połączenie 2 lini |
Autor |
Wiadomość |
ttettrusek
Początkujący
|
Wysłany: 23 Kwiecień 2007, 12:24 połączenie 2 lini
|
|
|
jestem poczatkujacy w corelu ale znam cada. jesli chce narysowac druga linie zeby byla polaczona z pierwsza (np pod katem 90 stopni) to w cadzie jest przyciaganie do punktu a w corelu??? co trzeba samemu wpisac wspolrzedne??
jak to sie robi??? |
|
|
|
|
roland
Wersja CorelDRAW: X6
Pomógł: 58 razy Wiek: 58 Dołączył: 15 Mar 2006 Posty: 607 Skąd: Opole
|
Wysłany: 23 Kwiecień 2007, 14:30
|
|
|
Narysuj pierwszą poziomą (trzymając Ctrl), narysuj drugą pionową (też trzymając Ctrl) rozpoczynając w jednym z punktów gdzie kończy się pierwsza linia. Nie zmieniaj jednak narzędzia między rysowaniem jednej, a drugiej linii |
|
|
|
|
ttettrusek
Początkujący
|
Wysłany: 23 Kwiecień 2007, 19:57
|
|
|
dzieki ROLAND
a jakbym chcial pozniej dorysowac linie to w jaki sposob mam znalezc punkt zaczepienia pierwszej lini??? gdzie jest jej poczatek ?? bo cadzie jest to prosto rozwiazane. |
|
|
|
|
roland
|
Wysłany: 24 Kwiecień 2007, 07:11
|
|
|
Po pierwsze wybierz wskaźnikiem narysowaną linię. Później wybierasz narzędzie rysowania. Możesz dorysować nowy odcinek zaczynając od początku lub końca poprzednio narysowanego odcinka (lub łamanej). Na początku i końcu odcinaka zobaczysz małe kwadraty, kiedy zbliżysz do nich kursor myszki, to zmieni swój kształt, informując, że teraz zaczniesz dorysowywanie, a nie rysowanie nowego odcinka.
W Corelu to też jest proste, trzeba się jednak przyzwyczaić do innego postępowania. |
|
|
|
|
ttettrusek
Początkujący
|
Wysłany: 24 Kwiecień 2007, 13:17
|
|
|
zaznaczajac linie pojawiaja mi sie te kwadraty ale jak daje rysuj linie i najezdzam na te kwadraty i chce rysowac to mi sie zmienia ta pierwsza linia:( |
|
|
|
|
kreart
Fachowiec
Pomógł: 11 razy Dołączył: 06 Paź 2006 Posty: 261 Skąd: zza ekranka
|
Wysłany: 24 Kwiecień 2007, 14:05
|
|
|
Nie zrozumiałeś co pisał Roland.
Spojrzyj tu:
Graphic1.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 680 raz(y) 110.47 KB |
|
|
|
|
|
ttettrusek
Początkujący
|
Wysłany: 24 Kwiecień 2007, 17:47
|
|
|
nie dziala moze mam cos w opcjach nie tak ??
jak juz narysuje linie pierwsza i zaznacze ja wskaznikeiem to owszem pokazuja sie pola kadratowe. ale jak wciskam narzedzie rysowania lini najezdzam na pole kwadratowe to kursor zmienia mi sie na taki grot no i naciskam, przeciagam i zmienia mi sie tylko pierwsza linia |
|
|
|
|
roland
|
Wysłany: 25 Kwiecień 2007, 07:01
|
|
|
Jak już zaznaczysz narzędziem "Wskaźnik" linię, to potem wybierasz narzędzie "Rysunek odręczny".
Linia powinna być dalej zaznaczona tak samo jak po zaznaczeniu jej wskaźnikiem.
Bez klikania, przesuń kursor myszy w pobliże jednego z dwóch widocznych węzłów (na początku i końcu). Kursor powinien być w kształcie krzyżyka z linią falistą 9 gdy jesteś daleko od węzła) lub krzyżyka ze "złamaną" strzałką (w pobliżu węzła).
W razie czego, przeczytaj jeszcze:
http://corel.wodip.opole....wanie_linii.htm |
|
|
|
|
ttettrusek
Początkujący
|
Wysłany: 25 Kwiecień 2007, 08:06
|
|
|
ok.
to co napisales to dziala.
tylko ty napiales zeby zaznaczyc linie i kliknac na "rysowanie odreczne" wiec jedna linia jest prosta a druga odreczna-krzywizna.
a jesli klikne zeby rysowal linie prosta to wezly z pierwszej lini znikaja i dalej kicha |
|
|
|
|
roland
|
Wysłany: 25 Kwiecień 2007, 09:53
|
|
|
ttettrusek napisał/a: | ok.
a jesli klikne zeby rysowal linie prosta to wezly z pierwszej lini znikaja i dalej kicha |
Aby narysować linię prostą, wystarczy zrobić KLIK, przesunąć kursor myszy i znowu zrobić KLIK. Podsumowując - nie trzymaj wciśniętego lewego przycisku myszy. Podczas "klikania" możesz trzymać wciśnięty Ctrl, aby narysować prostą - np. poziomą linię. |
|
|
|
|
ttettrusek
Początkujący
|
Wysłany: 25 Kwiecień 2007, 14:34
|
|
|
dziala.
mi caly czas sie wydawalo ze rysuj odrecznie nie moze rysowac lini prostej
i jeszcze doszly inne przyzwyczajenia z innych programow i dlatego tyle zamieszania
dzieki za cierpliwosc |
|
|
|
|
|