakim kontem patrzysz,ewentualnie zmiana koloru nastepuje organoleptycznie czyli oko ludzkie pod pewnym katem lub w pewnych obszarach koloru widzi inaczej,ale wektorowo to jest bez znaczenia,inaczej piszac albo profil sie nie laduje albo maska wektorowa sie tworzy nad obiektami

Mychał
Początkujący
Mychał

Wysłany: 11 Marzec 2016, 15:40   

bidon184 napisał/a:
inaczej piszac albo profil sie nie laduje albo maska wektorowa sie tworzy nad obiektami

Masz na myśli moment publikowania do pdf?
W zarządzaniu kolorami (w opcjach publikacji) mam:
"docelową reprezentację ... CMYK"
"Zastosuj profil ICC"
"Profil drukarki wyciągów barwnych"

Jak sprawdzić, czy ładuje się profil/czy tworzy się maska wektorowa nad obiektami?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 11 Marzec 2016, 15:45   

dokladnie ,a jak sprawdzic w widoku szkieletowym ,czy czasami jakas glupia krzywa nie opanowuje calego obiektu :-)

Mychał
Początkujący
Mychał

Wysłany: 11 Marzec 2016, 15:48   

restauro napisał/a:
Nasza forumowa biblia autorstwa Tegrafa.
Widzę ,że jeszcze do niej nie dotarłeś.
http://corel.wodip.opole....opic.php?t=4686

Dotarłem, jest super :)
ale może czegoś nie zrozumiałem albo nie połączyłem faktów.

Jeśli chodzi o zarządzanie kolorami w tamtym miejscu to mam zainstalowany profil - taki jakiego używa drukarnia - fogra39

profil.JPG
Pobierz Plik ściągnięto 187 raz(y) 51.52 KB

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 11 Marzec 2016, 15:50   

Przeniosłem niżej, żeby nie wprowadzać zamieszania.

Nasza forumowa biblia autorstwa Tegrafa.
Widzę ,że jeszcze do niej nie dotarłeś.
http://corel.wodip.opole....opic.php?t=4686

restauro 

Wysłany: 11 Marzec 2016, 15:51   

Jaka wersja CorelDraw ?

Mychał
Początkujący
Mychał

Wysłany: 11 Marzec 2016, 15:52   

restauro napisał/a:
Jaka wersja CorelDraw ?

X4

restauro 

Wysłany: 11 Marzec 2016, 15:57   

Możesz pokazać ten plik?

Mychał
Początkujący
Mychał

Wysłany: 11 Marzec 2016, 15:57   

bidon184 napisał/a:
dokladnie ,a jak sprawdzic w widoku szkieletowym ,czy czasami jakas glupia krzywa nie opanowuje calego obiektu :-)

W widoku szkieletowym obydwa projekty wyglądają podobnie - tej mapy bitowej jakby w ogóle tam nie widać...

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 11 Marzec 2016, 16:09   

jesli nie widac to znaczy ze jakis wektor jes pod mapa,nie ma innej mozliwosci,tak sie zadarze jesli plik importowany jest z innych programow i na warstwie nie jest opisany SUB,czyli np warstwa 1 nie jest nazwana powiedzmy kontur,ja mam takie przypadki z ai i dxf

Cysorz 

Wysłany: 11 Marzec 2016, 18:36   

Na początek wyczyść style: http://corel.wodip.opole....ight=changeclol

chezare 

Wysłany: 11 Marzec 2016, 19:27   

Mychał, po pierwsze, po co jest ten kolorowy (niebieski?) obiekt pod bitmapą? Po to żeby ją na ten kolor zabarwić? Jeśli tak to jest to mało ciekawy pomysł. Jeśli już coś takiego wymyśliłeś to powinieneś przed publikacją pdf spłaszczyć ten wynalazek, zrobić bitmapę i z tego półprzeźroczystego obrazka i z tego co jest pod nim, oczywiście stosując właściwy profil ICC. I radziłbym to robić nie w CorelDRAW, tylko choćby w Photo-Paint, może w nowych wersjach programu nie ma to znaczenia, w starszych nie było to oczywiste, w DRAW źle się bitmapy konwertowały mimo identycznych ustawień zarządzania kolorem.
I jeszcze jedno, jak jest problem niebieski czy fioletowy, to najprościej podać wartość tego koloru.

Mychał
Początkujący
Mychał

Wysłany: 12 Marzec 2016, 13:41   

chezare napisał/a:
Mychał, po pierwsze, po co jest ten kolorowy (niebieski?) obiekt pod bitmapą? Po to żeby ją na ten kolor zabarwić? Jeśli tak to jest to mało ciekawy pomysł. Jeśli już coś takiego wymyśliłeś to powinieneś przed publikacją pdf spłaszczyć ten wynalazek, zrobić bitmapę i z tego półprzeźroczystego obrazka i z tego co jest pod nim, oczywiście stosując właściwy profil ICC. I radziłbym to robić nie w CorelDRAW, tylko choćby w Photo-Paint, może w nowych wersjach programu nie ma to znaczenia, w starszych nie było to oczywiste, w DRAW źle się bitmapy konwertowały mimo identycznych ustawień zarządzania kolorem.
I jeszcze jedno, jak jest problem niebieski czy fioletowy, to najprościej podać wartość tego koloru.

Chezare, zobacz załącznik - bitmapa to te białe ścieżki zakończone kropkami po lewej - ona ma przezroczyste tło - dookoła ścieżek (nie pamiętam teraz czy to był png czy tiff) i do tego jest cała przezroczysta (50%), dzięki soczewce corela.
Pod nią jest niebieski element - jest po prostu tłem, nad którym są te ścieżki.

Po lewej stronie na załączniku (zdjęcie wydruku) ten kolor jest niebieski, a po prawej - fioletowy. Wartość cmyk jest ta sama - próbuję dojść do tego, skąd ta różnica...

Choć wolałbym tego uniknąć, oczywiście mogę to spłaszczyć, tylko też pytanie, co mi ostatecznie wyjdzie - fioletowy czy niebieski, bo to właśnie ostatnio jest uciążliwa loteria :evil:

123.PNG
Pobierz Plik ściągnięto 201 raz(y) 525.92 KB

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 12 Marzec 2016, 21:57   

Dlaczego nikt nie zakłada, że wszystko jest w porządku, tylko drukarnia po prostu to spaprała? Proof był niebieski? To reklamacja.

Mychał
Początkujący
Mychał

Wysłany: 12 Marzec 2016, 22:07   

tegraf napisał/a:
Dlaczego nikt nie zakłada, że wszystko jest w porządku, tylko drukarnia po prostu to spaprała? Proof był niebieski? To reklamacja.

To byłaby odpowiedź wygodna dla mej dumy... ;) Drukarnia internetowa, ciężki kontakt - odpisują na maile przez 100 lat, wymijająco, ale z jakością nie miałem nigdy problemów.
Jest szansa, że to oni coś spaprali?

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 12 Marzec 2016, 22:17   

Nie widzę w tym wątku nigdzie pdfa wysłanego do drukarni i źródłowego pliku w Corelu. Coś mi umknęło?

restauro 

Wysłany: 14 Marzec 2016, 15:03   

Czy znalazł się winowajca lub przyczyna ?

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 15 Marzec 2016, 10:36   

Mychał podesłał mi te pliki - nie chce ich upubliczniać. OK, nie ma takiej potrzeby.
Ale ponieważ w ten wątek zaangażowali się też inni koledzy, to należy im się wyjaśnienie.

Jednak po oglądzie tych plików to mam więcej pytań, jak odpowiedzi. Problem zdaje się tkwi zupełnie gdzie indziej i nie ma żadnego związku z bitmapą i generowanym pdfem.

Mychał, zanim spróbuję odpowiedzieć, proszę - odpowiedz na pytania.

1. W Twoim cdrze jest powielona 4 razy ta sama praca - mniej więcej formatu A6. Czy tak?
2. Jaka była treść Twojego zamówienia w drukarni? Praca A6 w jakimś docelowym nakładzie - czy też ta zrobiona przez Ciebie składka formatu A4 w nakładzie podzielonym przez 4?
3. Czy tego proofa robiłeś z całej składki (4*A6) czy też z pojedynczej pracy A6?

chezare 

Wysłany: 15 Marzec 2016, 11:26   

Dla mnie to jest dosyć jasne, kolega prosił się o kłopoty, to je ma.
Nie robi się projektu w którym wszystko jest w odwrotnej kolejności niż być powinno i nie wysyła się do drukarni materiału, którego nie da się kontrolować. To co łatwo wyświetlić, nie koniecznie musi być łatwe do wydrukowania.
Mam jedno pytanie. Czy materiał z którego drukuje się proof, jest dokładnie taki sam jak ten z którego naświetla się blachy?

Mychał
Początkujący
Mychał

Wysłany: 15 Marzec 2016, 12:43   

tegraf napisał/a:
Mychał podesłał mi te pliki - nie chce ich upubliczniać. OK, nie ma takiej potrzeby.
Ale ponieważ w ten wątek zaangażowali się też inni koledzy, to należy im się wyjaśnienie.

Jednak po oglądzie tych plików to mam więcej pytań, jak odpowiedzi. Problem zdaje się tkwi zupełnie gdzie indziej i nie ma żadnego związku z bitmapą i generowanym pdfem.

Mychał, zanim spróbuję odpowiedzieć, proszę - odpowiedz na pytania.

1. W Twoim cdrze jest powielona 4 razy ta sama praca - mniej więcej formatu A6. Czy tak?
2. Jaka była treść Twojego zamówienia w drukarni? Praca A6 w jakimś docelowym nakładzie - czy też ta zrobiona przez Ciebie składka formatu A4 w nakładzie podzielonym przez 4?
3. Czy tego proofa robiłeś z całej składki (4*A6) czy też z pojedynczej pracy A6?

Jak sprawa się rozwiąże, opiszę wnioski w tym wątku.

Tegraf,
1. Powielona jest 4 razy podobna praca - różni się głównie kolorami - chodzi o to, żeby zobaczyć, jak dane kolory wyglądają na wydrukach - każda z nich, to mniej więcej format A6-tak (4xA6 w jedym pliku A4)
2. Zamówiony został proof w formacie A4 - 1 egzemplarz jak zamówienie samo w sobie, bez żadnego dzielenia (tzn. 2 - drugi zamówiony niezależnie z drugiego pdf`a w ten sam sposób)
3. Proofy mają format A4, tak jak projekty. Wysłałem do drukarni dokładnie te pdfy

Mychał
Początkujący
Mychał

Wysłany: 15 Marzec 2016, 12:46   

chezare napisał/a:
Dla mnie to jest dosyć jasne, kolega prosił się o kłopoty, to je ma.
Nie robi się projektu w którym wszystko jest w odwrotnej kolejności niż być powinno i nie wysyła się do drukarni materiału, którego nie da się kontrolować. To co łatwo wyświetlić, nie koniecznie musi być łatwe do wydrukowania.

Chyba nie do końca rozumiem...

chezare napisał/a:
Mam jedno pytanie. Czy materiał z którego drukuje się proof, jest dokładnie taki sam jak ten z którego naświetla się blachy?

Mowa jest raczej o samym proofie, do blach jeszcze nie doszedłem.

Mychał
Początkujący
Mychał

Wysłany: 15 Marzec 2016, 13:14   

Może trochę za dużo zamieszania - informacji w tym wszystkim...

Usunąłem z projektów elementy identyfikujące, usunąłem "ćwiartki", które były mniej interesujące - została lewa dolna ćwiartka - kolor używany przez nas od dawna - załączam obydwa cdry.
http://we.tl/aX8BDduFMg

Z tego były eksportowane pdfy - z pdfów druk proofów cyfrowych - bez żadnych składek, rozdzielania itd.

Proof1 - na papierze wyszło - pasek fioletowy, tło (duży prostokąt) fioletowe
Proof2 - na papierze wyszło - pasek fioletowy, tło (duży prostokąt) niebieskie

Projekty cdr:
W obydwu przypadkach pasek jest "na wierzchu" (krzywa)

Różnice:
Proof1 - bitmapa rozciągnięta jest nad całym tlem
Proof2 - bitmapa rozciągnięta jest nad połową tła (pozostała połowa jest więc "odkryta"

Myślałem, że może w proofie2 w wydruku wyjdzie pół fioletowe-pół niebieskie (przez bitmapę), ale nie - wyszło całe niebieskie (duży prostokąt).

------
Moja zagadka: czemu duży prostokąt raz jest fioletowy, a raz niebieski?

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 15 Marzec 2016, 13:24   

Mychał napisał/a:
Wysłałem do drukarni dokładnie te pdfy

No więc właśnie - wysłałeś do drukarni zmontowaną z czterech A6 pracę w formacie A4. Każda z tych A6 jest w innych kolorach, ma inne tło - różnie "niebieskie", w tym ten fioletowy. Te przezroczyste bitmapy są bez znaczenia - pdfy są także w 4 kolorach tła, także jest fioletowe.

A co zamawiałeś w drukarni? Składkę zrobioną przez Ciebie (czyli tę samą pracę w różnych kolorach) czy jakiś nakład wybranej ulotki A6?

Mychał napisał/a:
Zrobiłem parę eksperymentów - zamówiłem proofa - niebieski. [...] Drugi proof - w całości fioletowe...

Tak wygląda miejsce styku 4 ulotek:

Drugie pytanie: czy wszystkie ćwiartki pierwszego proofa były tak samo niebieskie? A wszystkie ćwiartki drugiego proofa - fioletowe?

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 15 Marzec 2016, 13:35   

Mychał napisał/a:
załączam obydwa cdry. http://we.tl/aX8BDduFMg

Powtórz. Pierwszy jest w wersji wyższej niż X3.

Odpowiedz do tematu